allnews-epirus

Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του Χρίστου Δαγκλή


Με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, έγιναν απόψε στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τα εγκαίνια της έκθεσης του Χρίστου Δαγκλή.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, επεσήμανε:


"Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Χρίστου Δαγκλή.
Ένας μικρός θησαυρός που εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Ιωαννιτών ύστερα από αναμονή σχεδόν δύο δεκαετιών.
Μια συλλογή η οποία περιλαμβάνει 155 έργα χαρακτικής και ζωγραφικής, 45 μήτρες ξυλογραφιών, φωτογραφίες, αρχεία και βιβλία, καθώς και καβαλέτα και εργαλεία.
Πέραν της καλλιτεχνικής αξίας τους, τα έργα του Χρίστου Δαγκλή φέρουν και μια ιστορικότητα. Αρκετά απ’ αυτά, έγιναν κατά την περίοδο της εξορίας του σε διάφορα μέρη όπως στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη, όπου συμμετείχε στην οργάνωση και στη δημιουργία σκηνικών για τις θεατρικές παραστάσεις του Μάνου Κατράκη και του Τζαβαλά Καρούσο.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αποκαλείται ο «χαράκτης της εξορίας».
Μιλάμε για έναν σπουδαίο Γιαννιώτη καλλιτέχνη, χαράκτη και ζωγράφο, και τη συλλογή του, την οποία ο ίδιος δώρισε εν ζωή το έτος 1990.
Για μια συλλογή που αποτελεί από μόνη της μία πινακοθήκη και την οποία ο Δήμος έχει πλέον το χρέος να φροντίσει ώστε να διαδώσει το έργο του Χρίστου Δαγκλή
Αυτή η συλλογή όμως δεν θα βρισκόταν σήμερα εδώ χωρίς τη συμβολή και τη θέληση των συγγενών του και ειδικά της ανιψιά τους της Φωτεινή Σκοπούλη η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην διαδικασία παραλαβής της συλλογής από το Δήμο.
Να θυμίσω πως όλα τα έργα του Χρίστου Δαγκλή βρίσκονταν στην κατοικία του στα Εξάρχεια, η οποία έμεινε άδεια μετά τον θάνατο της ηθοποιού και συζύγου του Δαγκλή, Φρατζέσκας Ιακωβίδου.
Και κυριολεκτικά βρέθηκαν στα χέρια του Δήμου την τελευταία στιγμή με μια συντονισμένη επιχείρηση καθώς το εγκαταλειμμένο σπίτι βρέθηκε υπό κατάληψη.
Η αναδρομική του έκθεση που η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει, παρουσιάζει κάθε φάση της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, κάθε πτυχή της δημιουργίας του: σχέδια της εξορίας, υδατογραφίες, θεατρικά σκηνικά, προπλάσματα κοσμημάτων και φυσικά χαρακτικά.
Ο Χρίστος Δαγκλής αποτελεί μια μορφή εμβληματική της νεοελληνικής ιστορίας αλλά και της Αριστεράς.
Από τα χρόνια της Κατοχής σχεδίασε αφίσες, ένσημα και άλλο έντυπο υλικό για την αντίσταση.
Χωρίς φόβο, χωρίς αμφιβολίες θυσίασε στην εξορία τα πιο δημιουργικά νεανικά του χρόνια.
Έζησε σε αντίσκηνα, μαζί με πολυάριθμους συντρόφους του στο Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, με μόνο του όπλο το μολύβι, τα χρώματα και την πένα του, αποτυπώνοντας πρόσωπα, τοπία, βασανιστήρια.
Υπηρέτησε τις ιδέες του και δεν συμβιβάστηκε ποτέ στην τέχνη του.
Αργότερα, ως ελεύθερος πλέον πολίτης και καλλιτέχνης, στράφηκε προς την τοπιογραφία, στις απόψεις ελληνικών τόπων και σπουδαίων ευρωπαϊκών πόλεων που απεικόνισε στις δεξιοτεχνικές του ακουαρέλες.
Ο Δαγκλής αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατέχει σήμερα μια θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες.
Το σπουδαίο έργο του είναι μια διεθνής κληρονομιά για την τέχνη και σπουδαία τιμή για το Δήμο Ιωαννιτών που την κατέχει.
Απώτερος στόχος μας είναι η μόνιμη στέγαση της συλλογής με την εξεύρεση και διαμόρφωση του κατάλληλου εκθεσιακού χώρου, καθώς η συλλογή Δαγκλή είναι ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που ανήκουν πλέον στο Δήμο.
Μέχρι τότε σας καλώ να απολαύστε τα έργα αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη στην έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ με τα χαρακτικά και τις σκηνογραφικές μελέτες καθώς κι εκείνη στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου όπου φιλοξενούνται οι περίφημες ακουαρέλες του".

Φωτογραφίες: Παρασκευή Παππά

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη