allnews-epirus

Παρά τον κορωνοϊό μην ξεχνάτε τη μαστογραφία!

Από φόβο μήπως μολυνθούν με τον νέο κορωνοϊό, πολλές γυναίκες ανέβαλαν τη μαστογραφία τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Τώρα όμως θα πρέπει να την κάνουν. Τυχόν καθυστέρηση μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και τη ζωή.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πολλές γυναίκες απέφυγαν να πάνε σε γιατρό και να κάνουν μαστογραφία. Η μείωση έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το 30%. Τα κέντρα στα οποία γίνονται μαστογραφίες ήταν σχεδόν άδεια. Το ίδιο συνέβαινε και με τα ιατρεία, λέει η Βανέσα Κέμπ-Σανιάλ, επικεφαλής την Συνεταιριστικής  Κοινότητας Μαστογραφίας στο Βερολίνο. Η καθημερινότητα ήταν η ίδια και στα νοσοκομεία . «Εξετάσεις σε επίπεδο προελέγχου που δεν ήταν ιατρικά απαραίτητες μειώθηκαν κατακόρυφα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο» λέει ο Όλαφ Όρτμαν από την πανεπιστημιακή κλινική του Ρένγκενσμπουργκ. 
Άδεια από ασθενείς τα κέντρα για μαστογραφίες
Σχεδόν άδεια τα ιατρεία, οι ασθενείς φοβήθηκαν τον κορωνοϊό
Σχεδόν άδεια τα ιατρεία, οι ασθενείς φοβήθηκαν τον κορωνοϊό
Ο  πρόεδρος της Γερμανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητο, ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα δεν έχουν ξεκάθαρη διάγνωση να κάνουν τις εξετάσεις που ανέβαλαν λόγω κορονωϊού. Στις 25 Μαρτίου, οι επικεφαλής των κέντρων που γίνονται οι μαστογραφίες, αποφάσισαν να σταματήσουν μέχρι τέλος Απριλίου να στέλνουν προσκλήσεις σε γυναίκες για να τους υπενθυμίζουν την εξέταση. Όλα τα κέντρα έκλεισαν και όχι μόνο στη Γερμανία. Το ίδιο έγινε και στην Αγγλία. Οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό φοβόντουσαν μήπως κολλήσουν τον ιό διότι η διαδικασία της μαστογραφίας δεν επιτρέπει την τληρηση των αποστάσεων. Στην αρχή δεν υπήρχε υλικό προστασίας, ο μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος και ο κόσμος δεν ήξερε πώς να προστατευτεί.
Στο μεταξύ, η κατάσταση άλλαξε και τα κέντρα άνοιξαν και πάλι. Τώρα όσες γυναίκες ανέβαλαν την εξέταση θα πρέπει να την προγραμματίσουν και πάλι. Οι συνηθισμένοι ρυθμοί επέστρεψαν αλλά οι αίθουσες υποδοχής μεγάλωσαν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους ασθενείς. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η καθυστέρηση των δυο μηνών; Εξαρτάται. «Κατά κανόνα δεν έχει σοβαρές συνέπειες αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις» λέει η Βανέσα Κεμπ-Σανιάλ. «Όταν υπάρχει επιθετικός καρκίνος του στήθους κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτοί οι δύο μήνες μπορεί να έχουν συνέπειες. Ο χρόνος για την αντιμετώπιση περιορίζεται. Το στάδιο της ασθένειας μπορεί να έχει προχωρήσει, κάτι που δυσκολεύει την επιλογή θεραπείας και τις πιθανότητες ίασης».
Θεραπεία για Covid-19 ή καρκίνο;
Θεραπεία για Covid-19 ή καρκίνο;
Θεραπεία για Covid-19 ή καρκίνο;
Γενικά πάντως θα πρέπει κανείς να τονίσει ότι ο χαμένος χρόνος των δύο μηνών δεν σημαίνει κάτι ανησυχητικό για τις γυναίκες που κάνουν μαστογραφία τακτικά. Οι επιστήμονες με το πέρασμα του χρόνου «γνωρίζονται» και με τον νέο ιό. Πολλά από τα πρώτα συμπεράσματά τους διορθώθηκαν και αυτό συνδέεται και με τις μορφές καρκίνου που χτυπούν το ανοσοποιητικό σύστημα. «Στην αρχική φάση νομίσαμε ότι ορισμένες θεραπείες του καρκίνου, όπως λευχαιμίες ή λεμφώματα, θα πρέπει να εφαρμόζονται με μεγάλη φειδώ» παραδέχεται ο Όλαφ Όρτμαν. «Σε αυτές τις περιπτώσεις η κακή λειτουργία του ορμονικού συστήματος είναι πιο έντονη, από ότι εάν ο καρκίνος ήταν σε έναν πρώιμο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο ο καρκίνος δεν επηρεάζει σοβαρά το αμυντικό σύστημα».
Στις περισσότερες περιπτώσεις προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση του Covid-19. Εάν ο οργανισμός έχει προσβληθεί από καρκίνο ίσως θα πρέπει να αναβληθούν θεραπείες ή να σταματήσουν εντελώς. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποφασίσει ο γιατρός. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο. Τόσο ο θεράπων γιατρός όσο και ο ασθενής θα πρέπει να ζυγίζουν ποια μόλυνση είναι πιο σοβαρή: ο Covid-19 ή ο καρκίνος. Πρόκειται πάντως για μια δύσκολη απόφαση.
Γκούντρουν Χάιζε
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη