allnews-epirus

Ξεκινάει η Πράξη Εφαρμογής για «ΔΡΟΣΙΑ-ΠΕΝΤΕΛΗ-ΖΕΥΓΑΡΙΑ-ΤΣΙΦΛΙΚΟΠΟΥΛΟ»


 Μια εκκρεμότητα 30 χρόνων κλείνει ο Δήμος Ιωαννιτών κι ανοίγει το δρόμο για έργα υποδομής και πολεοδομική τακτοποίηση στις περιοχές ΔΡΟΣΙΑ-ΠΕΝΤΕΛΗ-ΖΕΥΓΑΡΙΑ-ΤΣΙΦΛΙΚΟΠΟΥΛΟ.
Στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εκπόνηση μελέτης Πράξης Εφαρμογής της πολεοδομικής ενότητας XXIII δηλαδή των περιοχών Δροσιάς, Πεντέλης, Ζευγαριών,  Τσιφλικόπουλου.
«Η σημερινή Δημοτική Αρχή προχωράει στη λύση ενός ζητήματος που βασάνισε για τρεις δεκαετίες τους κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής» είπε, μεταξύ άλλων,  στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. Για τη δικαίωση ενός πολύχρονου αγώνα έκαναν λόγο εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής, που δυσκολεύονταν να πιστέψουν πως παίρνει τέλος «ένας εφιάλτης και μια πολεοδομική οδύσσεια 30 ετών», όπως οι ίδιοι τον χαρακτήρισαν.
Είναι γεγονός πως από το 1986 οπότε και εγκρίθηκε αρχικά η πολεοδομική μελέτη, οι ιδιοκτήτες της εν λόγω πολεοδομικής ενότητα έζησαν την περιπέτεια των ακυρώσεων των επανεγκρίσεων και στην ουσία της στασιμότητας μιας περιοχής που απέχει «μια ανάσα» από το κέντρο της πόλης και εξαιτίας της πολεοδομικής εκκρεμότητας, στερείται βασικών έργων υποδομής.
Η εκπόνησης της μελέτης πράξης εφαρμογής για τις περιοχές  ΔΡΟΣΙΑ- ΠΕΝΤΕΛΗ- ΖΕΥΓΑΡΙΑ-ΤΣΙΦΛΙΚΟΠΟΥΛΟ, έχει σκοπό την υλοποίηση των πολεοδομικών μελετών των περιοχών αυτών, την εξασφάλιση των προβλεπόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων καθώς και την τακτοποίηση όλων των εντασσόμενων οικοπέδων ώστε να καταστούν άρτια και οικοδομήσιμα.
Η ανάθεση της μελέτης θα προχωρήσει με ανοιχτό διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο Δήμος Ιωαννιτών, η προεκτιμώμενη αμοιβή της μελέτης ανέρχεται σε 983.346,47 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24%). Η χρηματοδότηση της μελέτης θα είναι από  ίδιους  πόρους  του Δήμου και η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου, θα είναι τριάντα ένα (31) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.
Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης, που έχει την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας και εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ευχαρίστησε την προϊσταμένη κ. Κουμπούρη και τους ανθρώπους της υπηρεσίας που έδωσαν –όπως είπε- όλες τους τις δυνάμεις ώστε να συνταχθεί ο φάκελος του έργου και να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης πράξης εφαρμογής.
«Με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό στους πολίτες αυτής της περιοχής, η Δημοτική Αρχή υλοποιεί τη δέσμευση που ανάλαβε απέναντι τους», είπε ο κ. Βίνης και αναφερόμενος στην περιπέτεια των 30 χρόνων μίλησε για την αναξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης απέναντι στους πολίτες.
Μιλώντας όχι μόνο ως Δήμαρχος αλλά και ως Μηχανικός, ο κ. Μπέγκας «εξομολογήθηκε» ότι ποτέ δεν κατάλαβε γιατί το κράτος έχει τόσο πολύπλοκη πολεοδομική νομοθεσία και γιατί «ένα αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών πρέπει να είναι προϊόν πολύχρονων αγώνων».
Όπως είπε ο Δήμαρχος, το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή μπορεί να εξασφαλίσει του ίδιους πόρους για να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εξορθολογισμού και εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, που «μας επέτρεψε να έχουμε ένα ταμείο, έναν «κουμπαρά» για να χρηματοδοτούμε από δικούς μας πόρους έργα».
Από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου πλέον, η κ. Ελένη Βασιλείου η οποία επί χρόνια ως πρόεδρος του Συλλόγου Δροσιάς Πεντέλης συμμετείχε και η ίδια στον αγώνα των κατοίκων, υπογράμμισε πως η έγκριση εκπόνησης μελέτης πράξης εφαρμογής, «αποτελεί μεγάλη δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των πολιτών για … τα αυτονόητα» κι εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση της, τονίζοντας πως «η παρούσα Δημοτική Αρχή έρχεται να το υλοποιήσει και να ανοίξει έτσι το δρόμο για έργα υποδομής και πολεοδομική τακτοποίηση της περιοχής».
Ο σημερινός πρόεδρος του Συλλόγου Δροσιάς-Πεντέλης κ. Σωκράτης Μπαλάφας, εκ μέρους των κατοίκων ζήτησε και έλαβε το λόγο στην έναρξη συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μίλησε για την απογοήτευση που αισθάνονταν επί 30 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι -όπως είπε- βίωσαν «την τέλεια ασέβεια, τον τέλειο ηθικο-οικονομικό προπηλακισμό, την τέλεια απαξίωση της σχέσης πολιτείας-πολιτών, επί ενός ζωτικού θέματος».   Ζήτησε δε από τη Δημοτική Αρχή, «να είναι αποφασισμένη και αποφασιστική για την ολοκλήρωση του θέματος και ο εφιάλτης των 30 χρόνων να σταματήσει εδώ».
Την απάντηση στον εκπρόσωπο των κατοίκων έδωσε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, λέγοντας του πως «έχω μάθει να κοιτάω τον άλλο στα μάτια κι αυτό που δεσμεύομαι κοιτώντας σας στα μάτια, είναι ότι θα δουλέψουμε με πολύ πάθος και υπευθυνότητα για να προχωρήσουμε γρήγορα την υπόθεση αυτή».


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη