allnews-epirus

Μετά απο 73 χρόνια Θ. Λειτουργία στην κατεστραμμένη απο τους ναζί εκκλησία του Αγ, Νικολάου Ασπραγγέλων



Κάτι περισσότερο απο 73 χρόνια πέρασαν από όταν τελέσθηκε τελευταία φορά Θεία Λειτουργία στην καμμένη απο τους ναζί εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων! Σήμερα περίπου 200 κάτοικοι και επισκέπτες βρέθηκαν στους Ασπραγγέλους για την ιδιαίτερα σημαντική αυτή ημέρα για το μικρό χωριό του Ζαγορίου. Και αυτό χάρη στην προσπάθεια του Πατήρ Ιωάννη..

Με θρησκευτική λοιπόν κατάνυξη και με μηνύματα κατά του ναζισμού, αναφορά στο κατοχικό δάνειο και στις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο στο κήρυγμα του, τελέστηκε το πρωί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην καμμένη, από τους ναζί, εκκλησία Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων. 
Η εκκλησία καταστράφηκε στις 15 Ιουλίου 1943 από τους γερμανούς, μαζί με σχεδόν όλο το χωριό και το μοναστήρι των Ασπραγγέλων. Η τελευταία φορά που είχε τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ήταν το 1938 για την εορτή της Πεντηκοστής και ακολούθησε πέντε χρόνια μετά το κάψιμο της εκκλησίας. Στην κατεστραμμένη εκκλησία έγιναν τα τελευταία χρόνια αρκετές παρεμβάσεις με πρωτοβουλία της Μητρόπολης και της Ενορίας και χρηματοδότηση της Περιφέρειας-ο κ. Μάξιμος εξήρε το ενδιαφέρον και την προσφορά του κ. Καχριμάνη, τους νυν και πρώην Δημάρχων-για να αναδειχθεί και προγραμματίζονται και άλλες σε συνεργασία της Μητρόπολης με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς του χωριού.

 Πρόκειται για μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο το 1778 που ήταν από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Ζαγορίου, με βιτρό στοιχεία στο τέμπλο. Είχε γυναικωνίτη με καφασωτά και στο κέντρο του δαπέδου σκαλισμένο σε λίθινη πλάκα τον δικέφαλο αετό που καταστράφηκε πρόσφατα από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα σώζονται τμήματα των περιμετρικών τοίχων, το δάπεδο και κακή κατάσταση, οι βάσεις των κυλινδρικών κιόνων, η κόγχη του ιερού και η σκαλιστή είσοδος.
 Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων χαρακτήρισε τον ναζισμό ως «ειδωλολατρία, μια δαιμονική κατάσταση η οποία δεν είχε ούτε θεό, ούτε σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη, ούτε το χάρισμα και την έννοια της ελευθερίας». 


Όπως είπε ήταν «καταπίεση, να φτιάξουμε τον κόσμο έτσι όπως νομίζουμε εμείς ότι είναι καλός με κάθε μέσο, ακόμη κι αν χρειάζεται να δολοφονήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, αν χρειάζεται να καταστρέψουμε χώρες, πολιτισμούς, αυτό ήταν ο ναζισμός. Και το αποτέλεσμα του ναζισμού τι ήταν; Χαλάσματα ανθρώπινα ισοπέδωση και στα υλικά πράγματα. Και βλέπουμε το αποτέλεσμα σε έναν ιερό χώρο, έναν ναό, σε ένα χώρο που προσέρχονταν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής για τη σωτηρία του κόσμου, για την αγάπη, την ελευθερία».
Ο κ. Μάξιμος σημείωσε ότι οι Γερμανοί έγιναν οι καταστροφείς του κόσμου, τους συγχώρεσαν οι λαοί και πρώτοι οι ορθόδοξοι και Έλληνες οι οποίοι στη συνέχεια εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά στην Γερμανία βοηθώντας να αναστηθεί και ανορθωθεί ένα κράτος κατεστραμμένο που είχε φέρει και στους άλλους την καταστροφή. «Τα χρέη της Γερμανίας, είπε ο κ. Μάξιμος, τα περισσότερα της χαρίστηκαν, αλλά της έφεραν και χρήματα και έκαναν και το σχέδιο Μάρσαλ και βιομηχανία και τους βοήθησαν να γίνουν σήμερα αυτό που λέμε η ατμομηχανή της Ευρώπης, μια από τις πιο δυνατές οικονομικά χώρες του κόσμου. Κι αυτοί τι έκαναν;» 


Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου πρωτίστως, αλλά και των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας ότι οι Γερμανοί  στη διάρκεια της κατοχής άρπαξαν περιουσία ολόκληρη εθνική με το λεγόμενο κατοχικό δάνειο που δεν ήταν δάνειο, αλλά αρπαγή, αλλά υπάρχουν χαρτιά είναι γραμμένα τι πήραν. Καλά δεν συζητούμε για τις αποζημιώσεις για αυτά που κατέστρεψαν, ένα από αυτά είναι ο ναός που βρισκόμαστε, αλλά κανείς δεν βρέθηκε να έχει το θάρρος και τα μούτρα να πάει να ζητήσει το κατοχικό δάνειο;». 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη