allnews-epirus

Κρίσιμη επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ο πλέον υψηλά ιστάμενος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την 15ης Ιουλίου. Η επίσκεψη συμπίπτει με την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Η στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας απειλεί και τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες όμως στηρίζουν οι Αμερικανοί. Γενικότερα ο κ.Μπάιντεν φτάνει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Η Άγκυρα έχει υπαινιχθεί ανοικτά ανάμειξη των Αμερικανών στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και κυριαρχεί πλέον ένα έντονο αντιαμερικανικό κλίμα στην τουρκική κοινωνία. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση ζητά επίμονα την έκδοση στην Τουρκία του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στην Τουρκία και θεωρείται ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την καθυστέρηση των Αμερικανών στο αίτημά της για έκδοση του Γκιουλέν, αλλά και οι Αμερικανοί φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την έκταση των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν τον αποτυχημένο πραξικόπημα.
Αναμένεται λοιπόν ο Μπάιντεν να εκφράσει μεν την αμερικανική υποστήριξη προς την Τουρκία αλλά και την ανησυχία του για τα μέτρα που λαμβάνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Το δεύτερο καυτό θέμα είναι το Συριακό. Η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη από τη στήριξη των Αμερικανών προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά της συριακής πόλης Τζαραμπλούς που ξεκίνησαν σήμερα, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν αεροπορική κάλυψη και ότι έχουν συγχρονισμό στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι “κύριος εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των επιχειρήσεων”.
Από την πλευρά της η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τους Κούρδους της Συρίας που έχουν επεκταθεί σημαντικά στο βόριο τμήμα της χώρας να μην κινηθούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Όμως πληροφορίες αναφέρουν κινητικότητα των Κούρδων, οι οποίοι λέγεται ότι έχουν ήδη καταλάβει την πόλη Χασακί, κοντά στην Τζαραμπλούς. Η επίσκεψη Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί μπορεί να αποτρέψει έναν επί πλέον επικίνδυνο μέτωπο μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων της Συρίας.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη