Ο γενικός γραμματέας της Κε\ντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό διήµερο της ΚΝΕ, στα Ιωάννινα, στο Πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι), όπου θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και ομιλία από τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Το σύνθημα του φετινού 26ου Αντιϊμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ είναι «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της φτώχειας».
Με αφορμή τις τωρινές εξελίξεις, στο πλαίσιο του Αντιϊμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 19.30 συζήτηση με θέμα «Βαλκάνια: 18 χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, οι κίνδυνοι για τους λαούς δυναμώνουν», με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
Η περιοχή επιλέχθηκε και για ιστορικούς λόγους, αφού λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα βρίσκεται το χωριό Καλπάκι, όπου βρισκόταν ο Πειθαρχικός Ουλαμός στον οποίο στέλνονταν κομμουνιστές φαντάροι την περίοδο του Μεσοπολέμου. «Στο Καλπάκι γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες αντοχής, ηρωισμού και πίστης στα ιδανικά του κομμουνισμού από τους νεολαίους κομμουνιστές της ΟΚΝΕ» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
«Το αστικό κράτος θέλοντας να απομονώσει τα μέλη και τα στελέχη της ΟΚΝΕ και παράλληλα να τους κάνει να «μετανοήσουν» για τη στράτευσή τους στην υπόθεση του κομμουνισμού, έθεσε σε λειτουργία το 1924 τον «Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου». Το Καλπάκι ήταν το χειρότερο στρατιωτικό κάτεργο της εποχής, ο «τάφος των ζωντανών», όπως τον ονόμασαν οι ίδιοι οι φαντάροι, ένα πραγματικό, μ' όλη τη σημασία της λέξης, στρατόπεδο συγκέντρωσης. «Η δίκη των εφτά κομμουνιστών φαντάρων του Πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου, που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου 1930 και κατέληξε με την καταδίκη σε θάνατο των στελεχών της ΟΚΝΕ, Μαρκοβίτη και Πανούση, αποτέλεσε ορόσημο για την ντόπια και διεθνή κατακραυγή της αστικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών που ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας ήταν οι Κ. Παλαμάς, Γ. Ξενόπουλος, Δ. Γληνός, Ν. Καζαντζάκης, Κ. Βάρναλης, Γ. Κορδάτος κ.α. 'Ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που συνυπέγραψαν τη διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν.
Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων, οι θανατικές καταδίκες τελικά ανακλήθηκαν. Το στρατόπεδο του Καλπακίου έκλεισε τελικά το 1934 χωρίς βέβαια να πάψουν οι διώξεις και τα βασανιστήρια για τα μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Tags
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ