allnews-epirus

Ηπειρώτες αρτοποιοί, αιώνες τώρα φροντίζουν για το ψωμάκι των πολιτών....



Φωτο: Θεσσαλονίκη 1914. Καθημερινά σχηματίζονταν ουρές πολιτών έξω απο τον φούρνο " Ηπειρος", για ένα καρβέλι ψωμί. Φουρνάρηδες, φυσικά Ηπειρώτες...

Ποιός μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει? Στην Ελλάδα, το ψωμί -και οχι μόνο-, που φθάνει στο τραπέζι των Ελλήνων σε πολύ μεγάλο ποσοστό, βγαίνει απο χέρια Ηπειρωτών αρτοποιών που θεωρούνται οι κορυφαίοι στην τέχνη της αρτοποιϊας, γιατί περί τέχνης πρόκειται.
--------------------------
φωτο: Πλανόδιος πωλητής ψωμιου -κουλούρας...
-----------------
Δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να μην έφθασαν Ηπειρώτες αρτοποιοί, απόγονοι των παλιών.των οποίων συνεχίζουν και σήμερα το έργο τους.
  

Σήμερα δεκάδες καταστήματα του Βενέτη, είναι διάσπαρτα στην Αττική, ακόμη και το αεροδόμιο "Ελ Βενιζέλος, ενώ η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχώς μεγαλώνει.
φωτο: παραδοσιακός φούρνος στα Γιάννινα...
Στα Γιάννινα, αφθονούσαν οι φούρνοι σε κάθε γειτονιά της πόλης και κυρίως στις εμπορικές περιοχές (Καλούτσιανη, Ανεξαρτησίας κ.λ.π)
όλοι λειτουργούσαν με ξύλα που μετέφεραν με τα ζώα κάτοικοι της υπαίθρου. Κι ένα απο τα μυστικά του νόστιμου ψωμιού (εκτός βέβαια την τέχνη του φούρναρη), ήταν τα ξύλα που τα έψηναν.
 φωτο:Υποχρεωτική αρτοποιός της οικογένειας στην ύπαιθρο, η νοικοκυρά . Τη νοστιμιά αυτού του ψωμιού, μόνο όσοι τυχεροί την γεύτηκαν μπορούν να την εκτιμήσουν...

-Πρώτη ύλη του ψωμιού το αλεύρι. Και σε αυτό πρωτοπόρος Ηπειρώτης Ο Ζώης Λούλης το 1782 κτίζει στην Αετορράχη Ιωαννίνων ένα μικρό πετρόμυλο.
Κατά την οπισθοχώρηση των Τούρκων το 1912 η περιουσία της οικογένειας Λούλη καταστρέφεται και ο μύλος καίγεται. Η οικογένεια μετακομίζει στον Βόλο, όπου ξεκινάει εκεί μια νέα δραστηριότητα πάντα με αλευρόμυλους που σταδιακά γίνεται η μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της Ελλάδας.
-Οι Ηπειρώτες αρτοποιοί, έχουν "κυριεύσει και την Ευρώπη, όπως και τις ΗΠΑ και με ποικιλία αρτοσκευασμάτων πέρα από το κλασσικό ψωμί. Απο τον 19ο αιώνα έχουν καταγραφεί Ηπειρώτες αρτοποιοί, στη Βιέννη, την Τεργέστη, το Βουκουρέστι κι αλλού. Μάλιστα κοντά στους αρτοποιούς, αναπτύχθηκαν επίσης Ηπειρώτες φημισμένοι στην ζαχαροπλαστική...
Γ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη