allnews-epirus

Spiegel: Ευθύνεται το Λιμενικό για τον θάνατο μεταναστών;

Ο γερμανικός Τύπος για τις κατηγορίες του BBC ότι το Λιμενικό φέρεται να πέταξε στη θάλασσα αιτούντες άσυλο, τη γερμανική οικονομία και την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα.

Η ελληνική ακτοφυλακή κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών

«Σύμφωνα με το BBC η ελληνική Ακτοφυλακή φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο, στη Μεσόγειο, ανθρώπων που ζητούσαν διεθνή προστασία», αναφέρει το Spiegel Online. Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας «διερεύνησε 15 περιστατικά που συνέβησαν ανάμεσα στον Μάϊο του 2020 και το 2023», αναφέρει το γερμανικό μέσο, ενώ «συνολικά 43 άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους στα περιστατικά»

«Σε πέντε από αυτά τα περιστατικά οι αιτούντες άσυλο ανέφεραν ότι ρίχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές» αναφέρει το δημοσίευμα. «Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό. Όπως δείχνει η ανάλυση του BBC, αυτά τα εννέα άτομα ήταν μεταξύ των 40 και πλέον ανθρώπων που λέγεται ότι πέθαναν, επειδή απωθήθηκαν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή επεστράφησαν στη θάλασσα αφού είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετανάστες λέγεται ότι έφτασαν ακόμη και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και παρά ταύτα στη συνέχεια κυνηγήθηκαν από μέλη του Λιμενικού και οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα», αναφέρει το Spiegel Online. «Ένας άνδρας από το Καμερούν ανέφερε στο BBC ότι όταν έφτασε στο νησί της Σάμου, τον Σεπτέμβριο του 2021, οι δυνάμεις ασφαλείας τον καταδίωξαν.'Είχαμε μόλις πατήσει στεριά όταν έφτασε η αστυνομία', είπε ο άνδρας, περιγράφοντας την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν ντυμένοι στα μαύρα, άλλοι με πολιτικά ρούχα, 'φορούσαν και μάσκες, έβλεπες μόνο τα μάτια τους'».

«Στη συνέχεια», σύμφωνα πάντα με το Spiegel Online, «μαζί με άλλους δύο άνδρες οδηγήθηκαν σε σκάφος της Aκτοφυλακής και ρίχτηκαν στη θάλασσα. Ένας από τους συνοδοιπόρους του κάλεσε σε βοήθεια, επειδή δεν ήξερε κολύμπι. 'Το χέρι του γλίστρησε αργά κάτω από την επιφάνεια του νερού και σύντομα βυθίστηκε εντελώς', θυμάται ο Καμερουνέζος. Εκείνος μπόρεσε να κολυμπήσει ξανά στην ακτή με τις δικές του δυνάμεις. Οι ταυτότητες των άλλων δύο ανδρών επιβεβαιώθηκαν αργότερα από την τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία είχε περισυλλέξει τις σωρούς των πνιγμένων.»
Γερμανική οικονομία - νωθρή και άκαμπτη

«Στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD η Γερμανία έχει κατρακυλήσει στην 24η θέση», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, δηλαδή «δύο θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι». Ο κατάλογος των χωρών λογίζεται ως δείκτης του ποιες οικονομίες είναι σε θέση να αυξήσουν την εγχώρια ευημερία τους.
        Οι ηγέτες των τριών κομμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διαπραγματεύονται μεταρρυθμίσεις


«Η κατάταξη του ιδιωτικού ελβετικού πανεπιστημίου IMD», σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο για την πολιτική συζήτηση στη Γερμανία. «Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο συγκυβερνά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, «αναφέρεται συχνά στην κατάταξη για να τονίσει ότι η Γερμανία ήταν η έκτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο το 2014 και έκτοτε έχει πέσει κατακόρυφα».

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή όχι μόνο τον προϋπολογισμό, αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνουν τη γερμανική οικονομία και πάλι πιο ελκυστική και ανταγωνιστκή», καταλήγει η SZ.

Πρότυπο η Ελλάδα

Iδέες για μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να καταστήσουν την οικονομία της Γερμανίας πιο ανταγωνιστική, μπορεί να πάρει η χώρα από την Ελλάδα και τη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας, σχολιάζει η εφημερίδα Welt. «Εβδομάδα έξι (εργάσιμων) ημερών - Τί μπορεί να μάθει η Γερμανία από τους Έλληνες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. «Η Ελλάδα παρέχει ακριβώς τα σωστά κίνητρα», κρίνει ο αρθρογράφος. «Ενώ η Γερμανία κινείται αυτή τη στιγμή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε αυτή τη χώρα συζητούνται κίνητρα για μια τετραήμερη εβδομάδα».
Πρότυπο για τη Γερμανία η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

«Ίδια αμοιβή για λιγότερη εργασία: Πώς όμως θα κατασκευαστούν έτσι περισσότερα αυτοκίνητα και όχι λιγότερα, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές», διερωτάται ο αρθρογράφος. «Πάνω απ 'όλα, η εβδομάδα τεσσάρων ημερών αυξάνει το ήδη υψηλό κόστος εργασίας στη Γερμανία και καθιστά την Γερμανία λιγότερο ελκυστική για ξένες επενδύσεις».

«Στην Ελλάδα, ωστόσο, η φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι είναι πλεονέκτημα η προθυμία του πληθυσμού να εργαστεί περισσότερο. Γιατί η εξαήμερη εβδομάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σύμβολο», καταλήγει η Welt. «Η Ελλάδα έχει μάθει από τα λάθη της και τώρα δρέπει τους καρπούς των κόπων της.»

Ευθύμης Αγγελούδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη