allnews-epirus

Το Black Friday «απογειώνει» τις διαδικτυακές αγορές

 Είναι η χαρά του καταναλωτή και των εμπόρων το Black Friday. Αλλά στη Γερμανία ο μεγαλύτερος τζίρος γίνεται διαδικτυακά. Όσοι έμποροι επιμένουν στον παραδοσιακό τρόπο, μένουν εκτός νυμφώνος. Αύξηση κατά 1,2% στον τζίρο.

Καταρχήν τα καλά νέα: Φέτος τα εμπορικά καταστήματα της Γερμανίας είναι πολύ πιθανό ότι θα κάνουν μεγαλύτερο τζίρο από ότι πέρυσι τις ημέρες των μεγάλων εκπτώσεων γύρω από το Black Friday και το Cyber Monday.  Η κακή είδηση αφορά σε εμπόρους, που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω της επιδημίας. Κυρίως εκείνοι που έχουν τα καταστήματά τους στο κέντρο των πόλεων κερδίζουν ελάχιστα, επειδή πολλοί πελάτες μένουν στα σπίτια τους και αγοράζουν διαδικτυακά. 

Από Black Friday σε Black Week

Καλές οι προσφορές, αλλά καλύτερη η ασφάλεια των αγορών μέσω του διαδικτύου εν μέσω πανδημίας

Καλές οι προσφορές, αλλά καλύτερη η ασφάλεια των αγορών μέσω του διαδικτύου εν μέσω πανδημίας

Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται οι καταστηματάρχες που δεν κάνουν πωλήσεις μέσω του διαδικτύου. «Παρατηρούμε γενικά, ότι η εμπορική δραστηριότητα χωρίς διαδικτυακές πωλήσεις αντιμετωπίζει περισσότερες οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας, από ότι το εμπόριο που γίνεται τόσο με κατάστημα όσο και διαδικτυακά» λέει ο Στέφαν Τρομπ, από τον Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου. «Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία ότι επιχειρήσεις που δεν πέρασαν σε ψηφιακό περιβάλλον, δυσκολεύονται αισθητά».  
Ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη του Black Friday, που έχει τις απαρχές του στη δεκαετία του '60 στις ΗΠΑ. Διεθνώς καθιερώθηκε τη δεκαετία του 2000, ιδιαίτερα μέσω των αμερικανικών κολοσσών Apple και Amazon. Την ίδια περίοδο προέκυψε και το Cyber Monday, που συνήθως ακολουθεί την επόμενη Δευτέρα της Μαύρης Παρασκευής με νέες εκπτώσεις.

Σε κάποια στιγμή μπήκε στην αγορά το Black Week και το Cyber Week, που καθιέρωσε για μια ολόκληρη εβδομάδα η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Mediamarkt/Saturn. Αλλά τι περιμένουν οι έμποροι από το Black Friday; Από τις απαντήσεις τους δεν βγαίνει συμπέρασμα. Η Amazon απαντά ότι γενικά δεν κάνει προγνωστικά, από τη Mediamarkt/Saturn δεν δίνονται στοιχεία λόγω έλλειψης χρόνου. Αλλά και οι ερευνητές αγοράς δεν ομονοούν γύρω από το πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες φέτος σε αυτόν τον καταιγισμό προσφορών και εκπτώσεων. Ενώ ο Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου και το πρακτορείο μάρκετινγκ Gall κάνουν λόγο για μια αύξηση τζίρου της τάξης ανάμεσα στο 16% και 18%η συμβουλευτική εταιρεία Simon Kucher & Partners είναι πιο προσεκτική και υποστηρίζει ότι φέτος λιγότεροι καταναλωτές σχεδιάζουν να κάνουν ψώνια κατά το Black Friday, γιατί μπορούν να διαθέσουν λιγότερα χρήματα, κατά μέσον όρο 205 ευρώ σε σχέση με 242 ευρώ πέρυσι.

Ο μεγαλύτερος τζίρος στο διαδίκτυο

Και όμως.΄Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ο μεγαλύτερος τζίρος γίνεται διαδικτυακά

Και όμως.΄Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ο μεγαλύτερος τζίρος γίνεται διαδικτυακά

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι οι αγορές θα γίνουν κυρίως διαδικτυακά. Ο Στέφαν Τρομπ κάνει λόγο για ένα ποσοστό του 50% των καταναλωτών που κάνουν τις αγορές τους το Black Friday διαδικτυακά. «Στη Γερμανία στο Black Friday οι αγορές γίνονται παραδοσιακά μέσω διαδικτύου. Στο μεταξύ πολλοί καταστηματάρχες επέκτειναν τις πωλήσεις τους και κάνουν ελκυστικές προσφορές. Αλλά στο Black Friday ο μεγαλύτερος τζίρος γίνεται στο διαδίκτυο».

Για τις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές η Ένωση Λιανικού Εμπορίου προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1,2%. Αλλά σε αυτήν την καλή είδηση ισχύει ένας σημαντικός όρος, ότι εμπόριο χωρίς ηλεκτρονικό εμπόριο δεν φέρνει κέρδη. Και όσοι επιμένουν στον παραδοσιακό τρόπο θα πρέπει να έχουν μεγάλη τύχη, εάν επιβιώσουν εν μέσω πανδημίας.

Αντρέας Μπέκερ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη