allnews-epirus

Η ΒΡΟΧΗ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ...-ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ...


 
Ευτυχώς την λύση στον "λευκό αποκλεισμό" των Ιωαννίνων, την έδωσε η βροχή, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας. 
Τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, και σε αυτό βοήθησαν και οι πολίτες που με φτυάρια καθάρισαν δρόμους σε γειτονιές, έριξαν αλάτι, ενώ...έμαθαν πως θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη νέα χιονόπτωση, χάνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Δήμο, που δεν αντέδρασε σωστά και έγκαιρα. 
Σημαντική όμως ήταν η...προσφορά και της ομίχλης το τελευταίο διήμερο, που με την υγρασία κράτησε "νωπό" το χιόνι και σταθερή την θερμοκρασία, αποτρέποντας τον παγετό. 
Στην συνέχεια ήλθε η βροχή να ολοκληρώσει το ...ευεργετικό της έργο.
Η βροχή όμως, έδωσε την ευκαιρία στον Δήμο να βγεί απο τον λήθαργο και σήμερα είδαμε μηχανήματα να καθαρίζουν δρόμους και σε γειτονιές, βελτιώνοντας περισσότερο την κατάσταση και απεγκλωβίζοντας συνοικίες...
Τουλάχιστον, να ελπίζουμε οτι σε παρόμοιο ενδεχόμενο χιονόπτωσης, στον Δήμο να έχουν πάρει το μάθημά τους και να σχεδιάσουν τακτικές έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης, που μέχρι τώρα δεν είχαν, ή δεν γνώριζαν πώς θα το εφαρμόσουν. 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ...

Όμως για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα σε κρατικές Υπηρεσίες, που λειτούργησαν άψογα, κάνοντας το καθήκον τους, ευρισκόμενοι δίπλα στους πολίτες οταν τους χρειάστηκαν και δεν ήταν λίγες αυτές οι περιπτώσεις.

Δεκάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική και στην ΕΜΑΚ για απεγκλωβισμούς πολιτών απο περιοχές εντός και εκτός πόλης, σε άψογη συνεργασία με το ΕΚΑΒ και κυρίως σε δεκάδες περιπτώσεις μεταφοράς ασθενών και τραυματιών στα νοσοκομεία. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να στηθούν πραγματικές επιχειρήσεις απο ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ για να προσεγγίσουν ασθενείς και τραυματίες και μάλιστα ακόμη και σε κεντρικές περιοχές της πόλης. 
Η Πυροσβεστική με το ερπυστριοφόρο όχημά της, μετέφερε στα νοσοκομεία ακόμη και γιατρούς ή νοσηλευτές, που δεν μπορούσαν να φθάσουν σε αυτά, κυρίως την πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης, αφού οι δρόμοι δεν είχαν καθαριστεί.
Σε ετοιμότητα και η Αστυνομία που επίσης ήταν κοντά στους πολίτες για παροχή βοήθειας, αλλά και για την ρύθμιση της κυκλοφορίας στους παγωμένους δρόμους. 


-Απροετοίμαστο το Αστικό ΚΤΕΛ που απο την πρώτη στιγμή της χιονόπτωσης ακινητοποίησε όλα τα λεωφορεία του, αφού κανένα δεν ήταν εφοδιασμένο με αλυσίδες. Με την διακοπή των συγκοινωνιών επικράτησε ένα χάος και οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να πάνε στις δουλειές τους, πόσο μάλλον που είχαν ακινητοποιηθεί και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, ενώ μειωμένος ήταν και ο αριθμός των ταξί που κυκλοφορούσε με αλυσίδες.
Καλύτερα και περισσότερο προετοιμασμένη παρουσιάστηκε η Περιφέρεια (με μεγαλύτερη εμπειρία στον αποχιονισμό είναι αλήθεια), που γρηγορότερα έκανε την παρέμβασή της στα οδικά δίκτυα της αρμοδιότητάς της και στη συνέχεια διέθεσε μηχανήματά της στον αποχιονιμό του Δήμου Ιωαννιτών και γειτονικών Δήμων. 


,,,ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ...

Κι αφού η ομίχλη δεν κάλυψε σήμερα τα Γιάννινα, έκανε την εμφάνισή του στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και το "Αιρμπάς" της Aegean, πραγματοποιώντας το πρώτο της δρομολόγιο μετά απο μέρες. 
Να σημειωθεί οτι ο διάδρομος προσγειώσεων- απογειώσεων είχε καθαριστεί απο το χιόνι έγκαιρα απο την πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης και διατηρούνταν ανοικτός, αλλά οι πτήσεις ακυρώνονταν λόγω χαμηλής νέφωσης και ομίχλης,


Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ..

Το μεσημέρι εμφανίσθηκαν και τα πρώτα απορριμματοφόρα που άρχισαν να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια απο κεντρικούς δρόμους της πόλης, που έμεναν απο την Τετάρτη στους γεμάτους κάδους και έξω απο αυτούς, ευτυχώς υπό κατάψυξη.
Τα συνεργεία του Δήμου, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στο να βγάλουν τους κάδους που ήταν θαμμένοι όχι μόνο απο το χιόνι που έπεσε, αλλά κυρίως απο αυτά που εναπόθεσαν τα μηχανήματα αποχιονισμού στις άκρες των δρόμων, 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟ...

Οι πολίτες με φτυάρια και αλάτι, έκαναν  δυναμική εμφάνιση παντού, καθαρίζοντας πέρα απο τις εξόδους και τα πεζοδρόμια των σπιτιών ή των καταστημάτων τους και τα χιόνια που εναπόθεσαν μπροστά στα καταστήματά τους τα αποχιονιστικά μηχανήματα σε κεντρικούς δρόμους. 
Οι τελευταίοι ειχαν να απομακρύνουν μικρά βουναλάκια χιονιού, που επιπλέον ήταν παγωμένα. 
Στην φωτό περιπτεράς στη Μ. Αλεξάνδρου, για ώρες απο το πρωϊ, μετέφερε με καροτσάκι το χιόνι σε περιοχή που δεν εμπόδιζε, για να "ξεθάψει" το περίπτερό του και να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτό στους πελάτες του. Λογικά αυτοι οι όγκοι χιονιού, που είναι αισθητοί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, θα έπρεπε να απομακρυνθούν με φορτωτές και φορτηγά, αλλά....


ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ...

Στο μεταξύ απο σήμερα άρχισε απο μηχανήματα ο αποχιονισμός στις αυλές των σχολείων και στους χώρους περιμετρικά απο αυτά. Έτσι, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες χιονοπτώσεις, θα μπορούν να αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα και να είναι ασφαλής η προσέλευση των μαθητών.


















Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη