Φωτο: Θεσσαλονίκη 1914. Καθημερινά σχηματίζονταν ουρές πολιτών έξω απο τον φούρνο " Ηπειρος", για ένα καρβέλι ψωμί. Φουρνάρηδες, φυσικά Ηπειρώτες...
Ποιός μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει? Στην Ελλάδα, το ψωμί -και οχι μόνο-, που φθάνει στο τραπέζι των Ελλήνων σε πολύ μεγάλο ποσοστό, βγαίνει απο χέρια Ηπειρωτών αρτοποιών που θεωρούνται οι κορυφαίοι στην τέχνη της αρτοποιϊας, γιατί περί τέχνης πρόκειται.
--------------------------
φωτο: Πλανόδιος πωλητής ψωμιου -κουλούρας...
-----------------
Δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να μην έφθασαν Ηπειρώτες αρτοποιοί, απόγονοι των παλιών.των οποίων συνεχίζουν και σήμερα το έργο τους.
Η φίρμα "Βενέτης" είναι ένα μόνο δείγμα της Ηπειρωτικής αρτοποιϊας στην Αττική.Το 1939 ο νεαρός τότε Γιώργος Βενέτης πήγε από τα Γιάννινα στην Αθήνα, προκειμένου να βρει μια καλύτερη τύχη. Καθώς το ψωμί ήταν η τέχνη του, άνοιξε ένα μικρό φούρνο στη Δραπετσώνα και το 1948, χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του, Χαράλαμπος, τον μετέφερε στη Νέα Ερυθραία, η οποία τότε ήταν πραγματικά χωριό. Ωστόσο, ο τεχνίτης πατέρας του Χαράλαμπου Βενέτη χάρη στην εξαιρετική ποιότητα ψωμιού σε συνδυασμό με την ποικιλία γλυκών και αρτοποιημάτων κατάφερε με το πέρασμα του χρόνου να κάνει τον φούρνο του γνωστό στην ευκατάστατη αθηναϊκή κοινωνία, που παραθέριζε τότε στην γειτονική… Κηφισιά.
Σήμερα δεκάδες καταστήματα του Βενέτη, είναι διάσπαρτα στην Αττική, ακόμη και το αεροδόμιο "Ελ Βενιζέλος, ενώ η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχώς μεγαλώνει.
φωτο: παραδοσιακός φούρνος στα Γιάννινα...
Στα Γιάννινα, αφθονούσαν οι φούρνοι σε κάθε γειτονιά της πόλης και κυρίως στις εμπορικές περιοχές (Καλούτσιανη, Ανεξαρτησίας κ.λ.π)
όλοι λειτουργούσαν με ξύλα που μετέφεραν με τα ζώα κάτοικοι της υπαίθρου. Κι ένα απο τα μυστικά του νόστιμου ψωμιού (εκτός βέβαια την τέχνη του φούρναρη), ήταν τα ξύλα που τα έψηναν.
φωτο:Υποχρεωτική αρτοποιός της οικογένειας στην ύπαιθρο, η νοικοκυρά . Τη νοστιμιά αυτού του ψωμιού, μόνο όσοι τυχεροί την γεύτηκαν μπορούν να την εκτιμήσουν...Κατά την οπισθοχώρηση των Τούρκων το 1912 η περιουσία της οικογένειας Λούλη καταστρέφεται και ο μύλος καίγεται. Η οικογένεια μετακομίζει στον Βόλο, όπου ξεκινάει εκεί μια νέα δραστηριότητα πάντα με αλευρόμυλους που σταδιακά γίνεται η μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της Ελλάδας.
-Οι Ηπειρώτες αρτοποιοί, έχουν "κυριεύσει και την Ευρώπη, όπως και τις ΗΠΑ και με ποικιλία αρτοσκευασμάτων πέρα από το κλασσικό ψωμί. Απο τον 19ο αιώνα έχουν καταγραφεί Ηπειρώτες αρτοποιοί, στη Βιέννη, την Τεργέστη, το Βουκουρέστι κι αλλού. Μάλιστα κοντά στους αρτοποιούς, αναπτύχθηκαν επίσης Ηπειρώτες φημισμένοι στην ζαχαροπλαστική...
Γ.Κ