allnews-epirus

Δικαστική απόφαση δικαιώνει τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας


Δεκτές έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων 100 αιτούντων – συνταξιούχων κατά της Ε.Τ.Ε., οι οποίες εκδικάστηκαν στις 29-01-2018 με πληρεξούσιους δικηγόρους τους Αλ. Στρίμπερη, Ι. Καρούζο και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Κρεμαλή εκπρόσωπο της ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία.
Δικαίωση για τους περίπου 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να χαρακτηριστούν οι υπ’ αριθμ. 3641/18 και 3642/18 δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αναστέλλεται η απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης ΛΕΠΕΤΕ και υποχρεώνεται η Εθνική Τράπεζα να καταβάλλει 200,00€ σε κάθε αιτούντα για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2017 και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής του. Οι δικαστικές αποφάσεις αυτές υποχρεώνουν την Τράπεζα να διατηρεί επαρκή αποθεματικά στο ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή του μηνιαίου συμπληρωματικού βοηθήματος προς τους συνταξιούχους της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία, η οποία εκπροσώπησε τους συνταξιούχους, οι αποφάσεις αυτές δέχονται ότι:
1. Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης (ΛΕΠΕΤΕ) στερείται νομικής προσωπικότητας και ως εκ τούτου η μόνη παθητικά νομιμοποιούμενη, εκείνη δηλαδή κατά της οποίας νομίμως μπορεί να στραφούν οι συνταξιούχοι είναι η Εθνική Τράπεζα.
2. Μισθολογική εργοδοτική παροχή αποτελεί η σύσταση το έτος 1949 του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης (ΛΕΠΕΤΕ) με αντικείμενο το δικαίωμα προσδοκίας λήψης του ποσού αυτού μόλις κάποιος συμπληρώσει δικαίωμα σύνταξης.
3. Άμεσα εξαρτώμενο από το μισθολόγιο των εν ενεργεία υπαλλήλων της Ε.Τ.Ε. είναι το ύψος του προς είσπραξη ποσού μετεργασιακής εργοδοτικής μέριμνας.
4. Έγινε δεκτός ο χαρακτηρισμός του μηνιαίως καταβαλλόμενου ποσού ως παροχής από το γεγονός ότι ο κανονισμός και οι τροποποιήσεις του εγκρίνονταν από το Δ.Σ. της τράπεζας και επομένως η παροχή αυτή αποτελούσε μέρος των συμβάσεων εργασίας και ως τέτοια δεν είναι δυνατόν να διακοπεί.
5. Η χρήση του όρου «αναπροσαρμογή» και η μη αναφορά σε κανένα σημείο του Κανονισμού περί ολοκληρωτικής διακοπής της υποδεικνύει ότι η εν λόγω παροχή θεωρείται εγγυημένη και ως εργοδοτική υποχρέωση.
6. Η τακτική της Ε.Τ.Ε. ως εργοδότη στήριξης της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ, δημιούργησε την εύλογη πεποίθηση στους συνταξιούχους της Ε.Τ.Ε. ότι η παροχή δεν επρόκειτο να διακοπεί.
7. Είναι ανεπίτρεπτη η ολοσχερής περικοπή της παροχής αφού η καταβολή της ήταν αποτέλεσμα των εισφορών που κατέβαλλαν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι από το μισθό τους.
8. Η αιφνίδια διακοπή της παροχής από την Ε.Τ.Ε. το Νοέμβριο του 2017 οδήγησε σε πλήρη απορρύθμιση του οικονομικού προϋπολογισμού των συνταξιούχων, αφού αυτή αποτελεί το 40% περίπου της σύνταξής τους.

Η θετική εξέλιξη όσον αφορά το τραπεζοασφαλιστικό αυτό νομικό ζήτημα που ταλανίζει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που προσέφυγαν μέσω της ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία στη δικαιοσύνη, αναμένεται να οδηγήσει πολλούς ακόμη συναδέλφους τους στην άσκηση σχετικών αγωγών. Η τροπή που θα πάρει η υπόθεση αυτή ενώπιων της Ελληνικής Δικαιοσύνης αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι ήδη πλήττονται ποικιλοτρόπως από τα εφαρμοζόμενα δημοσιονομικά μέτρα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη