allnews-epirus

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ "ΟΧΙ" Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ....



 Το Βερολίνο εμμένει στην πάγια θέση του και μετά την επίδοση 
της ελληνικής Ρηματικής Διακοίνωσης

Την πάγια θέση της, ότι η Γερμανία «έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και της οδύνης που προκάλεσε κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, αλλά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε και σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, με αφορμή την επίδοση, χθες, σχετικής Ρηματικής Διακοίνωσης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Γερμανία σε κάθε περίπτωση έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και γνωρίζουμε τη μεγάλη οδύνη την οποία προκάλεσαν η Γερμανία και οι Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Το δίδαγμά μας από αυτό είναι να κάνουμε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν ως φίλοι και εταίροι καλές σχέσεις και να αλληλοϋποστηρίζονται προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτό ισχύει επί της αρχής. Σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος, η γερμανική θέση έχει εδώ αποσαφηνιστεί», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ προσέθεσε ότι η Γερμανία ασφαλώς αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική της υποχρέωση για τα εγκλήματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε: «Αυτό που μας είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την παράμετρο ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινή "κουλτούρα αναμνήσεων" και για εμφανή δείγματα συμφιλίωσης, έχουμε π.χ. ιδρύσει το Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον, με το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο καλό κοινό μέλλον και των δύο χωρών. Άρα δεν είναι απλώς ότι επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε πάντα. Μένουμε προσηλωμένοι στο διάλογο, στη συνεργασία και έτσι θα συνεχίσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν σε αυτή την επίσημη κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας θα υπάρξει και επίσημη απάντηση από τη γερμανική πλευρά, ο κ. Μπρόιλ περιορίστηκε να δηλώσει ότι κάποιες Ρηματικές Διακοινώσεις απαιτούν απάντηση, ενώ άλλες όχι, χωρίς να διευκρινίσει τι ισχύει για τη συγκεκριμένη.

Ερωτηθείς ο ίδιος ειδικά για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και επανέλαβε ότι «πάνω από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και 25 χρόνια μετά τη Συμφωνία 2+4, το θέμα των αποζημιώσεων έχει νομικά και πολιτικά διευθετηθεί», ενώ η κυρία Φιτς, αναφερόμενη στο ζήτημα της επιστροφής των «λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών», όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «και εδώ ισχύει επί της αρχής ότι θέλουμε να ενεργήσουμε σε συμφωνία μεταξύ μας», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου που αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που επιδόθηκε μαζί με την Ρηματική Διακοίνωση, ο κ. Μπρόιλ διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν διαθέτει ακόμη την επίσημη μετάφραση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε τι περιέχει, αλλά επειδή πρόκειται και για νομικά θέματα, δεν εναπόκειται σε μας να κάνουμε αυτή την μετάφραση, αλλά είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης να μας διαθέσει μια επίσημη μετάφραση. Επρόκειτο απλώς για μια τεχνική επισήμανση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε με προσοχή τις διαδικασίες στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Σ. Αναγνωστοπούλου: "Περιμένουμε την επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς"
Περιμένουμε την επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς στη συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1, κατά την οποία περιέγραψε τα βασικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης που επέδωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Η ρηματική διακοίνωση περιέχει συμπυκνωμένα τις αποφάσεις της Βουλής έτσι όπως ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια πριν από περίπου ένα μήνα και στην οποία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός ότι θα εκτελέσει την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου» εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Αναφερόμενη αναλυτικά στο περιεχόμενο της διακοίνωσης πρόσθεσε, πως σε αυτή «εμπεριέχονται  συμπυκνωμένα τα ζητήματα των αξιώσεων της ελληνικής πλευράς που αφορούν το κατοχικό δάνειο, πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα και στους απογόνους κυρίως των μαρτυρικών χωριών, τις υλικές ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι υποδομές της χώρας και βεβαίως το θέμα της πολιτισμικής κληρονομιάς, των μνημείων, καθώς υπήρξαν αρχαιολογικοί θησαυροί οι οποίοι είτε λεηλατήθηκαν είτε αποσπάστηκαν και μεταφέρθηκαν έξω από την Ελλάδα. Αυτά είναι τα κύρια σημεία της ρηματικής διακοίνωσης».
Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις από γερμανικής πλευράς, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η Γερμανία δεν απάντησε. Σε μια ρηματική διακοίνωση υπάρχει πάντα γραπτή ανακοίνωση». Κάνοντας ειδική αναφορά στις ανακοινώσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ και τις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Μαρτίνας Φιτς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να αναφέρεται ποιος τις κάνει. Η εκπρόσωπος της (γερμανικής κυβέρνησης) άφησε το θέμα ανοιχτό λέγοντας ότι υπάρχουν ρηματικές διακοινώσεις στις οποίες απαντάμε και άλλες στις οποίες δεν απαντάμε. Δεν είπε τι θα κάνει στην ελληνική ρηματική διακοίνωση. Περιμένουμε να δούμε την επίσημη απάντηση στη ρηματική διακοίνωση. Είναι μια πρώτη αντίδραση της γερμανικής πλευράς χωρίς να έχουμε την επίσημη απάντηση στη συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση, όπως πρέπει».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
   
Την ανάγκη η Ελλάδα να κρατήσει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανοικτό, και να καταστεί σαφές ότι δεν έχει παραιτηθεί νομικά από τις διεκδικήσεις της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ1, ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας για τη χρονική στιγμή της επίδοσης της ρηματικής διακοίνωσης από τον πρέσβη της χώρας μας στο Βερολίνο στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία και ότι υπήρξε ομοφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. «Έγινε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όλα τα κόμματα εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα, τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ των διεκδικήσεων αυτών, θεωρώ από τα θετικότερα σημεία της πολιτικής μας ζωής, ότι στα εθνικά θέματα και σ' αυτό υπήρξε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Και εγώ όταν ήμουν στην Ευρωβουλή με το σύνολο των Ευρωβουλευτών είχαμε προωθήσει στο επίπεδο εκείνο το ζήτημα αυτό που έχει μεγάλη ιστορική, ηθική, πολιτική  και νομική σημασία και τώρα κάνουμε το αυτονόητο, ουσιαστικά προχωρούμε στη διπλωματική  κίνηση που επιστεγάζει όλη αυτή την πολιτική πρωτοβουλία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση επέλεξε να γίνει μετά τις ευρωεκλογές για να μη φανεί ότι θέλει να πολιτικοποιήσει, σε όρους εκλογικούς, το θέμα.

Ερωτηθείς αν τα 377 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να είναι, όπως λέει συχνά ο Μανώλης Γλέζος, και σε μορφή έργων υποδομών, εκπαίδευσης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως εφόσον συμφωνηθεί η αποζημίωση που μας οφείλεται, από κει και πέρα οι τρόποι μπορεί να συζητηθούν, αυτό είναι πολύ μεταγενέστερο όμως ζήτημα και νομίζω καθόλου επίκαιρο να συζητηθεί τώρα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη