Η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε στον Ζόραν Ζάεφ ότι θα καταθέσει πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Αβεβαιότητα για τη στάση των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών.
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή την υπόσχεση έδωσε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ στον Ζόραν Ζάεφ και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με πηγές από την βορειομακεδονική αντιπροσωπεία, η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι η Βόρεια Μακεδονία εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Οι πιέσεις Ζάεφ είχαν επιτυχία
Η σημερινή συνάντηση που προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ αποτελούσε μια ύστατη προσπάθεια του προκειμένου να λάβει η χώρα του για φέτος μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ο κ.Ζάεφ είχε τονίσει ότι μια αναβολή της απόφασης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την σταθερότητα της κυβέρνησης του και θα έδινε τροφή σε ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις. Εκτός αυτού είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν δοθεί το πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία θα παραιτούνταν επειδή δεν θα ήταν σε θέση να τηρήσει αυτό που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας του: την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εάν άλλαζε το όνομα και το Σύνταγμα. Άλλωστε ο ίδιος είχε βασιστεί σε σχετικές διαβεβαιώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ όπως η Άγκελα Μέρκελ.
O κ.Ζάεφ φαίνεται να επιχειρηματολόγησε στη συνάντηση με την καγκελάριο ότι θα πρέπει η περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από αυτή της Αλβανίας, η οποία επίσης επιδιώκει για φέτος μια θετική απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει καμία ελπίδα να πάρει κάποια ημερομηνία. Όλα αυτά τα επιχειρήματα φαίνεται να έπεισαν τελικά την καγκελάριο, η οποία θα πρέπει να πείσει τώρα από την πλευρά της και τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές.
Ερωτήματα για τη στάση των βουλευτών των CDU και CSU
Γεγονός είναι ότι στην Κ.Ο των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων CDU και CSU επικρατεί ένα αρνητικό κλίμα σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ενδοιασμοί σχετίζονται με τη δράση του οργανωμένου έγκλημα σε αυτές τις χώρες, τη διαφθορά αλλά και αδυναμίες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του δημοσίου. Πέραν αυτού, οι Χριστιανοδημοκράτες φοβούνται ότι μια θετική ψήφο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θα την εκμεταλλευόταν το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) για προπαγανδιστικούς λόγους. Το φθινόπωρο διεξάγονται εκλογές σε τρία κρατίδια στην ανατολική Γερμανία. Σε δύο από αυτά το AfD βγαίνει σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο