Την 1η Ιουνίου 2017 οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία για το Κλίμα και ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την αποδόμηση των προσπαθειών περιβαλλοντικής προστασίας. Όμως η αμερικανική κοινωνία αντιστέκεται.
Από τον περσινό Ιούνιο όταν ο πρόεδρος Τραμπ γύρισε τη πλάτη στην Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, αμερικανικά ορυχεία άνθρακα απέκτησαν τη δυνατότητα να ρίχνουν και πάλι απόβλητα στα γύρω ποτάμια, ενώ οι πολυεθνικές πετρελαίου ξεκίνησαν εκ νέου γεωτρήσεις στην Αρκτική. Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τα…κατάλληλα πρόσωπα για να πετύχει το σκοπό του. Σε νευραλγικές θέσεις περιβαλλοντικής πολιτικής τοποθετήθηκαν αντίπαλοι της προστασίας του κλίματος, όπως ο Σκοτ Προύιτ, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA).
Από την 1η Ιουνίου του 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε ωστόσο αντιμέτωπος με την σθεναρή αντίσταση αρκετών αμερικανικών Πολιτειών, διάσημων Αμερικανών, οργανώσεων, συλλόγων αλλά και δημοσίων υπηρεσιών. Σε συμβολικό επίπεδο, ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μάικελ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα μήνα ότι θα καταβάλλει ο ίδιος σε μορφή δωρεάς το αμερικανικό μερίδιο, που προβλέπει η Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, ύψους 4,5 εκ. δολαρίων. Όπως δήλωσε ο κ. Μπλούμπεργκ στο κανάλι CBS «οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια υποχρέωση και εμείς ως Αμερικανοί πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όταν η κυβέρνησή μας αρνείται να το πράξει».
Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις τηςπολιτικής Τραμπ και στο εξωτερικό
Την ίδια στιγμή εννέα Πολιτείες, περισσότερες από 2.700 οργανώσεις, 229 πόλεις και 30 περιφέρειες δίνουν το παρόν στην πρωτοβουλία «Συμμετέχουμε ακόμα στη Συμφωνία», που μάχεται την πολιτική Τραμπ. Η Πόλα Καμπαγιέρο, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Φυσικών Πόρων (World Ressources Institut) δηλώνει ότι η οικονομική ισχύ των εννέα αμερικανικών Πολιτειών, που εξακολουθούν να τηρούν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν για τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Ιαπωνίας.
Για παράδειγμα η Νέα Υόρκη προτίθεται μέχρι το 2040 να αντικαταστήσει τον στόλο συμβατικών λεωφορείων με ηλεκτροκίνητα, ενώ η Καλιφόρνια φιλοδοξεί να κυκλοφορούν στους δρόμους της περίπου 5 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030.
Την ίδια στιγμή όμως ο Τοντ Στερν κορυφαίος σύμβουλος περιβαλλοντικών ζητημάτων της κυβέρνησης Ομπάμα και ένας από τους εμπνευστές της Συμφωνίας για το Κλίμα δεν είναι και τόσο αισιόδοξος. Εξηγεί ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ είναι περισσότερο εμφανείς στο εξωτερικό παρά στις ΗΠΑ. Όπως λέει ο Τοντ Στερν, ο αμερικανός πρόεδρος ίσως να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του καταγγέλλοντας τη Συμφωνία για το Κλίμα. Ο αμερικανός ειδικός αναφέρεται κυρίως στη χρηματοδότηση του Ταμείου Πράσινου Κλίματος, από το οποίο επωφελούνται κυρίως υπό ανάπτυξη χώρες: «Ελπίζω ότι άλλες χώρες θα συμπληρώσουν το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα».
dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος