Τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο φοιτητές στα τουρκικά πανεπιστήμια διέκοψαν οριστικά ή προσωρινά τις σπουδές τους. Οι κύριοι λόγοι είναι η οικονομική δυσπραγία και ο φόβος της ανεργίας.
Τα προηγούμενα πέντε χρόνια καταγράφηκε στην Τουρκία σημαντική αύξηση των φοιτητών που διακόπτουν τις σπουδές τους. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από το 2013 οι φοιτητές που διέκοψαν οριστικά ή προσωρινά τις σπουδές τους νείναι 1.115.530.
Επίσης, σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο αριθμός των φοιτητών που διέκοψαν τις σπουδές τους μεταξύ 2017 και 2018 αυξήθηκε κατακόρυφα, φθάνοντας το 92% και τους 400.000 φοιτητές.
Το ερώτημα που γεννάται εύλογα είναι ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε τόσους πολλούς φοιτητές σε αυτή την απόφαση. Όλες οι απαντήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Μόνο το 2018 η τουρκική λίρα έχασε το 30% της αξίας της ενώ παράλληλα οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 20%. Αυτή είναι σε κάθε περίπτωση η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια. Η ανεργία έχει φθάσει εν τω μεταξύ το 12%. Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης υφίστανται, λιγότερο ή περισσότερο, οι 7.600.000 φοιτητές στα συνολικά 201 ιδιωτικά και κρατικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον Οτσκούρ Μποζντοκάν, Γενικό Γραμματέα του Συνδικάτου για την Εκπαίδευση Egitim- Sen, o κύριος λόγος για τη διακοπή των σπουδών τους είναι η οικονομική δυσπραγία και ο φόβος της ανεργίας. Εξαιτίας του φόβου της ανεργίας πολλοί δεν βλέπουν τον λόγο ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αντίθετα για επαγγέλματα, το μέλλον των οποίων είναι εξασφαλισμένο, όπως αυτό του γιατρού, οι φοιτητές συνεχίζουν τις σπουδές τους.
Οι φοιτητές δυσκολεύονται να αποπληρώσουν δάνεια
Την οικονομική ανέχεια επικαλούνται και πολλοί φοιτητές, όπως για παράδειγμα ο Καντίρ. Όταν ο πατέρας του, ο οποίος ήταν οξυγονοκολλητής έχασε την δουλειά του, ο Καντίρ διέκοψε τις σπουδές του για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά του.
Η οικογένειά του μένει στην Κωνσταντινούπολη και ο ίδιος σπούδαζε στο πανεπιστήμιο Κοτσαέλι στην ομώνυμη πόλη. Μια πόλη που βρίσκεται μόλις λίγες ώρες μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Το μεγαλύτερο έξοδό του ήταν φυσικά το ενοίκιο. Έπρεπε να πληρώνει γύρω στα 150 ευρώ. Παράλληλα έπαιρνε και ένα μηνιαίο φοιτητικό δάνειο ύψους 65 ευρώ, όμως αυτό δεν του έφτανε να καλύψει ούτε τα βασικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο αριθμός των φοιτητικών δανείων μεταξύ 2017 και 2018 αυξήθηκε κατά 18%. Ταυτόχρονα όμως οι δαπάνες για ενοίκιο, νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση αυξήθηκαν κατά 24%.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε και ο αριθμός των φοιτητών που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Το 2018 προστέθηκαν σε αυτούς ακόμη 280.000 φοιτητές.
Σελτσούκ Οκτάι
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου