allnews-epirus

Δύο Έλληνες νεκροί στην επίθεση στο Τρίερ

 Οι γερμανικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση με αυτοκίνητο το απόγευμα της Τρίτης στην πόλη Τρίερ. Πέντε νεκροί και 18 τραυματίες είναι ο συνολικός απολογισμός.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης η εισαγγελία και η αστυνομία της πόλης Τρίερ ένας 45χρονος πατέρας και η κόρη του, ηλικίας μόλις εννιάμισι εβδομάδων, που σκοτώθηκαν στην επίθεση, είχαν τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική υπηκοότητα. Διπλή υπηκοότητα έχουν επίσης ο γιος του θύματος, ηλικίας ενάμισι έτους και η σύζυγός του, οι οποίοι τραυματίστηκαν στην επίθεση. Από τους 18 τραυματίες οι περισσότεροι είναι Γερμανοί υπήκοοι, ένας έχει γερμανική και ολλανδική υπηκοότητα και ένας άλλος υπηκοότητα Λουξεμβούργου.

Ο δράστης, Γερμανός υπήκοος, 51 ετών, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη περίπου τέσσερα λεπτά αφότου ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Ήταν υπό εμφανή επήρεια αλοκοόλ και προέβαλε αντίσταση. Έχει ήδη προφυλακιστεί και κατηγορείται για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας τα κίνητρά του δεν έχουν διευκρινιστεί και η ανάκριση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Μέχρι στιγμής πάντως η αστυνομία δεν έχει ενδείξεις για πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα συναφή κίνητρα. Στη διάρκεια της ανάκρισης ο δράστης υπέπεσε σε αντιφάσεις, ενώ ήταν εμφανές ότι πάσχει από ψυχικές διαταραχές. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

«Η πιο μαύρη μέρα»

Κάτοικοι της πόλης Τρίερ ανάβουν από ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων

Κάτοικοι της πόλης Τρίερ ανάβουν από ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων

Στο Τρίερ, μία μικρή ειδυλλιακή πόλη 100.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο, η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από το έγκλημα. «Ήταν η πιο μαύρη μέρα στην ιστορία της πόλης μας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε συντετριμμένος ο δήμαρχος της πόλης Βόλφραμ Λάιμπε. Το πρωί της Τετάρτης η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μάλου Ντράιερ και ο δήμαρχος τοποθέτησαν στεφάνια  προς τιμήν των θυμάτων στην Πόρτα Νίγκρα, τη ρωμαϊκή αψίδα-σύμβολο της πόλης που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Συγκλονιστικές περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες

Διασώστες στο σημείο της επίθεσης το απόγευμα της Τρίτης

Διασώστες στο σημείο της επίθεσης το απόγευμα της Τρίτης

Χαρακτηριστική η μαρτυρία της 42χρονης Τερέζε Έσλερ στην τοπική εφημερίδα Trierischer Volksfreund: «Περπατούσα στο κέντρο της πόλης με τη μητέρα μου, τη θεία μου και μία γνωστή μου. Σταματήσαμε μπροστά στο (πολυκατάστημα) Woolworth, όταν ξαφνικά ακούσαμε κραυγές και έναν εκκωφαντικό θόρυβο και αμέσως μετά εμφανίστηκε το αυτοκίνητο. Μόλις που πρόλαβα να σπρώξω τη μητέρα μου ανάμεσα στα καλάθια του Woolworth κι εκείνη τη στιγμή το αυτοκίνητο με βρήκε στη φτέρνα. Πήγαινε πολύ γρήγορα κι έκανε ζίκ-ζακ, λες και προσπαθούσε να χτυπήσει όσους μπορεί περισσότερους. Είδαμε το αυτοκίνητο να χτυπάει μία νεαρή γυναίκα και να την πετάει στον αέρα, ήταν τρομακτικό».

Μία άλλη γυναίκα λέει: «Φτάσαμε στην κεντρική πλατεία δευτερόλεπτα, φαίνεται, μετά την επίθεση. Κάποιοι έτρεχαν προς το μέρος μας, ουρλιάζοντας. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι είχαν σωριαστεί στο έδαφος μπροστά στα μάτια μας. Στην αρχή νομίζαμε ότι είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυροβολισμών. Μετά ακούσαμε για το αυτοκίνητο. Τα πόδια μου έτρεμαν, είμαστε σε κατάσταση σοκ. Δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε ούτε εκατοστό».

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, tagesschau.de, Trierischer Volksfreund)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη