Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγο, οι νεκροί από τον φονικό σεισμό που έπληξε τις κεντρικές περιοχές της χώρας είναι 247. Επιβεβαιώνεται όμως ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό. Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία είναι 264. Μόνον στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε οι νεκροί ξεπερνούν τους διακόσιους. Σε ό,τι αφορά τις μετασεισμικές δονήσεις, σήμερα το πρωί στις 07:00 είχαν φθάσει συνολικά τις 470.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχισθούν όσο υπάρχει ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.
Όπως μετέδωσαν πριν από λίγο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το 10χρονο κοριτσάκι που είχε διασωθεί αργά χθες το απόγευμα, 17 ώρες μετά τον κύριο σεισμό, δεν τα κατάφερε. Έχασε πριν λίγο την μάχη με τον θάνατο σε νοσοκομείο της κεντρικής Ιταλίας.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε.
Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.
Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.
10ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΩΡΕΣ
Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα στις 3:36 π.μ. τοπικής ώρας (4:36 πμ ώρα Ελλάδας).
ΝΕΩΤΕΡΟ:Όπως μετέδωσαν πριν από λίγο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το 10χρονο κοριτσάκι που είχε διασωθεί αργά χθες το απόγευμα, 17 ώρες μετά τον κύριο σεισμό, δεν τα κατάφερε. Έχασε πριν λίγο την μάχη με τον θάνατο σε νοσοκομείο της κεντρικής Ιταλίας.
Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και τις ώρες αυτές συνεχίζουν να σκάβουν, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.
Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από οκτακόσια μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.
Αύριο αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.
ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
Θλίψη. Αλλά και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Ο κόσμος του ιταλικού αθλητισμού κινητοποιείται για να δείξει την συμπαράστασή του προς τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία.
«Σε αυτή τη στιγμή του πόντου, ο αθλητισμός σφίγγει με αλληλεγγύη γύρω από τους πληγέντες πληθυσμούς: είμαστε τώρα, και θα είμαστε αύριο, πάντα στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος της CONI (ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή) Τζοβάνι Μαλαγκό, ανακοινώνοντας «ενός λεπτού σιγή για όλες τις εκδηλώσεις του αθλητισμού στην Ιταλία. Έτσι, μετά από απόφαση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, στα επόμενο ματς θα «τηρηθεί ενός λεπτού σιγή» και «οι εθνικές ομάδες θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια». Το πρώτο σημάδι του πένθους, απόψε το βράδυ στο Βελιγράδι, με τήρηση ενός λεπτού σιγή πριν από την συνάντηση του Ερυθρού Αστέρα με την Σασουόλο, στο Europa League.
ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΕ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΕ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Μέσα από τον ορυμαγδό του χθεσινού καταστροφικού σεισμού στη βόρεια Ιταλία και στις ανατριχιαστικές εικόνες με τα ερείπια, τις οιμωγές για τους νεκρούς και τους δεινοπαθούντες αστέγους στα ορεινά χωριά γύρω από το Ακούμολι, το μικρό χωριό της Νόρτσα (Norcia) είναι το μόνο που δεν χωρά μέσα σε τούτη την εικόνα καταστροφής, καθώς μολονότι απείχε 17 χλμ από από το επίκεντρο του Εγκέλαδου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα όπως αλλού...
Ο λόγος για την σωτηρία της μικρής τούτης γραφικής κοινότητας, που μάλιστα ήταν γεμάτη τουρίστες, σε μία επικερδέστατη χρονιά για την περιοχή της, δεν οφείλεται σε θεία παρέμβαση, όσο στην προνοητικότητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής να ανακαινίσει και να στερεώσει όλα τα κτήρια βάσει αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Σήμερα θα δει κανείς στη Νόρτσα σχετικά μικρές ζημιές κι ελαφρότατους τραυματισμούς, «ασήμαντες» απώλειες σε σχέση με την ισοπέδωση που παρατηρείται σε άλλες γειτονικές της κοινότητες.
Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…
Στον τομέα της σεισμικής προστασίας είμαστε ακόμη πίσω», τονίζει στο πρακτορείο And Kronos ο σεισμολόγος Έντσο Μπόσκι. Μολαταύτα, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η Νόρτσα, όπου «μετά τον σεισμό του 1979 υπήρξαν παρεμβάσεις στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων», κι έτσι «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή δόνηση ήσαν αμελητέες».
«Φευ, όμως, στην Ιταλία τα κτήρια κατασκευάζονται καλά με επαρκή αντισεισμικά κριτήρια, μόνον έπειτα από έναν σημαντικό σεισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η ισχυρή δόνηση της χθεσινής ημέρας, που έπληξε επίσης την περιοχή της Ούμπρια, εκεί προκάλεσε πολύ μικρότερες ζημιές εν σχέσει προς τις περιοχές Μάρκε και Λάτιο. Αυτό αποδεικνύει πως οι κατασκευές στην Ούμπρια είναι καλές με βάση κανονισμούς και στάθηκε δυνατό να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων της και ποιότητα και ταχύτητα στις επεμβάσεις» των αρχών, τόνισε η κυβερνήτης της περιοχής Κατιούσα Μαρίνι, κατά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές. «Γιατί στην Ούμπρια δεν περιορισθήκαμε μόνο σε εμβαλωματικούς στόχους της επιδιόρθωσης των ζημιών, αλλά βάλαμε ως στόχο την ανακαίνιση και το να θέσουμε τις βάσεις της ασφάλειας για την περιοχή μας».
«Οι ζημιές θα ήσαν πολύ χειρότερες εάν δεν υπήρχαν οι αντισεισμικές παρεμβάσεις, ιδίως μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του 90», πρόσθεσε η Μαρίνι.
Όπως δηλώνει στο πρακτορείο Ansa κι η αντιδήμαρχος της Νόρτσα Τζουζεπίνα Πέρλα, στην πόλη υπήρξαν «περιορισμένες» ζημιές. Η πόλη ήταν γεμάτη τουρίστες, καθώς καταγράφεται μία θαυμάσια καλοκαιρινή σαιζόν. Τα σπίτια είναι όλα αντισεισμικά, όμως υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοι».
Οι αυτοψίες πράγματι κατέδειξαν κάποιες λόγου σημαντικές ζημιές σε κάποιες ιδιωτικές κατοικίες, σε υποδομές και κάποια μνημεία, όπως στη βασιλική του Σαν Μπενεντέτο. Επίσης και στα τείχη του Καστελούτσο, με μερικές κατακρημνίσεις, και στο Σαν Πελεγκρίνο στην ευρύτερη περιοχή. Σε όλην την Ούμπρια νοσηλεύθηκαν μόλις δύο άνθρωποι (ένας 77χρονος κι ένα παιδί), κι αυτοί από αδιαθεσία μετά τον σεισμό, ενώ αναζητείται ένα ζευγάρι από το Ορβιέτο, που τη στιγμή του σεισμού, μάλλον, βρισκόταν στο Αματρίτσε, τονίζει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.