allnews-epirus

Αυξάνεται η ζήτηση σαμπάνιας χωρίς αλκοόλ

Η μόδα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής φθάνει πλέον μέχρι τον αφρώδη οίνο. Στη Γερμανία οι πωλήσεις αφρώδους οίνου χωρίς αλκοόλ αυξήθηκαν φέτος κατά 5%. Με νέες τεχνικές οι οινοπαραγωγοί υπόσχονται καλύτερη ποιότητα.

Για τους περισσότερους η σαμπάνια είναι απαραίτητη για να υποδεχθούν, όπως πρέπει, τον καινούργιο χρόνο. Όποιος όμως θέλει να αποφύγει το αλκοόλ δεν είναι πλέον αναγκασμένος να τσουγκρίζει απλώς με ένα ποτήρι νερού. Προφανώς για αυτό η ζήτηση «γερμανικής σαμπάνιας» ή πιο σωστά, γερμανικού αφρώδους οίνου δίχως αλκοόλ διαγράφει τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία στη Γερμανία. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η εκπρόσωπος των γερμανών Παραγωγών Αφρώδους Οίνου.
Η ζήτηση για αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ διαγράφει ανοδική πορεία εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια, από τότε που ο υγιεινός τρόπος ζωής έγινε μόδα και στη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι το 5% των πωλήσεων αφρώδους οίνου αντιστοιχεί σε μη αλκοολούχες «γερμανικές σαμπάνιες». Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα βελτιώθηκε σημαντικά, λέει ο Ερνστ Μπίσερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου. Πριν από δέκα χρόνια η γεύση των μη οινοπνευματωδών κρασιών και «γερμανικής σαμπάνιας» δεν ήταν καλή, προσθέτει ο Τιμ Βάισμπαχ από την εταιρία Strauch. Χάρη στις νέες τεχνικές ωστόσο έχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο, τονίζει ο οινοπαραγωγός.
Καλύτερα λιγότερο αλκοόλ, παρά καθόλου
Γιορτάστε....χωρίς αλκοόλ.
Γιορτάστε....χωρίς αλκοόλ.
Αντί για την εκ των υστέρων αφαίρεση του αλκοόλ με πολύπλοκες διαδικασίες ο Γιόχεν Γκράντολφ από τον Αμπελώνα Neusprergerhof θεωρεί ότι ένας αφρώδης οίνος με λιγότερο αλκοόλ είναι σαφώς προτιμότερος. Για να διασφαλιστεί η καλή και γεμάτη γεύση, ένα αφρώδες κρασί χρειάζεται αλκοόλ, λέει, κάτι που επιτυγχάνουμε χάρη στον πρώιμο τρύγο. Έτσι το ποσοστό αλκοόλης περιορίζεται στο 10%-12%.
Η Μιχαέλ Γκλέκε από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ενημέρωσης για Ζητήματα Υγείας όμως δεν διαχωρίζει μεταξύ των ποσοστών αλκοόλης. Όταν αναφέρεται στο αλκοόλ κάνει λόγο για μια «ουσία οι οποία ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά σε κάθε όργανο του σώματος ακόμα και σε περιορισμένη ποσότητα». Η γερμανίδα ειδικός υπενθυμίζει ότι περίπου 200 παθήσεις σχετίζονται με το αλκοόλ. Ανάμεσά τους «παθήσεις στο ήπαρ, το κυκλοφορικό, αλλά και καρκίνος».
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Schloss Vaux» Κρίστοφ Γκραφ προτείνει ως εναλλακτική λύση στον συμβατικό αφρώδη οίνο, ένα αφρώδες ποτό με μαύρο φραγκοστάφυλα (Cassis): «Για να τσουγκρίσουν σε μια χαρά, μια γιορτή οι άνθρωποι επιθυμούν ένα ποτό ιδιαίτερο ακόμα κι αν δεν περιέχει αλκοόλη. Με τη βοήθεια του φραγκοστάφυλου δημιουργήσαμε ένα αφρώδες ποτό που ταιριάζει στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς και ξεφεύγει εντελώς από τις κοινές, καθημερινές γεύσεις».
Πέτερ Τσούνκε (dpa)
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη