allnews-epirus

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡ/ΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



Κατακόρυφα αυξημένη η κίνηση αεροσκαφών και επιβατών τον περασμένο μήνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αποδεικνύοντας περίτρανα οτι σταδιακά μπαίνει στην λίστα προορισμών τόσο αεροπορικών εταιρειών απο την Ευρώπη κυρίως, αλλά και ιδιωτικών αεροσκαφών. 
Περισσότερες απο 256 προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών καταγράφηκαν απο την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς στον αριθμό αυτό να συμπεριλαμβάνονται στρατωτικά αεροπλάνα και της τοπικής Αερολέσχης.
Πάντα με τα επίσημα στοιχεία, αυξημένη ήταν οι αριθμοί επιβατών των τακτικών δρομολογίων της Aegean Olympic αν και έγιναν 11 λιγότερες πτήσεις απο πέρυσι, ενώ πληρότητες που φθάνουν στο 100% είχαν οι πτήσεις απο Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη. Ικανοποιητικές ήταν και οι πληρότητες των πτήσεων απο την Λάρνακα,.
Πραγματικό ρεκόρ είχαν οι αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών κάθε τύπου, που ξεπέρασαν τις 110 ενώ στο παρελθόν ήταν σχεδόν μηδενικές. Κι όλα αυτά σε ένα αερδρόμιο, που δεν έχει ακόμη την δυνατότητα να λειτουργεί συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, πόσο μάλλον του 24ωρου.
Αναλυτικά λοιπόν τα επίσημα στοιχεία κίνησης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, είναι τα εξής:

Aegean-Olympic: Λιγώτερες πτήσεις, περισσότεροι επιβάτες
Και τον Ιούνιο, οι πληρότητες των αεροσκαφών της Aegean  -Olympic ήταν αυξημένς παρά την μείωση των αεροσκαφών. Οι πληρότητες όλες τις ημέρες του Ιουνίου ήταν απο 90-100%.
Συγκεκριμένα με 112 πτήσεις έφθασαν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, 3.826 ειβάτες και αναχώρησαν 3.833 επιβάτες.
Πέρυσι τον Ιούνιο με 123 πτήσεις (11 περισσότερες απο φέτος), είχαν φθάσει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων 3.842 επιβάτες και αναχώρησαν 3.815.
Συγκριτικά λοιπόν με τον αριθμό των πτήσεων, τον περασμένο μήνα υπήρξαν περισσότεροι επιβάτες με 11 λιγώτερες πτήσεις.
Από την 25η Ιουλίου η εταιρεία θα προσθέσει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων μια επιπλέον πτήση (κάθε Τετάρτη ) και πλέον όλες τις ημέρες της εβδομάδας θα εκτελούνται δύο πτήσεις, μια πρωϊνή και μια βραδυνή.
Τα ιδιωτικά αεροσκάφη

Περισσότερα απο 110 ιδιωτικά αεροσκάφη κάθε τύπου, κυρίως απο το εξωτερικό, χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Ιωαννίνων τον περασμένο μήνα, εξυπηρετούμενα τόσο για ανεφοδιασμό καυσίμων, όσο και για σταθμεύσεις, οι περισσότερες (πολυτελή αεροσκάφη τζετ) και με πολυήμερη διαμονή στα Γιάννινα.
Από την Γενική Αεροπορία το διεθνές  αεροδρ’ομιο Ιωαννίνων έχει και επίσημα ανακηρυχθεί  ως αεροδρόμιο εισόδου προς και απο την Ευρώπη και η κίνηση αεροσκαφών αυτού του τύπου, συνεχώς αυξάνεται, όταν τα προηγούμενα χρόνια ηταν σχεδόν μηδενική.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφηκε στις πτήσεις εξωτερικού σε σχέση με τι αντίστοιχες περυσινές του Ιουνίου.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιουνιο, έγιναν 16 πτήσεις με εισερόμενους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων 1.428 επιβάτες και αναχωρούντες 1.371 επιβάτες. Οι πληρότητες των αεροσκαφών ήταν  98-100%. Οι πτήσεις αυτές απο Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη έγιναν με Αϊρ μπας Α320 της Small Planet.
-H αντίστοιχη κίνηση πέρυσιι τον Ιούνιο ήταν: 13 πτήσεις με 605 αφίξεις και 435 αναχωρήσεις.
Η ΤUS –Θα γίνουν οι πτήσεις του Ισραήλ?
Tον περασμένο  Ιούνιο η Κυπριακή αεροπορική εταιρεία Tus Air πραγματοποίησε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων 18 πτήσεις  με 411 αφίξεις επιβατών και αναχωρήσεις 418 επιβατών. Ο μέσος όρος πληρότητας των αεροσκαφών ήταν γύρω στο 50%. Η Tus χρησιμοποιεί αεροσκάφη Fokker 70  των 80 θέσεων.
-Για την Tus δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις σε ότι αφορά νέε πήσεις απο το αεροδρόμιο Ιωαννίνων για άλλους ευρωπαϊκούς  προορισμούς, είτε προς το Ισραήλ, παρά τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει στελέχη της. Το τελευταίο χρονικό ιάστημα έχουν γίνει και αλλαγές στελεχών στο Δ.Σ της εταιρείας και είναι άγνωστον αν συνεχίσουν τον προγραμματισμό τωνν προκατόχων τους.
Πάντως η διαφημιστική εκστρατεία στο Ισραήλ για την Ήπειρο, δεν ξεκίνησε γιατί ο Δήμος Ιωαννιτών, ακόμη δεν υλοποίησε την υποχρέωσή του για δαπάνη 25,000 ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση σε αντίθεση με την Περιφέρεια που ήδη έχει διαθέσιμο προ πολλού το αντίστοιχο ποσό. Με αυτά τα δεδομένα η έναρξη των πτήσεων απο το Ισραήλ για τα Γιάννινα απο τον ερχόμενο Οκτώβριο όπως είχε ανακοινωθεί, βρίσκεται μετέωρη...
Ευθύνες όμως αν χαθούν οι πτήσεις της TUS έχουν και οι υπόλοιοι φορείς της περιοχής, που συνεχίζουν να αδρανούν σε τέτοια θέματα...

Η TUS διακόπτει της πτήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Παρελθόν θα αποτελεί η πτήση που είχε ξεκινήσει από την TUS Airways και συνέδεε την Αλεξανδρούπολη με την Κύπρο απευθείας. Από τον Μάρτιο που άρχισε η πτήση αυτή δημιούργησε ελπίδες για προσέλκυση Κύπριων επισκεπτών στην περιοχή μας για το καλοκαίρι κάτι που όμως…δεν έγινε. Όπως είπε ο αερολιμενάρχης κ. Ζαντανίδης οι πληρότητες μόνο την περίοδο του Πάσχα ήταν γύρω στο 40% Η πτήση πάντως πέρασε και άλλα στάδια “διακοπών” την άνοιξη, μετά το Πάσχα με την εταιρεία να τη διακόπτει προσωρινά και να την επαναφέρει για το καλοκαίρι, η επαναφορά όμως δεν είχε διάρκεια καθώς η απόφαση για οριστική διακοπή από το τέλος Ιουλίου έχει παρθεί όπως ανέφερε ο αερολιμενάρχης.

Επιθέσεις των τοπικών ΜΜΕ στις Αρχές  της Αλεξανδρούπολης
Τα τοπικά ΜΜΕ γι αυτή την εξέλιξη, στρέφονται κατά των τοπικών Αρχών επισημαίνοντας:
«...Η κυπριακή αεροπορική εταιρεία TUS Airways ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια τον Απρίλιο, σταμάτησε κάποια στιγμή και επανήλθε τον Ιούνιο. Είναι γεγονός ότι και η ίδια δεν προσπάθησε να την… διαφημίσει στην περιοχή μας, ούτε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που συνεργάζονται μαζί της. Ακόμα και έτσι όμως, δυστυχώς δεν στήριξαν την συγκεκριμένη πτήση που μπορεί να φέρει Κύπριους τουρίστες, τόσο ο δήμος Αλεξανδρούπολης όσο και οι υπόλοιποι φορείς της πόλης και του νομού. Ούτε δηλαδή η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όταν μάλιστα αυτή πρωτοστάτησε για τον ερχομό της με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ούτε το Επιμελητήριο Έβρου, ούτε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, ούτε η Ένωση Ξενοδόχων...».
-«...Ιδιαίτερα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, που εδώ και χρόνια ασχολείται με τους… άφαντους Ρώσους και κάνει συνεχή ταξίδια στην Αγία Πετρούπολη πιστεύοντας ότι θα φέρει πτήση στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” και… παραμυθιάζει τον κόσμο, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση στήριξης μιας πτήσης που ήδη πραγματοποιείται και θα μπορούσε αν είχε ικανοποιητικές πληρότητες επιβατών, να συνεχιστεί. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονταν ο ίδιος με κάποιος συνεργάτες του και εκπροσώπους άλλων φορέων, να ταξιδέψουν στην Κύπρο για να “διαφημίσουν” την περιοχή μας, μέσα στον Ιούλιο. Την στιγμή δηλαδή που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο μέσο της...».
Γ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη