allnews-epirus

"ΠΟΛΕΜΟ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ...

Μεγαλομανής, αδίστακτος, φανατικός, επικίνδυνος πρώτα για την χώρα του....Αυτός είναι Ερντογάν που οι λαοί της Υφηλίου, ακόμη και οι μουσουλμάνοι τα αναγνωρίζουν, αλλά κάποιοι ηγέτες τον καλύπτουν και τον σιγοντάρουν γιατί καλύπτει και τα τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, σε αρκετές περιπτώσεις παράνομα.Σε όλα αυτά "πατάει" ο Ερντογάν και σήμερα προχώρησε ακόμη και στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, κηρύσσοντας ένα "πόλεμο" με τους Χριστιανούς όλης της Υφηλίου. 
Στην ακύρωση λοιπόν του διατάγματος του 1934 που όριζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Eιδικότερα, οι Τούρκοι δικαστές έκριναν πως το διάταγμα του 1934 -που έφερε την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ- και βάσει του οποίου η Αγία Σοφία απέκτησε το καθεστώς μουσείου, δεν ήταν σύννομο.
ΤΖΑΜΙ ΑΠΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ


Ο Ερντογάν σε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό υπέγραψε το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σο αποψινό του διάγγελμα, ο Ερντογάν είπε ότι πλέον η Αγία Σοφία μπορεί να λειτουργήσει ως τόπος λατρείας από τις 24 Ιουλίου. Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση». Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος, ήτοι πριν από τις 24 Ιουλίου.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και πρόσθεσε πως «κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι σουλτάνοι συνέβαλαν στη διατήρηση του μνημείου».Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ, γιατί αντίκειται στο νόμο».
------------------------------------------------
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η UNESCO είχε τονίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.
----------------------------------------------------
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ο ίδιος επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι η τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση μιας χώρας.Ο Κόσατσεφ υποστήριξε πως δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη (του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγία Σοφία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε. Υπερτερούν εδώ παρόλα αυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής», εκτιμά ο Κόσατσεφ.
Κατά την άποψη του ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους». «Δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας επίσης μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις. Όλα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επί πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία».

«Και πιστεύω ότι η Άγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό», κατέληξε ο Κόσατσεφ.
------------------------------------------------

Μενέντεζ: Καλώ τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας


Σε καταδίκη της απόφασης του πρόεδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησε ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Καταδικάζω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επιτρέπει να την επισκεφθούν άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών», τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τη λύπη της εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναφορικά με την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σημείωσε πως η τουρκική Δικαιοσύνη δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες για το ζήτημα. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
-Tον γύρο του Διαδικτύου κάνει η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ότι η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί σε τζαμί.
-Για την γερμανική εφημερίδα «Franfkurter Allgemeine Zeitung», το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τουρκία ανακάλεσε το καθεστώς του διάσημου κτηρίου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή της πρώην εκκλησίας σε τζαμί.
=Για την γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί!» -«Διαμαρτυρία της UNESCO: Η παγκόσμια κληρονομιά στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να παραμείνει μουσείο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
-Στο γερμανικό περιοδικό «Focus» αναφέρονται τα εξής:  «Το σχέδιο του Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί. Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».
-Το αυστριακό δίκτυο «Nachricten.at» γράφει, με τη σειρά του, τα εξής: «Δικαστήριο στην Τουρκία επιτρέπει στην την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς να μετατραπεί σε τζαμί».
Την απόφαση για την Αγία Σοφία σχολιάζει και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Δικαστήριο της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το δικαστήριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 που είχε μετατρέψει το κτίριο σε μουσείο», αναφέρεται συγκεκριμένα. 

-Η είδηση απασχολεί και το αραβόφωνο δίκτυο «Aljazeera »:  «H Τουρκία ανακαλεί το καθεστώς του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς. Η τουρκική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί», σημειώνεται.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη