Πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ έσπευσε να επικρίνει την απουσία της Γερμανίας από το στρατιωτικό πλήγμα σε χημικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Αντιδράσεις από εκπροσώπους γερμανικών κομμάτων.
Οι αποστασιοποιημένες μέχρι ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον αντικατοπτρίζονται και σε επίπεδο αμερικανικής διπλωματικής εκπροσώπησης στη χώρα. Επί 15 μήνες η θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν άδεια. Ποτέ άλλοτε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν παρέμεινε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κενή. Σήμερα, ο νέος αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ παρουσιάζει τα διαπιστευτήριά του ενώπιον του γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά η πρεσβευτική θητεία δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.
Δυσφορία βουλευτών για τον Γκρενέλ
Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Γκρενέλ, ενός εκ των πλέον έμπιστων ανθρώπων του Ντόναλντ Τραμπ, για τον ρόλο της Γερμανίας στο συριακό, πριν καν πατήσει το πόδι του επίσημα στην αμερικανική πρεσβεία. Ο νέος αμερικανός πρέσβης επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες σε εντατική ενασχόληση με το twitter, μέσω του οποίου σχολίασε αρνητικά τη γερμανική εξωτερική πολιτική. Για παράδειγμα στις 13 Απριλίου, λίγο πριν το στρατιωτικό πλήγμα ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας σε φημολογούμενες χημικές εγκαταστάσεις στη Συρία έγραφε: «Γαλλικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις συντάχθηκαν με τις αμερικανικές σε πλήγμα κατά της Συρίας σε μια επιχείρηση αποτρόπαιων χημικών όπλων εναντίον αμάχων. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνταχθεί στο πλευρών των Ρ3». Ρ3 σημαίνει «Permanent 3», πρόκειται για τα 3 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ο Γκρενέλ κάλεσε μάλιστα τη Γερμανία να υιοθετήσει σκληρή πολιτική εναντίον του Ιράν. «Η Γερμανία θα πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να ενεργήσει κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν», έγραφε σε άλλο tweet.
Οι αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών ήταν άμεσες. Ο εκπρόσωπος για θέματα Eξωτερικής Πολιτικής του SPD Νιλς Σμιτ απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτιάσεις Γκρενέλ για το συριακό. «Η Γερμανία ενεργοποιείται σε πολλές εστίες κρίσης, πολιτικά, διπλωματικά, ανθρωπιστικά αλλά και στρατιωτικά» δήλωσε προς το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. «Υπό αυτήν την έννοια δεν χρειαζόμαστε επ΄αυτού διδαχές».
Ορκωμοσία σε βίβλο του 1892
Ορκωμοσία σε βίβλο του 1892
Η πρώτη γνωριμία της καγκελαρίου με τον Γκρενέλ έγινε στη Ουάσιγκτον, κατά την συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο τέλος Απριλίου
Την σκυτάλη παρέλαβε ο Όμιντ Νουριπούρ από το κόμμα των Πρασίνων, ο οποίος κατηγόρησε τον Γκερνέλ για έλλειψη διπλωματικής ευαισθησίας. «Ο νέος Αμερικανός πρέσβης δεν διακρίνεται για την κατανόηση των συμφερόντων μας» είπε στο dpa. «Ελπίζω ότι δεν εμφανίζεται στο Βερολίνο ως ο εκπρόσωπος του Τραμπ επί γης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την αποστολή του ως εκείνου που μεταφέρει τα γερμανικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον. Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον περίγυρο Τραμπ επιβεβαιώνουν ότι ο νέος Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο θεωρείται ένας από τους πρώτους και ισχυρότερους υποστηρικτές της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ. Η επικύρωση της επιλογής του αμερικανού προέδρου έγινε την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας και πισωγυρισμάτων στην Γερουσία. Ο Γκρενέλ συμμετείχε στη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν η καγκελάριος τον επισκέφθηκε πρόσφατα. Η ορκωμοσία του 51 ετών διπλωμάτη έγινε την περασμένη εβδομάδα από τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, παρόντων του συντρόφου του και της μητέρας του πάνω σε μια παλιά βίβλο του 1892. Η τελευταία απασχόλησή του ήταν σχολιαστής και σύμβουλος.
Επί προεδρίας Τζορτζ Μπους τζούνιορ διατέλεσε εκπρόσωπος τεσσάρων Αμερικανών πρέσβεων στα ΗΕ. Νωρίτερα εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα για τον ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνι. Σε κάθε περίπτωση ο νέος συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις Πέτερ Μπάιερ χαιρετίζει το γεγονός ότι μετά από ένα μεγάλο διάστημα υπάρχει και πάλι Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο σε μια περίοδο πολλαπλών προσκλήσεων στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa/ Spiegel