allnews-epirus

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Η 20η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών. Στόχος είναι η ενημέρωση για τις σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της μετάδοσης μολυσματικών νόσων.
     Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά εξαιτίας του θορύβου που προκαλούν, αλλά μπορεί να αποδειχθούν και πολύ επικίνδυνα. Επικίνδυνα είναι όμως μόνο τα θηλυκά γονιμοποιημένα. Τα θηλυκά μη γονιμοποιημένα κουνούπια και τα αρσενικά δεν αποτελούν κίνδυνο. Υπάρχουν 30 είδη κουνουπιών. Κάποια από αυτά μπορούν να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο.
Για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί λεϊσμανίαση. Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσος, η οποία οφείλεται στα πρωτόζωα παράσιτα του γένους λεϊσμάνια. Συχνά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Ξεκινούν συνήθως με πυρετό και πονοκεφάλους. Ο ασθενής αισθάνεται αδυναμία και χάνει βάρος. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προσβάλει σημαντικά εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι το συκώτι και η σπλήνα. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ασθενούν 12 εκατομμύρια άνθρωποι από λεϊσμανίαση.
Κουνούπια της συνομοταξίας Culex μεταφέρουν τον ιό Sinbis. O ιός προέρχεται από αφρικανικές χώρες. Επιστήμονες ωστόσο τον εντόπισαν και σε ανθρώπους στην Ευρώπη. Ο ασθενής έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης και μπορεί να ανεβάσει πυρετό πάνω από 40°. Εξαιτίας του ιού μπορεί να προσβληθεί η λειτουργεία του εγκεφάλου. Ακόμη τυπικό σύμπτωμα είναι οι φλεγμονές στις αρθρώσεις. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια, ενδέχεται να γίνει χρόνια και οι πόνοι που προκαλεί να γίνουν  μόνιμοι. Αυτή είναι πάντως η εξαίρεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οργανισμός επανέρχεται χωρίς παρενέργειες μετά από μερικές εβδομάδες.
Μια ανακάλυψη που έσωσε εκατομμύρια ζωές
Παγίδα κουνουπιών στην Τανζανία
Παγίδα κουνουπιών στην Τανζανία
Ο κίτρινος πυρετός προκαλείται από τα λεγόμενα «κουνούπια τίγρεις». Ο κίνδυνος να ασθενήσει κάποιος από τον κίτρινο πυρετό είναι υπαρκτός σε 34 χώρες της Αφρικής και 13 χώρες της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Και σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης και οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για τον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχει και ένα καλό νέο. Μπορεί κανείς να εμβολιαστεί μια φορά και το εμβόλιο δεν πρέπει να επαναληφθεί εφ όρου ζωής.
Ακόμη τα κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν δάγκειο πυρετό. Κάθε χρόνο 96 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνος για ηλικιωμένους ανθρώπους ή για ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός συναντάται κυρίως σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες αλλά επίσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη νότια Γαλλία. Αυτό το διάστημα έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Τέλος ίσως η πιο γνωστή ασθένεια να είναι η ελονοσία. Για το λόγο αυτό επελέγη και η 20η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών. Το 1897 ο Βρετανός γιατρός Ρόναλντ Ρος ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία έσωσε εκατομμύρια ζωές, ότι για τη μάστιγα της ελονοσίας ευθύνονται τα κουνούπια.
Γκούντρουν Χάιζε / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη