allnews-epirus

Γαλλία: Πρώτο κόμμα η αποχή

 Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών διεξάγεται αυτή την Κυριακή στη Γαλλία, με τη Μαρίν Λεπέν να ελπίζει σε μία εμβληματική νίκη στον Νότο.

Διοικήσεις και συμβούλους εκλέγουν σήμερα οι Γάλλοι ψηφοφόροι σε 18 περιφέρειες, με συνολικά 101 διαμερίσματα. Όπως και στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, το μεγάλο ζητούμενο είναι και πάλι το ποσοστό της αποχής. Στον πρώτο γύρο μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους μετακινήθηκε, με αποτέλεσμα η αποχή να φτάσει το ποσοστό-ρεκόρ του 66,8 %. Στον δεύτερο γύρο, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι δεν είχε ξεπεράσει το 12%.

Τα «στοιχήματα» τηςαναμέτρησης

Ρενώ Μυζελιέ

Ο Ρενώ Μυζελιέ προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα στη Μασσαλία

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε τρεις περιφέρειες. Στον Νότο ξεχωρίζει η περιφέρεια PACA γύρω από τη Μασσαλία (Προβηγκία, Άλπεις, Κυανή Ακτή). Εδώ γίνεται μονομαχία ανάμεσα στον υποψήφιο της ακροδεξιάς  Μαρίν Λεπέν, Τιερί Μαριανί, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 36,38% και τον υποψήφιο της Δεξιάς και πρώην πρόεδρο της περιφέρειας, Ρενώ Μυζελιέ, με 31,91%, υπέρ του οποίου παραιτήθηκε ο υποψήφιος των Οικολόγων. Εάν η Ακροδεξιά κερδίσει, θα είναι ένα εφαλτήριο για την Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Γύρω από το Παρίσι, στην περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς, η Αριστερά κρατάει την ανάσα της και έχει υψηλές προσδοκίες, αφού για πρώτη φορά Οικολόγοι, Σοσιαλιστές και Ριζοσπαστικοί κατεβαίνουν ενωμένοι, με την ελπίδα να κερδίσουν την απερχόμενη πρόεδρο Βαλερί Πεκρές. Είναι και αυτή μία πιθανή και υποψήφια της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές. Τέλος, στην περιφέρεια του Βορρά Haut de France, γύρω από τη Λίλλη και το Πα-ντε–Καλέ, ο υποψήφιος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταποντίστηκε, μαζί με τους υπουργούς που υποστήριξαν τη λίστα του. Η ενωμένη αριστερά επέζησε με ένα 19%, ενώ ο δεξιός Χαβιέ Μπερτράν, δηλωμένος ήδη υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, θριάμβευσε στον πρώτο γύρο με 41,4%.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη