allnews-epirus

Η απομυθοποίηση του «Κάιζερ» Μπεκενμπάουερ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο που αφορά στην ανάθεση του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία. Ο «Κάιζερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ έχει «εξαφανιστεί».

default
Ο παλαίμαχος άσος εξακολουθεί να είναι «το μεγαλύτερο σήμα κατατεθέν του γερμανικού ποδοσφαίρου». Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται ακόμη στο πορτρέτο του Φραντς Μπεκενμπάουερ στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου DFB. Στο μεταξύ όμως έχουν πέσει βαριές σκιές πάνω στο άλλοτε μεγάλο αυτό πρότυπο των Γερμανών. Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Ο Μπεκενμπάουερ γέρασε και δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό Φραντς, λένε άνθρωποι του κύκλου του. Μήπως είναι εντέλει άρρωστος, όπως έχουν γράψει κατά καιρούς γερμανικά μέσα ενημέρωσης;
Επισήμως η φημολογία ούτε διαψεύδεται, ούτε επιβεβαιώνεται. Το γραφείο του δεν δίνει την παραμικρή πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του. Το ίδιο ισχύει για την DFB. Στην ιστοσελίδα του συνδέσμου δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά για την εμπλοκή του «Κάιζερ» στο σκάνδαλο ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2006 στη Γερμανία και στις υπόνοιες για απιστία και ξέπλυμα χρήματος. Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τιςπρώτες αποκαλύψεις του Spiegel περί εξαγοράς της ανάθεσης του Μουντιάλ 2006 που προκάλεσε πραγματικό σεισμό στη Γερμανία.
Άφαντος ο Μπεκενμπάουερ
Ο Μπεκενμπάουερ λάμβανε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζει την εταιρία στοιχημάτων Oddset
Ο Μπεκενμπάουερ λάμβανε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζει την εταιρία στοιχημάτων Oddset
Έκτοτε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ως το συνεχές σημείο αναφοράς του γερμανικού ποδοσφαίρου, ως βασικός τηλεοπτικός σχολιαστής, ως πρωταγωνιστής άπειρων διαφημίσεων, δεν υπάρχει πια. Τελευταία μιλάει μόνον μέσω των δικηγόρων του και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις.
Η εικόνα του υπέστη τελευταία άλλο ένα τεράστιο πλήγμα: ο μύθος του γενναιόδωρου Φραντς (φυσικά και το κάνω εθελοντικά! ισχυριζόταν για το Μουντιάλ) κατέρρευσε όταν έγινε γνωστό ότι λάμβανε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζει την εταιρία στοιχημάτων Oddset. Τα χρήματα δεν καταβάλλονταν στον ίδιο αλλά σε λογαριασμό της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2006. Η κρατική εταιρία στοιχημάτων ήταν και χορηγός του Μουντιάλ.
«Δεν του αξίζει τέτοια συμπεριφορά», σχολίασε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τέο Τσβάντσιγκερ. «Δεν το αξίζει», είναι κάτι που ακούγεται συχνά στη Γερμανία, όταν ζητείται ένα σχόλιο για τα έργα και τις ημέρες του Κάιζερ.
«Δώρο για το γερμανικό ποδόσφαιρο»
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (δεύτερος από αριστερά) στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Γερμανίας το 1974
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (δεύτερος από αριστερά) στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Γερμανίας το 1974
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, έγραψε η Frankfurter Rundschau, ο Μπεκενμπάουερ ήταν ο «αδιαφιλονίκητα σημαντικότερος, γνωστότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ο δημοφιλέστερος εκπρόσωπος της DFB». Με αφορμή τα 70α του γενέθλια τον Σεπτέμβριο του 2015, ο πρόεδρος της Γερμανικής Λίγκα Ράινχαρντ Ράουμπαλ τον χαρακτήριζε «δώρο για το γερμανικό ποδόσφαιρο» ενώ ο γνωστός σχολιαστής Γκίντερ Νέτσερ τη «μεγαλύτερη τύχη για το γερμανικό ποδόσφαιρο».
Η ελβετική εισαγγελία διεξάγει έρευνες κατά του Μπεκενμπάουερ και άλλων μελών της οργανωτικής επιτροπής με υπόνοιες για απιστία και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την ανάθεση του Μουντιάλ 2006.
Ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ έχει εν τω μεταξύ εξαφανιστεί από προσώπου γης. Ζει στο Σάλτσμπουργκ μαζί με τα δυο μικρά του παιδιά και τη σύζυγό του. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους 12 μήνες ο Κάιζερ έχει απομυθοποιηθεί πλήρως.
Ουλρίζε Τζον (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη