allnews-epirus

Τουλάχιστον 10 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία



Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα, στις 03.36' τοπική ώρα, την κεντρική Ιταλία, είναι αδιάκοπες. Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο χωριό Ακούμολι, βόρεια της πόλης Ριέτι. 'Αλλοι τρεις ανασύρθηκαν νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε. Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1Ο ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Η Ιταλία επλήγη ξανά χθες βράδυ από καταστροφικό σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, ενώ έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στο κέντρο της χώρας. Φόβοι εκφράζονται για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ενδεχομένως βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπεια αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ένω μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρώτερης έντασης.
Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο. Mε την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.
Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικώτερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπεια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".
Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρώτερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία, που χθες βράδυ επλήγη από νέα ισχυρή δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι μία εξόχως σεισμογενής χώρα, καθώς εδράζεται σε αρκετές ενεργές τεκτονικές πλάκες, οι οποίες δίνουν σε τακτικά διαστήματα μεγάλους σεισμούς.
Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί ιδιαζόντως ισχυρές σεισμικές δονήσεις με πολυάριθμους νεκρούς.
2012: 25 νεκροί στην Εμίλια-Ρομάνια
Στις 20 Μαΐου 2012, σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόδενας και Φεράρας, στα βορειοανατολικά, προκαλώντας έξι νεκρούς και σημαντικότατες ζημιές στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Εννέα ημέρες αργότερα, άλλη μία δόνηση 5,8 Ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 350. Άλλοι 8.000 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατεστραμμένες οικίες τους και να προστεθούν στους 6.000 των αστέγων από την πρώτη δόνηση στις 20 του μηνός.
2009: 300 νεκροί στην Λ' Άκουϊλα
Στις 6 Απριλίου 2009, ισχυρή δόνηση έπληξε την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα 300 νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Περισσότερες ζημιές υπέστη η Λ' Άκουϊλα πρωτεύουσα της ορεινής επαρχίας Αμπρούτσι, στο πανεπιστήμιο της οποίας φοιτούσαν και 234 Έλληνες.
Ο σεισμός άφησε πίσω του επίσης μεγάλες οικονομικές καταστροφές από τις οποίες η πόλη δεν έχει συνέλθει ακόμη, με πολλούς από τους αστέγους να μην έχει γίνει δυνατό να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες. Πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε εξαετή κάθειρξη αρκετοί επίστήμονες (οι οποίοι αθωώθηκαν από το Εφετείο το 2014) διότι δεν είχαν εκτιμήσει τη σεισμική επικινδυνότητα της Λ' 'Ακουϊλα, με αποτέλεσμα να παραμείνει η πόλη αθωράκιστη σεισμικά.
-31 Οκτωβρίου 2002: 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 60 τραυματίσθηκαν από σεισμκή δόνηση στην κοινότητα Σαν Τζουλιάνο στην Απουλήια. 27 παιδιά κι η δασκάλα τους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε το σχολείο τους.
-26 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 1997: Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις πλήττουν τις κεντρο-ανατολικές περιφέρειες της Ούμπρια και Μάρκε, σε διάστημα μίας εβδομάδας μεταξύ τους, προκαλώντας 12 νεκρούς, πάνω από 110 τραυματίες και άφησαν 38.000 αστέγους. Από τη δόνηση καταστράφηκαν πολλά γραφικά ορεινά χωριά της περιοχής και σημαντικές ζημιές υπέστησαν σημαντικά παγκόσμια πολιτιστικά μνημεία, όπως η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη, με τις ονομαστές νωπογραφίες του Τζιότο, όπου τέσσερεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την κατάρρευση του τρούλου της.
-13 Δεκεμβρίου 1990: Σεισμική δόνηση πλήττει την Σικελία, στην περιοχή μεταξύ της Κατάνης και της Ραγκούζα, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς και 200 τραυματίες. Στις 5 Μαΐου, σε μία άλλη σεισμική δόνηση στην Ποτέντσα (Μπαζιλικάτα) της νοτίου Ιταλίας, έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι.
 
Οι πιο καταστροφικοί στον 20ο αιώνα
Στις 23 Νοεμβρίου 1980, από ισχυρό σεισμό στην Καμπανία και στη Μπαζιλικάτα, στη νότιο Ιταλία, έχασαν τη ζωή τους 2.916 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 20.000 στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.
Οι πιο θανατηφόροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία κατά τον περασμένο αιώνα ήσαν αυτός της 28ης Δεκεμβρίου 1908 με επίκεντρο το στενό μεταξύ της Μεσσήνης και του Ρήγιου της Καλαβρίας, με 95.000 νεκρούς κι αυτός της 13ης Ιανουαρίου 2015, που κόστισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους στην περιοχή των Αμπρούτσι.
Γιώργης-Βύρων Δάβος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη