allnews-epirus

Έγινε η πρώτη παρουσίαση της έκδοσης «25+1 Ρετρό Ιστορίες»



Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα «Δημήτρης Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία, έγινε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 η πρώτη παρουσίαση της έκδοσης «25+1 Ρετρό Ιστορίες-Ιωάννινα», του Τύπου Ιωαννίνων typos-i.gr και της ΣΧΗΜΑ ΚοινΣΕπ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης,οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Θωμάς Γιωτίτσας και Θανάσης Μανταλόβας, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και πλήθος κόσμου.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιώργος Σμύρης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Γιάννης Πάσχος, ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας στο ΤΕΙ Ηπείρου και η δημοσιογράφος Βαρβάρα Αγγέλη, συγγραφέας του βιβλίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαντίκος.
Παρακάτω βρίσκονται μερικά αποσπάσματα των ομιλιών και παρεμβάσεων:
Γ. Σμύρης: «Χωρίς 'οποιαδήποτε πρόθεση νοσταλγίας και εξωραϊσμού του παρελθόντος', όπως σημειώνουν οι επιμελητές, το βιβλίο μας παρουσιάζει 26 ιστορίες που αφορούν γεγονότα και στιγμιότυπα από την ιστορία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του δημόσιου χώρου στα Γιάννενα, σε ένα αμάλγαμα του παλαιού και του νέου, στον διαρκή αγώνα επιβίωση της μνήμης και της εικόνας, από την περίοδο του οθωμανικού παρελθόντος μέχρι σχεδόν την εποχή μας. Υψώνει ένα νέο επίπεδο συνείδησης του χώρου, επίπεδο που επάνω του να μπορούμε ως κάτοικοι αυτής της πόλης πραγματικά να οικοδομήσουμε και προπαντός να στοχαστούμε».
Γ. Πάσχος: «Η παλιά πόλη είναι  μέσα μας, κοινή κληρονομιά, κοινό αίμα, είναι ο κοινός τόπος που ήρθαμε όταν γεννηθήκαμε και θα αφήσουμε όταν πεθάνουμε,  είναι ότι έχουμε κοινό με αυτούς που ζουν, με αυτούς που πέρασαν και με αυτούς που θα ‘ρθουν. Η μαγεία της πόλης, η μαγεία της λίμνης   θα μας ακολουθεί για πάντα, είναι  κομμάτι του βαθύτερου εαυτού μας.  25 συν 1 ρετρό ιστορίες  ανοίγουν την αυλαία μιας άλλης εποχής, η παλιά πόλη ξετυλίγεται, οι άνθρωποι της στην σκηνή, εμείς θεατές, εισιτήριο οι μνήμες μας».
Β. Αγγέλη: «Με το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκουμε να γίνουμε ούτε ιστορικοί, ούτε αρχαιολόγοι, ούτε αρχιτέκτονες. Τα κείμενα είναι γραμμένα με βάση τον δημοσιογραφικό λόγο. Ένας από τους βασικούς ρόλους του δημοσιογραφικού λόγου είναι ο διαμεσολαβητικός. Στην ουσία δημιουργήσαμε ένα παζλ από πληροφορίες, μελέτες και μύθους του παρελθόντος, βάζοντας και το δικό μας ερευνητικό 'λιθαράκι', και φτιάξαμε ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν για την πόλη μας».
Γ. Καψάλης (παρέμβαση): «Το βιβλίο αυτό προσκαλεί τον καθένα από εμάς να μάθουμε περισσότερα για όσα βλέπουμε καθημερινά σε αυτήν την πόλη, αλλά που δεν γνωρίζουμε αυτά που κρύβουν βαθιά στα σπλάχνα τους. Είναι μία ολόκληρη ταινία, μία πορεία και μία διαδρομή σε μία δύσκολη, αλλά σημαντική εποχή της πόλης και της πατρίδας μας».
Οι συντελεστές του βιβλίου είναι: Βαρβάρα Αγγέλη, Γιώργος Τσαντίκος, Θανάσης Γούσης (γραφιστικά), Γιώργος Πατέλης (σελιδοποίηση), Φωτεινή Κυριακού (μετάφραση στα αγγλικά) και Τάκης Μανδέλης (κόμικς).
-----------------------
Ο Τύπος Ιωαννίνων typos-i.gr και η ΣΧΗΜΑ ΚοινΣΕπ ευχαριστούν θερμά όλους και όλες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς επίσης το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και τους Θ. Μάντζιο και Δ. Κατσάνο για την πολύτιμη βοήθειά τους.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη