allnews-epirus

ΤΟ ALL NEWS EPIRUS ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Η ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ (ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ")




Η ανάρτηση του All News Epirus για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, με αφορμή τις κινήσεις που δρομολογήθηκαν στην Δυτική Ελλάδα, έγινε αφορμή για την γνωστή και μεγαλύτερη εφημερίδα της Πάτρας "Πελοπόννησος"., να αφιερώσει το κύριο άρθρο της που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος ΖΩΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, στην επέκταση του φυσικού αερίου δια θαλάσσης τόσο στη Δυτική Ελλάδα, όσο και στην Ήπειρο.
 Εν ολίγοις, "μπήκε το νερό στο αυλάκι" για το σοβαρό αυτό θέμα, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος έχει κινητοποιηθεί, και απομένει το ίδιο να πράξει και η Περιφέρεια Ηπείρου, ακόμη κι απο κοινού με την Δυτική Ελλάδα.  Υπάρχει ενδιαφέρον?
-------------------------------------------
Ο ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ζ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ"
"Τα ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου» για τη σχεδιαζόμενη -διά θαλάσσης- μεταφορά φυσικού αερίου στην Πάτρα και στην Αχαΐα, με πιθανό ορίζοντα το 2018, λειτούργησαν αφυπνιστικά και για άλλες περιοχές της χώρας.
Και είναι από τις λίγες φορές, δυστυχώς, που η Αχαΐα εκπέμπει ένα σήμα πρωτοπορίας και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα και τροχιοδείκτης καλών εξελίξεων.
Στα Γιάννινα, φερ' ειπείν, υπό τον τίτλο «Η Δυτική Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο και προχωράει», ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρούσης, επί δεκαετίες ανταποκριτής της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγραψε προχθές στο All News Epirus ότι οι Αρχές της Ηπείρου θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τις εδώ εξελίξεις και να τις ακολουθήσουν.
Χρησιμοποιώντας, προφανώς, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και εξοπλίζοντας την περιοχή με μια μορφή ενέργειας φιλικότερη στο περιβάλλον και σαφώς φθηνότερη απ' το πετρέλαιο.
Λογικό είναι το άγχος της ανισότητας να καταλαμβάνει και τους Ηπειρώτες. Οπως δεκαετίες τώρα καταλαμβάνει τους Αχαιούς. Αλλωστε, ένας από τους λόγους που η περιοχή μας παραμένει μη ελκυστική σε νέες επενδύσεις και υστερεί σε ανταγωνιστικότητα είναι και η έλλειψη φυσικού αερίου.
Πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σε ενεργειακές δαπάνες οι εδώ εγκατεστημένες βιομηχανίες αν είχαν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, όπως έλεγε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης.
Χρήματα που πιθανώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες και να στηρίξουν νέες θέσεις απασχόλησης στην πρωταθλήτρια ανεργίας Αχαΐα.
Επιπλέον, η προοπτική επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου και για οικιακή κατανάλωση θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα νοικοκυριά και τη μεσαία εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα.
Ισως να είμαστε ακόμη στην «αρχή της αρχής», κατά τη δήλωση του προέδρου του ΟΛΠΑ Νίκου Κοντοέ, ίσως ακόμα να μην έχουν ολοκληρωθεί καν τα πρώτα βήματα προετοιμασίας, κατά την άποψη του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, εν τούτοις η ευκαιρία παραείναι κραυγαλέα για να καταλήξει στα αζήτητα.
Ιδίως αν υπολογιστεί ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως διαβεβαίωνε τις προάλλες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός.
Στο μέτωπο του φυσικού αερίου θα δοκιμαστούν και οι αντοχές μας. Η Αχαΐα -γη της ασυνεννοησίας την έλεγε σκωπτικά ένας παλιός δημοσιογράφος- θα πρέπει να ευθυγραμμίσει όλες τις δυνάμεις της προς τον κοινό στόχο. Να συνεννοηθεί και να συμπράξει.
Χωρίς τα μικρά και ασήμαντα που συνήθως βραχυκυκλώνουν κάθε τοπική προσπάθεια, χωρίς το άγχος ποιος ή ποιοι θα πιστωθούν πολιτικά, άρα και εκλογικά, την όποια αίσια έκβαση, χωρίς τις τοπικές σκοτοδίνες που υπηρετούν τη ζάλη της εσωστρέφειας και ποτέ το ύψος ενός οράματος.
Οι καιροί, άλλωστε, δεν επιτρέπουν τίποτε λιγότερο παρά συμφωνίες, συμμαχίες και αλληλοκαλύψεις. Βήματα μπροστά, ώστε να δικαιωθεί και ο τίτλος του Ηπειρώτη συναδέλφου για τη Δυτική Ελλάδα που ανοίγει δρόμους και προχωράει.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη