allnews-epirus

ΗΠΑ: ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΡΑΜΠ....



Ακτιβιστές, ντυμένοι στα μαύρα, έσπασαν καταστήματα και παρμπρίζ αυτοκινήτων σήμερα στην Ουάσινγκτον και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με σπρέι πιπεριού και κάνοντας χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης.
Περίπου 500 άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες, έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, έσπασαν την πρόσοψη ενός υποκαταστήματος της Bank of America, ενός εστιατορίου McDonald's και ενός καταστήματος της αλυσίδας Starbucks – όλα τους σύμβολα του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ και σε ένα πλακάτ που κρατούσαν είχαν γράψει το σύνθημα: "Να κάνουμε τους ρατσιστές να φοβηθούν ξανά", παραφράζοντας το σλόγκαν "Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά" που χρησιμοποιεί τακτικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι ταραξίες προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και έσπρωξαν κάδους απορριμμάτων και κουτιά εφημερίδων στη μέση του δρόμου αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία περίπου 90 λεπτά πριν ξεκινήσει η ομιλία του Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο.
"Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι ο Τραμπ δεν εκπροσωπεί αυτή τη χώρα. Εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα" είπε η Τζέσικα Ρέζνιτσεκ, μια 35χρονη εργαζόμενη σε μια Καθολική οργάνωση αρωγής η οποία δεν μετείχε στα βίαια επεισόδια.
Σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και εκτόξευσαν καθίσματα σε ένα υπαίθριο καφέ. Ένα μέλος της ομάδας "Δικυκλιστές υπέρ του Τραμπ" που βρισκόταν στην πόλη για να γιορτάσει την ορκωμοσία, χτυπήθηκε στο πρόσωπο όταν προσπάθησε να παρέμβει. "Ξέρω, νόμος και τάξη και όλα αυτά. Χρειαζόμαστε περισσότερη τάξη. Δεν είναι σωστό αυτό", είπε ο Μπομπ Χρίφκο, που τραυματίστηκε κάτω από το μάτι.
Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε συγκρούσεις με διαδηλωτές ενώ έγιναν "πολλές" συλλήψεις, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε "συντονισμένες επιθέσεις" και ότι περιπολικά υπέστησαν ζημιές.
Νωρίτερα, ακτιβιστές μιας άλλης ομάδας, της Disrupt J20 απέκλεισαν κατ' επανάληψη τα σημεία ελέγχου από τα οποία περνούσαν όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Η Άλι Μακράκεν, εκ των οργανωτών της ομάδας αυτής, είπε ότι θέλουν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τα σχόλια που έχει κάνει ο Τραμπ για τις γυναίκες, τους παράνομους μετανάστες και τους μουσουλμάνους.
Στους δρόμους της πόλης επικρατούσε ένταση ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ. Δύο υποστηρικτές του νέου προέδρου, ο Κρις και η Κάρεν Κορτχάους, μετέφεραν ένα χαρτονένιο ομοίωμα του Τραμπ όταν έπεσαν πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών. "Ένας διαδηλωτής ήρθε καταπάνω μας και έκοψε το κεφάλι του Ντον. Τρέξαμε σε μια πιτσαρία και το ξανακολλήσαμε με ταινία", είπε η Κάρεν δείχνοντας στους δημοσιογράφους ένα βίντεο του επεισοδίου.
Αν και η Ουάσινγκτον ήταν το επίκεντρο, πολλές διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Τραμπ έγιναν και σε άλλες πόλεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο Λονδίνο, ακτιβιστές κρέμασαν ένα πανό με το σύνθημα "Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη" στην εμβληματική Γέφυρα του Πύργου.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αναμένεται πάντως ότι θα είναι η αυριανή Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον, όπου οι οργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν 200.000 άνθρωποι.

ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, προκάλεσαν επεισόδια σήμερα στο κέντρο της Ουάσινγκτον, πετώντας πέτρες και σπάζοντας βιτρίνες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
   Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.
   Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μείνουν απαρατήρητοι αλλάζοντας ρούχα τελευταία στιγμή και φορώντας μπλούζες με κουκούλες και μαντίλια, τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης μελών του «Μπλακ Μπλοκ».
   Πολλοί από τους βίαιους διαδηλωτές συνελήφθησαν μπροστά σε ένα καφέ Starbucks η βιτρίνα του οποίου καταστράφηκε, όπως και πολλές άλλες βιτρίνες τραπεζών, εστιατορίων και καταστημάτων, ενώ κάδοι απορριμμάτων και κουτιά πώλησης εφημερίδων αναποδογυρίστηκαν.
   «Γίνονται συλλήψεις», δήλωσε αστυνομικός στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανθρώπων που προσήχθησαν.
   Ένας πολίτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και ήταν πεσμένος στο έδαφος πριν τον παραλάβει ασθενοφόρο.
   «Αυτό είναι αξιοθρήνητο», δήλωσε ένας άνδρας προχωρημένης ηλικίας, οπαδός του Τραμπ, που φόραγε ένα κόκκινο καπέλο με το σύνθημα «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά», προφανώς αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό που είχε εξακοντίσει η Χίλαρι Κλίντον εναντίον των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου εκλεγμένου προέδρου, μιλώντας περί «αξιοθρήνητων» ψηφοφόρων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το "κλίμα κατά της αστυνομίας", όπως το χαρακτήρισε, που επικρατεί στις ΗΠΑ και ζήτησε περισσότερη επιβολή του νόμου και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
"Το επικίνδυνο κλίμα κατά τις αστυνομίας στην Αμερική είναι λάθος. Η κυβέρνηση Τραμπ θα το τερματίσει", γράφει η ανακοίνωση αυτή στον ιστότοπο www.whitehouse.gov.
Στο ίδιο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι η δέσμευση του Τραμπ να χτίσει ένα τείχος για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. "Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερη επιβολή του νόμου, περισσότερη δέσμευση της κοινότητας και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση", προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Ο πάπας Φραγκίσκος απέστειλε σήμερα τις θερμές του ευχές στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ευχόμενος οι αποφάσεις του «να καθοδηγούνται από τις πλούσιες πνευματικές κι ηθικές αξίες» του αμερικανικού λαού, με επιπλέον «έγνοια για τους φτωχούς».
«Προσεύχομαι προκειμένου οι αποφάσεις σας να καθοδηγούνται από τις πλούσιες πνευματικές κι ηθικές αξίες που διαμόρφωσαν την ιστορία του αμερικανικού λαού και από την δέσμευση του έθνους σας για την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας στον κόσμο» έγραψε ο ποντίφικας σε ένα μήνυμα προς τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
«Υπό την προεδρία σας, (προσεύχομαι) το (διεθνές) κύρος της Αμερικής να συνεχίσει να διαμορφώνεται πάνω απ’ όλα από την έγνοιά της για τους φτωχούς, όσους απορρίφθηκαν και όσους βρίσκονται σε ανάγκη» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Φραγκίσκος επισήμανε επιπλέον ότι προσεύχεται ο Θεός να δώσει «σοφία» και «δύναμη» στον Τραμπ κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Τα επεισοδια συνεχιζονται....Νεώτερα αργότερα....

ΗΠΑ βιντεο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη