allnews-epirus

Χρ. Μαντάς: " Χρειάζεται εγρήγορση γιατί το τέρας της ακροδεξιάς και του φασισμού πάντα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι"


   "Δεν αρκεί μόνο η καταδίκη, χρειάζεται πολύ μεγάλη εγρήγορση σε αυτά τα θέματα", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM", για την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
   "Ποτέ το τέρας της ακροδεξιάς, του φασισμού και του ναζισμού δεν κάθεται ήσυχο, πάντα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, ειδικά σε περιόδους που έχουμε κρίσιμα ζητήματα και στα εθνικά μας θέματα επιχειρεί να εμφανιστεί ως γνήσιος εκφραστής πατριωτικών συναισθημάτων του λαού μας", ανέφερε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε: "Πρώτον η καταδίκη της φασιστικής επίθεσης εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι έντονη και απόλυτη, δεύτερον -όλοι μας το πιστεύουμε- δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τους συμπολίτες μας, που είναι ποντιακής καταγωγής και ειρηνικά πάντα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, στις ιστορικές επετείους, τρίτον πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και το τέταρτο πρέπει να υπάρξει εγρήγορση σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και του λόγου από κάθε ναζιστικό και φασιστικό μόρφωμα".
   Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παρουσίαση -από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο- του ολιστικού σχεδίου για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Μαντάς σημείωσε: "Θα παρουσιαστεί και σήμερα αλλά και στη συνέχεια, στη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη, στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα επί του συγκεκριμένου να τοποθετηθούν και οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο έχει στρατηγική, στόχους, αλλά και μια δυναμική, που προκύπτει από το γεγονός ότι θα είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα έχει οπωσδήποτε και στοιχεία βελτίωσης, θα είναι σε μία συνεχή διαβούλευση και εμπέδωση και των στόχων ή ίσως και νέων στόχων με τους παραγωγικούς φορείς, με όλη την κοινωνία. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά ένα τέτοιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει πολλές παραγωγικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα και πρώτα από όλα να κινητοποιήσει την κοινωνία".
   Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, εκτίμησε: "Όλα δείχνουν πως, εφόσον έχουμε και συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το staff level agreement, έχει κλείσει στα βασικά της σημεία, θα επικυρωθεί αυτό από το Eurogroup της 24ης Αυγούστου και βεβαίως ανοίγει η συζήτηση για τη μετά το μνημόνιο εποχή, τα ζητήματα της ρύθμισης του χρέους".
   "Κανένας δεν αρνείται ότι αυτή η κυβέρνηση ολοκληρώνει το πρόγραμμα. Ο τρόπος που χαιρετίστηκε και από την Κομισιόν και από το ΔΝΤ και από όλους τους θεσμούς δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης και στη συνέχεια και εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης", πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι υπάρχει στον πυρήνα της σκέψης της ΝΔ μία αγωνία να αποτύχει αυτή η κυβέρνηση και κατά συνέπεια και η χώρα στους στόχους της.
   Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονομοταλογικό, μετά και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν σε Αθήνα και Σκόπια στην πρόταση για το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν", ο κ. Μαντάς υπογράμμισε πως "πρέπει να κρατήσουμε ότι για τη συγκεκριμένη ονομασία υπήρχε η στάση από την πλευρά της ΠΓΔΜ ότι την προτείνει -τουλάχιστον αυτό είχε ειπωθεί από τον ηγέτη της γειτονικής χώρας- έναντι όλων κι αυτό είναι ένα πάρα πάρα πολύ σημαντικό βήμα".
   "Για πρώτη φορά υπήρξε τοποθέτηση για το 'έναντι όλων', έστω κι αν αυτό το όνομα φαίνεται ότι δεν γίνεται αποδεκτό", επισήμανε και κατέληξε: "Έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες και η λύση βρίσκεται κοντά. Θα είναι πάρα πολύ άσχημο για την ευρύτερη περιοχή να χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αν με ψυχραιμία οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας και της γειτονικής χώρας προσεγγίσουν το θέμα, έχουμε πράγματι τη δυνατότητα να βρούμε λύση, η οποία θα απελευθερώσει τις δυνάμεις, πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο, και θα οδηγήσει σε σχέσεις συνεργασίας κι συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα, σχέσεις που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων".
   *Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης
   **Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη