allnews-epirus

Επιδιώκει ο Τραμπ την επανεκλογή Νετανιάχου;

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωριστεί η ισραηλινή κυριαρχία στα υψίπεδα του Γκολάν, προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Παρέμβαση του αμερικανού προέδρου στις επικείμενες ισραηλινές εκλογές;
Η πρόταση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωριστεί η ισραηλινή κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Η Συρία, η οποία έχασε τα υψίπεδα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967 κάνει λόγο για «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ η Τουρκία προειδοποιεί για «νέα κρίση» στην περιοχή. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο καθιστά σαφές ότι η θέση του περί μη αναγνώρισης της προσάρτησης παραμένει αμετάβλητη.
Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε γράψει την περασμένη Πέμπτη στο Twitter ότι «μετά από 52 χρόνια έφθασε η ώρα να αναγνωριστεί πλήρως η κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν».
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για την παρέμβασή του, η οποία ερμηνεύεται και ως προσπάθεια στήριξης του πρωθυπουργού ενόψει των ισραηλινών εκλογών στις 9 Απριλίου: «Πρώτα ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία, μετά αποχώρησε από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιβάλλοντας παράλληλα νέες κυρώσεις και τώρα προχωρά σε μια κίνηση παρόμοιας ιστορικής σημασίας. Αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στα υψίπεδα του Γκολάν».
«Αναμένονται και άλλα δωράκια στον Νετανιάχου
Τα υψίπεδα του Γκολάν έχουν καθοριστική στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Τα υψίπεδα του Γκολάν έχουν καθοριστική στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την εκτίμηση του ισραηλινού δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτού Ραβίβ Ντρούκερ ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει πάση θυσία την επανεκλογή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου: «Είναι σαφές ότι θέλει να στηρίξει τον Νετανιάχου σε έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα. Από το κόμμα του πρωθυπουργού λέγεται ότι αναμένουν και άλλα δωράκια του Τραμπ στον Νετανιάχου. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά, αλλά θεωρώ ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό».
Απαντώντας στις κατηγορίες για παρέμβαση στον ισραηλινό προεκλογικό αγώνα ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει πάντως ότι εδώ και καιρό σχεδίαζε να θίξει το ζήτημα αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν. Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στέλνοντας έτσι ένα ακόμα μήνυμα σε εν δυνάμει ψηφοφόρους ότι εκείνος εγγυάται την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Τιμ Άσμαν (Τελ Αβίβ)
Επιμέλεια: Στέφανος Γρεωργακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη