Έντονες επικρίσεις προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Πρωταγωνιστικό διπλωματικό ρόλο αναλαμβάνει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν.
Η επιχείρηση γοητείας του Μακρόν προς τον Τραμπ κατά την επίσημη υποδοχή του στην Ουάσιγκτον απέτυχε. Ούτε για το κλίμα μα ούτε και για το Ιράν κατάφερε να μεταπείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος πάνω απ’ όλα θέλει να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν βαραίνουν μπροστά στους εκλογείς του.
Όσο και εάν προσπάθησε τηλεφωνικά ο Μακρόν, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό και οι Γάλλοι αναρωτιόνται σήμερα κατά πόσο έχει αποτύχει και η γαλλική διπλωματία.
Από το προεδρικό περιβάλλον έχει διαρρεύσει ότι σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος σκοπεύει να τηλεφωνήσει στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί για να του μεταφέρει τη θέληση της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας να παραμείνουν στη συμφωνία.
Το οικονομικό είναι μεγάλο αγκάθι
Έντονες επικρίσεις για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Με την πρωτοβουλία του αυτή λειτουργεί έμμεσα ως εκπρόσωπος των Ευρωπαίων. Για να πετύχει όμως πιστεύεται ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει στον Ροχανί τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του δεν θα ζημιωθεί οικονομικά μετά την απομάκρυνση των ΗΠΑ.
Δύσκολο κομμάτι το οικονομικό, τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τη Γαλλία, της οποίας ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στο Ιράν όπως για παράδειγμα η Totale με την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου στον κόσμο κοιτάσματος φυσικού αερίου ονόματι Σάουθ Παρς ή ακόμα με τις επενδύσεις των γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Το άλλο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους θα είναι, το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις τους με τον Τράμπ απαντώντας του με το ίδιο νόμισμα, ήτοι αγνοώντας τις απειλές του.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι