Οι εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τα ευρωπαϊκά θέματα, οι διατλαντικές σχέσεις αλλά και τα διμερή ζητήματα απασχόλησαν τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ελλάδας στο Βερολίνο.
Στην ατζέντα της συνάντησης εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο ήταν ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων τα οποία δεν φαίνεται όμως να συζητήθηκαν όλα ή τουλάχιστον στο βαθμό που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Συζητήθηκαν οι διμερής σχέσεις, οι οποίες όπως τόνισαν ο Χάϊκο Μάας και Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη τύπου είναι πολύ καλές. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Μάας εξέφρασε την «εκτίμηση» του για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά και για την «βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης». «Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά και τα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής», επεσήμανε ο Χάικο Μάας. Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, «το ζητούμενο τώρα είναι αυτό το μομέντουμ να αποκτήσει τον Αύγουστο μια προοπτική για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να συνεχίσει μακροπρόθεσμα την θετική της ανάπτυξη.» Σε ό,τι αφορά την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ο κ. Μάας τόνισε το γερμανικό ενδιαφέρον για την έναρξη της λειτουργίας του ενώ ο κ. Κοτζιάς απέφυγε κάθε αναφορά.
Τα άλλα θέματα της συνάντησης αφορούσαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και προπαντός η Συρία και το Ιράν. Αναφορικά με τις διατλαντικές σχέσεις και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν μεν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί, ταυτόχρονα όμως επεσήμαναν την αναγκαιότητα διατήρησης καλών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες στην Τουρκία ο έλληνας υπουργός έκρινε ότι πρόκειται για «ζήτημα πολιτικής κουλτούρας». Σε αντίθεση με τους δύο Έλληνες ο τούρκος πολίτης που πέρασε παράνομα τα ελληνικά σύνορα απελάθηκε σε λίγο χρονικό διάστημα μετά τις προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. «Είμαστε εταίροι, όχι εχθροί» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.
Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ
Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον ομόλογο του και για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου από χθες συνεδριάζουν στην Αθήνα ομάδες ειδικών των δύο χωρών και του ΟΗΕ για να ετοιμάσουν την τελική μορφή της κοινής πρότασης. Πριν κατατεθεί στους δύο πρωθυπουργούς Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ το τελικό κείμενο θα το εξετάσουν ακόμη μια φορά οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς, στόχος της ελληνικής πολιτικής είναι «να διασφαλίσει την υπερατλαντική προοπτική» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» . Ο Χάικο Μάας χαιρέτισε τις νεότερες εξελίξεις και τόνισε για μια ακόμη φορά το γερμανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος.
«Η Γερμανία δεν έχει αναμειχθεί στη διένεξη για το όνομα», είπε ο κ. Μάας. Κάθε φορά όμως «που της ζητήθηκε κάτι τέτοιο, η Γερμανία άσκησε επιρροή στους διαπραγματευόμενους με έναν παραγωγικό και εξισορροπητικό τρόπο.» Το γερμανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του ονοματολογικού ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών το συνέδεσε με το γεγονός ότι η ΕΕ συνορεύει με τα Δυτικά Βαλκάνια. Συνεπώς η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ.
Είναι πάντως γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια το Βερολίνο δραστηριοποιείται στο παρασκήνιο ενεργά στην επίλυση του ονοματολογικού. Όχι μόνο το γερμανικό ΥΠΕΞ αλλά και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσωπικά. Η Γερμανία θεωρεί την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια ασταθή και συνεπώς επικίνδυνη για την ασφάλεια σε μια περιοχή με την οποία η ΕΕ γειτνιάζει άμεσα. Πριν δύο εβδομάδες η καγκελάριος είχε επισημάνει στη γερμανική Βουλή ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα Δυτικά Βαλκάνια είναι «καθοριστικής σημασίας για το ζήτημα της ειρήνης ή του πολέμου». Στα «εύφλεκτα ζητήματα» της περιοχής η κ. Μέρκελ είχε συμπεριλάβει και το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση η επίλυση αυτού του ζητήματος θα επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και συνεπώς θα συμβάλει στην ασφάλεια στην περιοχή αλλά και στη σταθεροποίηση της κατάστασης εντός της χώρας.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο