allnews-epirus

Δεν ανησυχούν οι γεωλόγοι για την χθεσινή καθίζηση στο 12ο χλμ. της εθνικής οδού

«Τέτοια βυθίσματα είναι συνηθισμένα στην περιοχή και συνέβαιναν πάντα», τόνισε ο κ. Ευάγγελος Νικολάου, Διευθυντής του ΙΓΜΕ Ηπείρου για την καθίζηση που σημειώθηκε χθες το βράδυ παραπλεύρως της εθνικής οδού Ιωαννίνων Άρτας, κοντά στο 12ο χιλιόμετρο και επιπλέον ανέφερε σαν  το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τις «λούτσες» που υπάρχουν κι είναι το αποτέλεσμα παρόμοιων καθιζήσεων. Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ έκαναν έλεγχο σήμερα στο σημείο και κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι, το φαινόμενο είναι σύνηθες όπου υπάρχουν υπόγεια νερά, μπορεί να επεκταθεί ή να εκδηλωθεί κάπου αλλού παρόμοιο, αλλά δεν είναι ανησυχητικό αν δεν είναι σε κατοικημένη περιοχή.
Η περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Νικολάου,  αποτελείται από πετρώματα διαλυτά στο νερό, κυρίως ασβεστόλιθο και γύψο, με αποτέλεσμα, από την διαλυτότητα να δημιουργούνται υπόγεια σπήλαια. Στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρξε κατάρρευση, η οποία πιθανότατα επισπεύστηκε από την σεισμική δραστηριότητα των ημερών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο «κρατήρας» βάθους έξι έως επτά μέτρων περίπου.
Για συνηθισμένο φαινόμενο μίλησε και ο γεωλόγος Παναγιώτης Πάσχος, το οποίο δεν εμπνέει ανησυχία. «Είναι φαινόμενο συνηθισμένο. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη ώστε να προτείνουμε μέτρα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και του Δήμου. Ως γεγονός δεν εμπνέει καμιά ανησυχία», τόνισε.



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη