allnews-epirus

Πιο πιθανό πλέον το σενάριο σκληρού Brexit

Η παραίτηση της Τερέζα Μέι δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολυσύνθετο παζλ του Brexit. Θα οδηγηθεί τώρα η Μεγάλη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές; Και τι σημαίνει αυτό για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ;
Symbolfoto Brexit (Reuters/T. Melville)
Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο Γκέρχαρντ Ντάνεμαν, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
«[…] Όποιος κι αν διαδεχθεί την Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει […] μία νέα προσπάθεια. Εκτιμώ ότι ο διάδοχός της θα προσπαθήσει να ξαναφέρει στη Βουλή τη συμφωνία, αλλά χωρίς το Backstop και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ένα σκληρό Μπρέξιτ. […] Οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί και πλέον είναι το πιθανότερο σενάριο. Θα προηγηθεί βέβαια μια σκληρή μάχη μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής για το ζήτημα αυτό, αλλά με αβέβαιη έκβαση. H πιθανότητα όμως μιας μη συντεταγμένης εξόδου έχει αυξηθεί».
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο πρόωρων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία;
«Όποιος κι αν διαδεχθεί την Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές όπως ο διάολος το λιβάνι. Με τα ποσοστά του κόμματος Brexit να έχουν εκτοξευτεί, οι κάλπες ισοδυναμούν με αδιέξοδο για τους Τόρηδες, διότι δεν θα ήταν πλέον ισχυρότερο κόμμα. Πρώτη δύναμη θα μπορούσαν να γίνουν οι Εργατικοί, αλλά σε ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφίες».
Πολιτικές ευθύνες
Αποχωρεί από την προεδρία των Τόρηδων και την πρωθυπουργία η Τ. Μέι
Αποχωρεί από την προεδρία των Τόρηδων και την πρωθυπουργία η Τ. Μέι
Ποιος ευθύνεται όμως για τη σημερινή κατάσταση και την πρωτοφανή πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία; «Η βρετανική κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτη μια μεγάλη φάση, επέτρεψε να γίνουν ακόμη πιο σκληρές οι κόκκινες γραμμές αλλά και να καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες με αποτέλεσμα να μην προκύψει στο τέλος μια λογική λύση. Εκτιμώ ότι η επίμαχη φάση ήταν εκείνη μεταξύ δημοψηφίσματος και της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 κατά την οποία δεν υπήρχε σχέδιο και όπου προβάλλονταν όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις παρότι ήταν αντικρουόμενες. Εάν, για παράδειγμα, ρωτούσε κανείς τους υποστηρικτές του Brexit πριν το δημοψήφισμα εάν θα συμφωνούσαν με την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, το 95-100% θα απαντούσε πιθανότατα θετικά. Σήμερα θεωρείται εσχάτη προδοσία ακόμη και να διατυπώνεις τέτοιες ιδέες».
Ποια είναι η εκτίμηση του καθηγητή για την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου; Θα αποχωρήσει όντως το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ; «[…] Νομίζω ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι βρετανοί πολίτες έχουν χάσουν πλέον την υπομονή τους και ότι οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου έχουν αυξηθεί. Το σκληρό Brexit είναι το πιθανότερο σενάριο μεταξύ των λύσεων που φαίνεται να υπάρχουν […]».
Μάριο Ντομπόβισεκ
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη