Το κύρος του ρωσικού αθλητισμού επλήγη σοβαρά μετά τις αποκαλύψεις και τις ποινές για υποθέσεις οργανωμένου κα συστηματικού ντόπινγκ. Η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες.
Μετά από τρία χρόνια στο περιθώριο εξαιτίας του πολύκροτου σκανδάλου ντόπινγκ η Ρωσία ελπίζει να επιστρέψει ως ισότιμο μέλος στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια. Η Παγκόσμια Οργάνωση Κατά του Ντόπινγκ (WADA) καλείται να χορηγήσει νέα διαπίστευση στη Ρωσική Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ (Rusada). Η σχετική απόφαση θα εκδοθεί αύριο από την ηγεσία της WADA στις Σεϋχέλλες. Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών οργανώσεων κατά του ντόπινγκ σε χώρες της Δύσης, το προσχέδιο απόφασης προβλέπει την επανένταξη της Ρωσίας. «Τα εφιαλτικά χρόνια πέρασαν», έγραψε πανηγυρικά η ρωσική εφημερίδα Sport-Express.
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν οδυνηρά για τον ρωσικό αθλητισμό. Τον Νοέμβριο του 2015 η WADA είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τη Rusada και τη Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου. Το αποτέλεσμα ήταν η συμμετοχή μιας μικρής ομάδας ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ενώ οι ρώσοι αθλητές αγωνίστηκαν χωρίς σημαία και εθνικό ύμνο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 στη νοτιοκορεατική Πιονγκτσάνγκ. Όνειρα ρώσων αθλητών για τίτλους ναυάγησαν και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στη Ρωσία ακυρώθηκαν. Η πολιτική ηγεσία του ρωσικού αθλητισμού –ακόμη και ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν- παρουσίαζαν διαρκώς τα κρούσματα ντόπινγκ σαν παρατυπίες μεμονωμένων αθλητών και προπονητών, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή και συνδρομή του κράτους.
Ακόμη και σήμερα η Μόσχα αποφεύγει να ομολογήσει ανοιχτά την εμπλοκή του ρωσικού υπουργείο Αθλητισμού στο σκάνδαλο ντόπινγκ, όπως διαπίστωσε εξεταστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Πάβελ Κολόμπκοφ σε επιστολή του στη WADA τον Σεπτέμβριο έγραψε ότι η χώρα του αποδέχεται πλήρως τις αποφάσεις της ΔΟΕ που βασίστηκαν στα ευρήματα της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής.
Αλλαγές έγιναν, είναι όμωςαρκετές;
Οι εξαιρετικά ανεβασμένες επιδόσεις της ρωσικής εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ έβαλαν αρκετούς σε υποψίες
Στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών άλλαξαν αρκετά πράγματα στη Ρωσία. Ο Βιτάλι, πρώην υπουργός Αθλητισμού, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και πρώην επικεφαλής διοργάνωσης του Μουντιάλ της Ρωσίας, που το όνομά του συνδέθηκε με το οργανωμένο ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, εξοβελίστηκε από το πεδίο της ρωσικής αθλητικής πολιτικής. Οι διοργανωτές του πρόσφατου Μουντιάλ δεν ήθελαν καμία σκιά πάνω από την πολυδιαφημισμένη διοργάνωσή τους. Επιπλέον, η Rusada μεταρρυθμίστηκε για να καταστεί πιο ανεξάρτητη από το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού και τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή. Εδώ και δύο χρόνια η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ εργάζεται απρόσκοπτα υπό την εποπτεία των ελεγκτών ντόπινγκ της βρετανικής υπηρεσίας UKAD.
Έχουν όμως πραγματικά αλλάξει οι ακολουθούμενες πρακτικές στο πεδίο του ρωσικού αθλητισμού; Στο πρόσφατο Μουντιάλ οι εξαιρετικές επιδόσεις της ρωσικής εθνικής ομάδας προκάλεσαν υπόνοιες σε αρκετούς. Οι έλεγχοι ντόπινγκ που έγιναν όμως, δεν έδειξαν κάτι μεμπτό. Πάντως η Rusada εξακολουθεί να εντοπίζει πολλές παρατυπίες, επισημαίνει ο Γιούρι Γκανούς, επικεφαλής της υπηρεσίας. Όπως εξηγεί, διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιανουάριο ελεγκτές της Rusada εμφανίστηκαν για απροειδοποίητους ελέγχους σε αγώνες κλειστού στίβου στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας. Τότε 36 αθλητές και αθλήτριες έσπευσαν να δηλώσουν ασθενείς ή απλά δεν συμμετείχαν στους αγώνες.
Φρίντεμαν Κόλερ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής