allnews-epirus

67 "ΤΖΑΜΑΛΕΣ" ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΝΑΒΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ...




Άφθονο κρασί, μεζέδες, κέφι και χορός και μετά τα μεσάνυχτα σαρακοστιανή φασολάδα....Που αλλού? Στις πατροπαράδοτες "τζαμάλες"  στα Γιάννινα, ή "αλαγούζιες"  όπως τις λένε σε πολλές περιοχές του νομού αιώνες τώρα και απόψε θα ανάψουν σε 67 σημεία στον Δήμο Ιωαννιτών και σε όλα τα χωριά.
Είναι το έθιμο των Γιαννιωτών στις Απόκριες, αν και έχουν παραληφθεί κάποια απο τα έθιμα γύρω από τις "τζαμάλες", που ήταν χαρακτηριστικά, όπως η δυνατή σάτιρα, τα πειράγματα, το "χάψο" κ.λ.π. 
Αποτέλεσμα εικόνας για αποκριεσ
Οι "τζαμάλες" λοιπόν προσφέρουν την δυνατότητα στους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης, να ξεχάσουν για λίγο τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν χρόνια τώρα, να ξεδώσουν και να διασκεδάσουν κατά πώς απαιτεί και η Αποκριά. 

Αποφύγετε την επίσκεψη στις τζαμάλες με αυτοκίνητα, γιατί θα....μπλέξετε..Λίγη πεζοπορία επιλέγοντας περιοχές που ανάβουν σε κοντινή απόσταση πολλές "τζαμάλες", αν έχετε κέφι φορέστε και τις αποκριάτικες στολές και μάσκες , αναμιχθείτε στο πλήθος, και διασκεδάστε...
Το κρασί δωρεάν όπως και οι μεζέδες στις περισσότερες τζαμάλες, αφού γι αυτό φρόντισαν ο Δήμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και διάφοροι χορηγοί...
Ήδη οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν απο χθες Σάββατο, μεγάλοι κορμοί δένδρων και κούτσουρα τοποθετήθηκαν στο κέντρο των πλατειών, και δεν απομένει παρά η φωτιά για να ανάψουν, και θα καίνε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας- και να αρχίσει το γλέντι.
 Επί Τουρκοκρατίας, ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά. Τότε, οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου. Μάλιστα καλούσαν και τους αγάδες και εκεί με στιχοπλάκια τους...έβριζαν, ή τραγουδούσαν για την λευτεριά τους,  χρησιμοποιώντας γιαννιώτικες λέξεις που αγνοούσαν οι Τούρκοι.
   Η λέξη «τζαμάλα», όπως υποστηρίζουν ειδικοί, για τους Γιαννιώτες μάλλον είναι ανερμήνευτη, ωστόσο, ορισμένοι λένε πως είναι αραβική, αρβανίτικη ή τουρκική. Ο λογογράφος Θοδωρής Σαμαράς, σε έρευνα του για την ετυμολογία της λέξης μεταξύ άλλων αναφέρει: «... και η λέξη τζαμάλα, συνειρμικά συγγενεύει με τη δαμάλα, λέξη αρχαία ελληνική, δηλαδή χοντροκαμωμένη... Στα μάτια ενός σύγχρονου παρατηρητή, τα επίθετα αυτά δεν είναι διόλου άτοπα. Κάθε μια από αυτές τις συνοικιακές φωτιές, που καίνε τόσο πολλά και χοντρά κούτσουρα, είναι... δαμάλα -χοντροκαμωμένη! Πρόκειται για κούτσουρα με τέτοιες συνήθως διαστάσεις, που τα σηκώνουν δυο-δυο οι άντρες για να τα ρίξουν στη φωτιά...».

"Τζαμάλες" λοιπόν απόψε, στο Κάστρο, στην πλατεία Χατζή, στην Καλούτσιανη, στα Λακκώματα, στο πάρκο Πάλμε, Καραβατιά, στον Πλάτανο κ.λ.π κ.λ.π 
Στην πλατεία Χατζή ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Καλλιθέα" ξεκινάει απο τις 12 το μεσημέρι, με γλέντι για μικρούς και μεγάλους. 
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη