allnews-epirus

Γαλλία: Ρατσιστικές "πλάκες" από αστυνομικούς

Αίσθηση προκαλεί στη Γαλλία η αποκάλυψη του ιστότοπου Streetpress για ρατσιστικά σχόλια ή δήθεν σατυρικά μηνύματα που φαίνεται ότι ανταλλάσσουν χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες μέσω Facebook.

Η αποκάλυψη ότι χιλιάδες Γάλλοι αστυνομικοί και χωροφύλακες ανταλλάσσουν ρατσιστικά μηνύματα μέσω ιδιωτικού λογαριασμού στο Facebook, τάραξε όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ζήτησε χθες μια προκαταρκτική έρευνα για «πρόκληση φυλετικού μίσους και προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «εφ’ όσον αποδειχθούν αληθινά, τα απαράδεκτα αυτά σχόλια βλάπτουν σοβαρά την τιμή της αστυνομίας και της χωροφυλακής».
Τα εγγεγραμμένα μέλη, όλα όργανα της τάξης, είναι περίπου 8.000. Μέσω Facebook αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους, για παράδειγμα με σατυρικά μοντάζ σε φωτογραφίες από κηδείες θυμάτων, όπου έχει αμφισβητηθεί ο ρόλος της αστυνομίας. Συνοδεύονται από ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια. Η αποκάλυψη θεωρείται οδυνηρή για όσους θέλουν να πιστεύουν στη Γαλλική Δημοκρατία και θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύγκριση με την Αμερική.
Νέες διαδηλώσεις, παρά τις απαγορεύσεις
Στιγμιότυπο απο πρόσφατη κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι
Στιγμιότυπο απο πρόσφατη κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι
Πάντως οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας συνεχίζονται καθημερινά σε ολόκληρη τη Γαλλία: Στασβούργο, Ρουάν, Νάντ, Λίλλη, Μασσαλία και Παρίσι, βεβαίως. Στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου δύο νέες συγκεντρώσεις, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας λόγω της πανδημίας.
Η λαϊκή έκφραση είναι κάτι που δεν κατάφερε να φιμώσει ο κορωνοϊός.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη