allnews-epirus

Ενέργεια από την Αφρική αναζητά η Ιταλία

Ιταλική αντιπροσωπεία μεταβαίνει σε Αγκόλα και Κονγκό προς διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας στο πεδίο του φυσικού αερίου. Στόχος η απεξάρτηση και της Ιταλίας από τη Ρωσία.

Σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αγκόλα

Ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και ο υπουργός Oικολογικής Mετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι επισκέπτονται σήμερα την Αγκόλα και αύριο το Κογκό με στόχο την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν ταξίδεψε μαζί τους, επειδή διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Είναι όμως ασυμπτωματικός και θα παρακολουθήσει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επαφές στις δυο αφρικανικές χώρες.  Είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Κογκό, Ντένις Σασσού Νγκεσό, με θέμα την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών.

Νέες συνεργασίες της Ιταλίας με αφρικανικές χώρες

Ιταλία Αλγερία

Υπογραφή συμφωνίας Ιταλίας-Αλγερίας για προμήθειες φυσικού αερίου

Από το Κογκό και την Αγκόλα η Ιταλία θέλει να εξασφαλίσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εντός του 2023 με συγκεκριμένες συμφωνίες. Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, μέσα σε ένα χρόνο η Ιταλία στοχεύει  να αντικαταστήσει το 50% του αερίου που προέρχεται από την Μόσχαχ άρη στις νέες συνεργασίες με την Αλγερία, το Κογκό, την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Είναι σαφές ότι η τιμή του αφρικανικού αερίου θα είναι υψηλότερη από εκείνη του ρωσικού αλλά η ιταλική κυβέρνηση, όπως τονίζεται, δεν αναφέρεται  σε λεπτομέρειες για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για να γίνει παρελθόν βέβαια η ενεργειακή σχέση με την Ρωσική Ομοσπονδία θα χρειαστούν τουλάχιστο δυο χρόνια.

Κανόνες και για τα... κλιματιστικά

Κάιρο

Τι θα γίνει με το Κάιρο;

Θα πρέπει επίσης να εξακριβωθεί αν η Ιταλία θα υπογράψει τελικά νέα συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο. Η Κεντροαριστερά και η Αριστερά είναι αντίθετες και καταγγέλλουν: το Κάιρο δεν έχει συνεργαστεί για να εντοπιστούν οι δολοφόνοι του Ιταλού πανεπιστημιακού ερευνητή Τζούλιο Ρετζένι. Είχε ασχοληθεί με τους Κόπτες και τα δικαιώματά τους και δολοφονήθηκε στην Αίγυπτο πριν έξι χρόνια.  

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική ενεργειακή πραγματικότητα από την 1η Μαΐου προς εξοικονόμηση χρημάτων και αποθεμάτων, στα κτήρια του ιταλικού δημοσίου τα κλιματιστικά δεν θα πρέπει να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία κατώτερη των 25 βαθμών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, όμως, θα υπάρξουν πολλοί «απείθαρχοι» υπάλληλοι, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μην σεβαστούν το συγκεκριμένο μέτρο. 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη