Σκέψεις για το πολιτικό μέλλον της πατρίδας τους κάνουν και οι Ιταλοί που μένουν στη Γερμανία. Τι πιστεύουν αλήθεια; Πώς εκτιμούν τις αντιδράσεις των Ιταλών πολιτικών;
Η Λουτσία, η Νατάλε και η Αντρέα ήτταν στο παγωτατζίδικο τους όταν έμαθαν ότι ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι θα σχηματίσει κυβέρνηση. Αρχικά χάρηκαν αλλά τώρα είναι κάπως πιο προβληματισμένες. Ο Κοταρέλι είναι τεχνοκράτης οικονομολόγος και επί χρόνια συνεργάτης του ΔΝΤ. Η Λουτσία σκέφτεται ότι η κρίση στη χώρα της θα συνεχιστεί: «Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι πραγματικά κρίμα. Νομίζω πως η χώρα είναι λίγο πριν από την χρεωκοπία».
Ακόμα και εάν η οικογένεια βρίσκεται στην Ιταλία μόνο τους τέσσερεις μήνες το χρόνο, συμμετέχει στην κοινωνική ζωή και ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι ο καταλληλότερος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας. «Οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα. Ποιόν να ψηφίσεις;» διερωτάται η Λουτσία. Ο Κοταρέλι και οι νέες εκλογές δεν θα βοηθήσουν πραγματικά τη χώρα, λέει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και το χρήμα υποστηρίζει όχι μόνο η Λουτσία αλλά και πολλοί άλλοι Ιταλοί στη Γερμανία.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εστιατόρια, παγωτατζίδικα ή δουλεύουν ως εργάτες. Μένουν εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία και η πλειονότητα διάκειται φιλικά προς την Ευρώπη και δεν θέλουν να υποστηρίξουν κάποιον σαν τον Μπερλουσκόνι.
Οι Ιταλοί πολιτικοί διακινδυνεύουν το μέλλον της χώρας τους
«Αυτό που έκανε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είναι σωστό» λέει ο Τζαναντόνιο στην πιτσαρία του και μερικοί από τους θαμώνες συμφωνούν. «Στην Ιταλία δεν έχουν μυαλό πια και είναι προσανατολισμένοι μόνο σε δύο κόμματα τη Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια» δηλώνει ο Τζαναντόνιο που γύρισε πριν από δυο ημέρες από την Ιταλία.
Αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι ότι οι νέοι θα ξαναψήφιζαν ένα Μουσολίνι. Μόνο ένας θαμώνας θεωρεί σωστές τις θέσεις των δυο λαϊκιστικών κινημάτων αλλά δεν θέλει να πει το όνομά του ούτε επιθυμεί φωτογραφίες. «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίστη στην παράδοση. Ο θεσμός της οικογένειας θα πρέπει να ενισχυθεί» υποστηρίζει και συμπληρώνει πως εάν οι Ιταλοί θέλουν μπορούν να τα καταφέρουν. Ακόμη πιστεύει πως ο μη σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ των δυο κινημάτων είναι ένα χτύπημα για την Ιταλία.
Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται ο Σέρτζιο, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου. «Είχαμε μεγάλο διάστημα ειρήνη και αυτό το χρωστάμε στην Ευρώπη», λέει. Ο Σέρτζιο δεν καταλαβαίνει αυτή την αποστροφή απέναντι στο ευρώ που υπάρχει στην Ιταλία. Πιστεύει ότι η χώρα του χωρίς το ευρώ θα έμπλεκε σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Τουλάχιστον όσον αφορά τις συντάξεις και το δημόσιο χρέος.
Πάντως η πλειονότητα των ερωτηθέντων Ιταλών στη Γερμανία στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πιστεύει πως οι πολιτικοί ιθύνοντες στην Ιταλία διακινδυνεύουν το μέλλον της χώρας. Το δείγμα ίσως δεν είναι μεγάλο ωστόσο δείχνει μια τάση.
Βόλφγκανγκ Ντικ / Μαρία Ρηγούτσου