allnews-epirus

ΔΝΤ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - Ο ΤΟΜΣΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΛΑΘΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) εξέφρασε πριν από λίγο ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον.
Ο ίδιος εκτίμησε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.
Ξεκαθάρισε δε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν προηγουμένως εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.
Ειδικότερα για την βιωσιμότητα του χρέους όπως απεκάλυψε ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Π.Τόμσεν.
Ο ίδιος απεκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο όπως είπε η διαφορά ενός χρόνου είναι άνευ σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τόσο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όσο και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες, όπως είπε, σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, δεν πρέπει να έχουν ως στόχο την πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα. Αντιθέτως θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι θετικό στην ανάπτυξη.
Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον Προϋπολογισμό του 2016 ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2016.
Εκτίμησε τέλος ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα. 

ΔΝΤ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε σήμερα «επείγουσα» την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αξίωσή του να υπάρξουν εκ των προτέρων δεσμεύσεις από την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και από τις Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο διακρατούν οι Ευρωπαίοι.
«Είναι επείγον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα και να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, διότι (σ.σ. η καθυστέρηση) βλάπτει την ελληνική οικονομία. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ Πάουλ Τόμσεν, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί μια νέα δόση του δανείου της ως τον Ιούλιο για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.
Παρά τις πιέσεις του Βερολίνου, το ΔΝΤ μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015 και συνεχίζει να ζητάει να του δοθούν εγγυήσεις από τις δύο πλευρές.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο Τόμσεν έκανε λόγο για «καλή πρόοδο» στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες και πρόσθεσε ότι ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα «την επόμενη εβδομάδα».
«Παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», σημείωσε πάντως ο αξιωματούχος του Ταμείου, αναφερόμενος κυρίως σε δημοσιονομικά θέματα.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της εξυπηρέτησης του χρέους) 3,9% του ΑΕΠ.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής για την είδηση αυτή. «Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας», ανέφερε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
«Αυτό μπορεί να συμβάλει να υπάρξει η βούληση για τα βήματα που αναμένουμε προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση διαρκής και ολοκληρωμένη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο Σαπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Σαπέν, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι τον «διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη» της Γαλλίας και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς», προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας.

Ωστόσο, σημείωσε ο Τόμσεν, συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για το διάστημα κατά το οποίο η Αθήνα θα κληθεί να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα αυτού του ύψους, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξο. Ενώ, όσον αφορά την πτυχή του ελληνικού κρατικού χρέους, το ΔΝΤ αναμένει περισσότερες «διευκρινίσεις» για τον τρόπο που θα γίνει η ελάφρυνση την οποία έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι. Αν τα δύο ζητήματα αυτά διευθετηθούν το ΔΝΤ θα μπορέσει να έχει συμμετοχή στη χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως είχε γίνει το 2010 και το 2012, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λαγκάρντ: Εποικοδμητική η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Στη δήλωση της όπως διανεμήθηκε από το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».
Στη συνάντηση εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.mignatiou.com,
Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου.
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε, όπως μεταδίδεται από το www.mignatiou.com, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές.
Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακολούθως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τσακαλώτος: Πήγε πολύ καλά η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ
Η συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πήγε πολύ καλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση . «Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί , νομίζω Τρίτη με Τετάρτη» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος. «Συζητήσαμε και για το χρέος, για το MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies) και το πώς θα κλείσει το SLA (staff level agreement).
Για το χρέος, όπως είπε o υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται να γίνει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.
  
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ 
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% καταγράφηκε στη Γενική Κυβέρνηση το 2016 στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat, σύμφωνα επίσης με τα οποία:
*Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 10,4 δισ. ευρώ ή 5,9% του ΑΕΠ το 2015. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1995, οπότε υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, που στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφεται πλεόνασμα.
*Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 314,897 δισ. ευρώ ή 179% του ΑΕΠ έναντι 311,668 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ το 2015.
*Οι δαπάνες για υποστήριξη των τραπεζών ήταν 70 εκατ. ευρώ (0,04% του ΑΕΠ) από 4,84 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) το 2015.
*Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 87,47 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,65 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 86,18 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με ένα έτος πριν.
*Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 175,888 δισ. ευρώ από 175,697 δισ. ευρώ το 2015.
Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι κατά ESA 2010 (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) και διαφέρει από το πρωτογενές αποτέλεσμα που λαμβάνουν υπόψη οι θεσμοί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat (η σχετική ανακοίνωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα) και όπως ανάφερε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «είναι η 14η συνεχής φορά που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν πάρει την επικύρωση της Eurostat (σ.σ. χωρίς τον οποιονδήποτε «αστερίσκο»), κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τη στατιστική αρχή της χώρας μας».


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη