allnews-epirus

Προγραμματική σύμβαση για την Αγία Παρασκευή Παλαιοσελλίου

 Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τη διάσωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Παλαιοσελλίου του Δήμου Κόνιτσας, ενός μνημείου του 18ου αιώνα που κινδύνευε με κατάρρευση.

Το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κόνιτσας μπορούν πλέον να προχωρήσουν στις απαραίτητες μελέτες και εργασίες, βάσει της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που υπεγράφη στις 27.11.2020.

Η διάσωση του μνημείου αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη πριν από δύο μήνες (1.10.2020), στο υπουργείο Πολιτισμού, με την υπουργό να ανταποκρίνεται άμεσα και να προχωρά στις αναγκαίες κινήσεις, ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για έμπρακτη διάσωση του ναού, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ζημιές στη στέγη και σημαντικές φθορές, εντός και εκτός του κτιρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ναός έχει αγιογραφηθεί με θαυμαστές τοιχογραφίες από Χιοναδίτες τεχνίτες και διαθέτει συλλογή σπάνιων εκκλησιαστικών βιβλίων του 17ου αιώνα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία για ακόμη μία φορά επιλύει προβλήματα που χρονίζουν και αποδεικνύει  στην πράξη ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τους θρησκευτικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς των Ηπειρωτών», δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη