allnews-epirus

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (Συνέντευξη): " Διαφωνώ πλήρως με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής".


«Αυτοδιοίκηση, σε αυτή την εποχή, υπό τις συνθήκες που έχουμε, με απλή αναλογική, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα καταρρεύσει την επόμενη ημέρα»

«Αυτοδιοίκηση, σε αυτή την εποχή, υπό τις συνθήκες που έχουμε, με απλή αναλογική, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα καταρρεύσει την επόμενη ημέρα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Απόστολος Καχριμάνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασκεί κριτική στο κεντρικό κράτος, το οποίο ευθαρσώς χαρακτηρίζει «αποτυχημένο» και προσθέτει ότι «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να λέει ότι έφτιαξε τους δείκτες, χωρίς να σκέφτεται τα πλεονεκτήματά της για την ανάπτυξη -την ποιότητα του πρωτογενούς τομέα, τον τουρισμό, την παροχή υπηρεσιών - και χωρίς να επιβραβεύει αυτούς που δουλεύουν, δεν έχει μέλλον».
Ειδήμων της Αυτοδιοίκησης στα αγροτικά θέμα, δεν φείδεται κολακευτικών σχολίων για τον υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, για τον οποίον εκφράζει ιδιαίτερη εκτίμηση. Αλλά κρούει τον κώδωνα των ευρωπαϊκών προστίμων ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 31/12/2019 για την ολοκλήρωση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Καχριμάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Μ. Δεληθανάση:

Ερ: Κύριε Καχριμάνη, που είναι η γνώμη σας για την ενδεχόμενη υιοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Απ: Διαφωνώ πλήρως με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Είχα την τύχη να θητεύσω δήμαρχος στο Μέτσοβο, νομάρχης στα Γιάννενα, περιφερειάρχης Ηπείρου σε δεύτερη θητεία και θεωρώ ότι ξέρω πολύ καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Αυτοδιοίκηση, σε αυτή την εποχή, υπό τις συνθήκες που έχουμε, με απλή αναλογική, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα καταρρεύσει την επόμενη ημέρα.

Ερ: Γιατί;

Απ: Σήμερα στους δήμους, όταν αλλάζεις έναν αντιδήμαρχο, την άλλη ημέρα μπορεί να τον δεις στα έδρανα του ανεξάρτητου και πολλές φορές της αντιπολίτευσης. Θα φθάσουμε στην εποχή που δεν θα λειτουργεί τίποτα. Ήδη έχει συμβεί σε δήμους. Θα σας φέρω το παράδειγμα δήμου στη Θεσσαλία, όπου χρειάστηκε να μην συμμετάσχει η μειοψηφία για να μπορέσει να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός. Κι αυτό συνέβη υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Σκεφθείτε πόσο δύσκολο θα είναι αύριο, με ένα μωσαϊκό ανθρώπων, να περάσει ένα ετήσιο πρόγραμμα έργων και προϋπολογισμού. Θα είναι κάτι που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την Αυτοδιοίκηση, που είναι η αποτελεσματικότητα και, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη εποχή, η αμεσότητα.

Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση;

Απ: Πρέπει να γίνει. Το κεντρικό κράτος πρέπει να καταλάβει ότι είναι αποτυχημένο. Είναι ένα κράτος, το οποίο δεν δίνει λύσεις στον κόσμο. Εγώ, ως Περιφερειάρχης, αυτήν τη δύσκολη εποχή θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να είμαι δίπλα στον κόσμο νύχτα-μέρα για να λύσω αυτά που πολλές φορές είναι πολύ απλά, αλλά δεν τα λύνει η γραφειοκρατία, η έλλειψη αμεσότητας του Κράτους, το μη ενδιαφέρον και η ευαρέσκεια των υπουργών και όλων των κυβερνόντων -που επειδή κάποιοι τους λένε ωραία λόγια, νομίζουν ότι πάνε όλα καλά. Αδιαφορούν για τον κόσμο. Κι όταν πέφτουν, τελικά χωρίς αλεξίπτωτο, καταλαβαίνουν την πραγματικότητα.

Ερ: Ως ειδήμων στην περιφερειακή, αγροτική ανάπτυξη, πείτε μας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης…

Απ: Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει όσο πρέπει κι αυτό οφείλεται στο ότι οι προκηρύξεις δεν περνούν εύκολα από την ΜΟΔ, διότι υπάρχει πρόβλημα με το πληροφοριακό σύστημα. Είναι ένα σοβαρό θέμα.
Είναι θετικό ότι ήρθε ως αποκεντρωμένο πρόγραμμα. Είναι θετικό ότι ο κ. Αποστόλου πέρασε πράγματα που ζητούσαμε πολλά χρόνια. Αλλά αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι εάν θα κατοχυρώσουμε τους κτηνοτρόφους, μέσα από το ΠΟΠ προϊόν της φέτας και να μην τους ξευτιλίζουμε με τις τιμές.
Γίνεται μεγάλη εισαγωγή πρόβειου γάλακτος. Σε λίγο θα γίνει πανελλαδικό χόμπι διότι πουλιέται φθηνά στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε κατοχυρώσει το πρόβειο γάλα της φέτας και ειδικά το ορεινό, μέσω των ΠΟΠ προϊόντων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να παράγουμε λευκό τυρί, είτε με υπερδιήθηση (οπότε λέμε ότι φτιάχνουμε με 2,5 κιλά γάλα ένα κιλό φέτα, όταν χρειάζεται 4-4,5 κιλά γάλα), είτε εισάγοντας γάλα, να το εξάγουμε και να το πουλάνε ξανά σαν φέτα, χρησιμοποιώντας τον κωδικό που έχουν πάρει για ελληνικές ποσότητες γάλακτος…
Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους και να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να λέει ότι έφτιαξε τους δείκτες, χωρίς να σκέφτεται τα πλεονεκτήματά της για την ανάπτυξη -την ποιότητα του πρωτογενούς τομέα, τον τουρισμό, την παροχή υπηρεσιών - και χωρίς να επιβραβεύει αυτούς που δουλεύουν, δεν έχει μέλλον.

Ερ: Η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε τη διαδικασία για ΠΟΠ αμνιοερίφια…

Απ: Είναι στη θετική κατεύθυνση. Ξέρετε πόσο πουλήθηκαν τα αμνιοερίφια τις ημέρες του Πάσχα; Δεν πέρασαν το 2,80 το κιλό. Αυτό είναι κατάντια. Γιατί; Διότι μπήκαν σε προγενέστερο χρόνο μεγάλες ποσότητες αμνών από το εξωτερικό, ελληνοποιήθηκαν σιγά-σιγά, δεν υπήρξε έλεγχος…

Ερ: Η περιφερειακή διοίκηση τι μπορεί να κάνει;

Απ: Η περιφερειακή διοίκηση μπορεί να κάνει πολλά. Βέβαια, πολλές περιφέρειες δεν έχουν κτηνιάτρους. Στην Περιφέρεια Ηπείρου έρχονται όλοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ελέγχους, διότι ξέρουν ότι δουλεύουμε σε αυτόν τον τομέα και κάνουμε το πρέπον. Είμαι Βλάχος στην καταγωγή και ξέρω τί γίνεται στα Βαλκάνια. Οι Βλάχοι, με τις περιπέτειες του Ελληνισμού, έκαναν εμπόριο στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια… Έχω φίλο που παράγει 250.000 αρνιά στην περιοχή της Δοβρουτσάς, στη Ρουμανία. Πουλά κυρίως στην Αραβία, αλλά πουλά και στην Ελλάδα…
Καταλαβαίνω τι γίνεται. Πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο. Όλο κουβέντες γίνονταν και ποτέ ανάπτυξη. Εγώ είμαι Μετσοβίτης. Κάποτε ο αείμνηστος και ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ που κατείχε το αντικείμενο, έμεινε για δυο μήνες υπουργός Γεωργίας, έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους και σήμερα το Μέτσοβο έχει ποιότητα και στηρίζει τους κτηνοτρόφους. Αυτό που έκανε ο Αβέρωφ το '50 μπορούσε να έχει λειτουργήσει ως πρότυπο σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, είναι ακόμη αιτούμενη η πιστοποίηση και η στήριξη των ανθρώπων.
Δεύτερον, μιλάμε για τους διαχειριστικούς χάρτες της βοσκής. Τόσο καιρό το συζητάμε… Το 2019 είναι κοντά και θα αρχίσουν τα πρόστιμα από την Ευρώπη και δεν θα έχουμε τελειωμό.

Ερ: Γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη οι διαχειριστικοί χάρτες βοσκής;

Απ: Πως να γίνουν, αφού δεν έχουν βγάλει τις προδιαγραφές στο υπουργείο… Στην Ελλάδα έχουμε κάνει θεούς τους χαρτογιακάδες, τους επιδερμικούς ανθρώπους και όχι τους ανθρώπους της ουσίας.
Πιστεύω ότι ο κ. Αποστόλου, που πολιτικά δεν έχουμε καμία σχέση, έλυσε πολλά θέματα, όπως οι σταβλικές εγκαταστάσεις. Περιμένω να πάρει επάνω του και το θέμα των διαχειριστικών χαρτών. Να εκδώσει νομοθεσία, να βάλει τους πάντες στη θέση τους.
Ξέρει πολύ καλά το θέμα και είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει. Αλλιώς δεν έχουν μέλλον οι κτηνοτρόφοι. Εμείς ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, πήγαμε, του τα εξηγήσαμε και τώρα περιμένουμε από αυτόν…

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη