allnews-epirus

Το Εικονοστάσι στην είσοδο της Περιφέρειας, αποκαλύπτει την ιστορία βυζαντινής εκκλησίας που κατέστρεψαν οι Τούρκοι...











Οι περισσότεροι μπαίνουν και βγαίνουν βιαστικά στο κτίριο της Περιφέρειας και δεν το πρόσεξαν. 

Οσοι χρησιμοποιούν την πίσω πόρτα, δεν το είδαν.

Πολλοί παραξενεύτηκαν, κάποιοι ευχάριστα, μερικοί αρνητικά. 

Ο λόγος για το Εικονοστάσι που λειτουργεί στην είσοδο της Περιφέρειας, που στήθηκε πρόσφατα  για να θυμίζει στους Γιαννιώτες οτι στο σημείο αυτό λειτουργούσε μέχρι το 1430 μια εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. 












Η πινακίδα που τοποθετήθηκε μαζί με την Εικόνα της Αγίας Παρασκευής, ενημερώνει:






                         -------------------------------

"Στο χώρο αυτό, υπήρξε και λειτουργούσε μέχρι το 1430 ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής. Με την παράδωση  των Ιωαννίνων στους Τούρκους ανηγέρθει τζαμί και στη συνέχεια έγινε το κτίριο που υπάρχει σήμερα".

------------------------------



Στο βιβλίο του Κώστα Ιωαν. Φωτόπουλου "ΓΙΑΝΝΙΝΑ" διαβάζουμε:

-"Ναμαζ Γιάχ Τζαμί Οίκος προσευχής) κοινώς αναματζιάϊ:  Είχε ανεγερθή στη θέση του Ναού της Αγίας Παρασκευής όπου τώρα το κτίριο της Περιφέρειας. Ιδρυτής ο Τεφτερτάρ Μουσταφά Εφέντης.
 Ο Δ. Σαλαμάγκαςτο φέρνει ανεγερθέν το 1484 και ο Χρ. Σούλης, μεταθέτει τη χρονολογία ανέγερσης βάσει της υπαράσης υπέρθυρης επιγραφής, στα 1773.
Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, φυλάσσονταν η γνωστή παλαιά βυζαντινή θαυματουργός Εικόνα της Θεοτόκου "Ελεούσα" που μεταφέρθηκε στο Νησί στη Μονή Γκουμάτων το 1584 από την καλογραία Παρθενία, μόλις λίγο πριν της κατάληψης του Ναού απο τους Τούρκους. (Ν. Κουβαράς, Αθηναγόρας). 
Η εις το γεγονός αυτό αναφερομένη "ενθύμησις", φέρει χρονολογία 1584 στο τελευταίο φύλλο Ψαλτηρίου του Αγίου Παντελεήμονος. Ατυχώς εκλάπη επί των ημερών μας (Ηπ. Χρον. σ.86 και Δ. Σαλαμάγκα "Άπαντα" τ.2ος).
Στον περίβολο του τζαμιού έγινε δοξολογία απο το Μουφτή Φουάτ για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων"...


Κατεδαφίστηκε γύρω στα 1935 και στην θέση του έγινε το κτίριο της Νομαρχίας... 

Το κτίριο της Περιφέρειας λοιπόν (πρώην Νομαρχίας), κτίστηκε σε χώρο που έχει την δική του ιστορία... Μας την θυμίζει το Εικονοστάσι που δημιουργήθηκε στην είσοδο της Περιφέρειας...
Γ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη