Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Σε ένταση ο κυβερνητικός συνασπισμός. Γιατί τελικά η υπόθεση Μάασεν είναι τόσο περίπλοκη;
Η υπόθεση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν εξελίσσεται σε πραγματική δοκιμασία για τη γερμανική κυβέρνηση. Μετά τις συγκρούσεις στην πόλη Κέμνιτς και τις επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μεταναστών που ακολούθησαν το θάνατο ενός Γερμανού, ο Μάασεν αμφισβήτησε την καγκελάριο Μέρκελ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε «ανθρωποκυνηγητό» ενώ αμφισβήτησε επίσης την αυθεντικότητα των βίντεο που τραβήχτηκαν εκείνη την ημέρα. Ακολούθησαν αντιδράσεις και κατηγορίες εναντίον του οι οποίες θέλουν τον Μάασεν να προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία των ακροδεξιών ενεργειών.
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων καθώς και ο κυβερνητικός εταίρος SPD ασκούν πιέσεις για την παραίτηση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Την περασμένη Πέμπτη οι αρχηγοί των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων CDU (Χριστιανοδημοκράτες), CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) και SPD (Σοσιαλδημοκράτες) συναντήθηκαν στην καγκελαρία, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να βρουν κοινό παρονομαστή, με αποτέλεσμα να αναβάλουν τη συζήτηση για την ερχόμενη Τρίτη. Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της CSU, λιγότερο από ένα μήνα πριν πριν από τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία. Παραπέμποντας και σε σχετικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατακόρυφη πτώση των ποσοστών των συντηρητικών προς όφελος των εθνολαϊκιστών, αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι μια από τις πιο δύσκολες αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Σε δεινή θέση ο Χορστ Ζέεχοφερ
Ένταση δημιουργήθηκε τη Δευτέρα μετά από αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt ότι η Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Μάασεν. Ωστόσο τόσο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος όσο και η εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου δε θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Αυτό που περιπλέκει αρκετά την υπόθεση είναι ότι ο Μάασεν διευθύνει μια υπηρεσία η οποία υπάγεται άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών, που σημαίνει ότι αρμόδιος για την απομάκρυνσή του είναι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Ο τελευταίος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να το πράξει. Μήπως όμως θέτει με αυτή τη στάση σε κίνδυνο και τη δική του θέση; Σε αυτά τα συμφραζόμενα καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες στο Βερολίνο μια έντονη φημολογία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt το πολιτικό μέλλον του Μάασεν φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών. «Εάν φύγω εγώ, θα φύγει κι αυτός», φέρεται να είπε ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν την περασμένη Πέμπτη σε πολιτικούς της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).
Ποια η σχέση του Μάασεν με το ακροδεξιό AfD;
Την ίδια ώρα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει ξεκινήσει κάτι σαν εκστρατεία αλληλεγγύης υπέρ του Μάασεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχόμενη απομάκρυνσή του θα εξυπηρετούσε αναμφίβολα τους στόχους των εθνολαϊκιστών. Ήδη η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD Αλίς Βάιντελ έσπευσε να επισημάνει πως ο Μάασεν είναι θύμα του πολιτικού κατεστημένου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάασεν κατηγορείται εδώ και καιρό ότι διατηρεί σχέσεις με το ακροδεξιό κόμμα. Κατηγορίες οι οποίες ενισχύθηκαν μετά τις δηλώσεις του σχετικά με τα γεγονότα του Κέμνιτς, οι οποίες έμοιαζαν σε πολλά σημεία με αυτές του AfD. Επίσης η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δεν έχει εξετάσει ακόμη το υλικό από το Κέμνιτς προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση και να ρίξει φως στο τι ακριβώς συνέβη.
Κάι-Αλεξάντερ Σολτς / Αλεξάνδρα Κοσμά