allnews-epirus

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το φάρμακο

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας μετά την ανακοίνωση της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον κίνδυνο περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εύρεση λύσεων που θα αποτρέψουν τις υφιστάμενες ή μελλοντικές επιπτώσεις στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες θεραπείες, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF. Στο πλαίσιο της συζήτησης υπήρξε συμφωνία στα κάτωθι:

-Η διασφάλιση έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία, παραμένει πρόκληση, ειδικά με τις επικρατούσες συνθήκες στη χώρα μας, ενώ παραμένει περιορισμένη και επηρεάζεται από μια σειρά εμποδίων.

-Η συνεχής αύξηση των επιστροφών φαρμάκων μειώνει τα κίνητρα εισαγωγής νέων φαρμάκων στην Ελλάδα και οδηγεί πολλές εταιρίες να περιορίσουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά αποσύροντας καθιερωμένα καταξιωμένα φάρμακα, κάτι που οδηγεί σε περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε αναγκαίες θεραπείες.

-Το χάσμα μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων στην Ελλάδα όσον αφορά τις αναφερόμενες μη καλυπτόμενες ιατρικές ανάγκες είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

-Η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (Πολιτεία, PIF, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και Ένωση Ασθενών Ελλάδας) και συντονισμένες ενέργειες.

-Οι διαδικασίες αποζημίωσης και διαπραγμάτευσης φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο είναι κρίσιμες για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν ταχύτερη πρόσβαση.

-Η πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, μακρόχρονο σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό και προβλέψιμο υποστηρικτικό πλαίσιο, επιτάχυνση των διαδικασιών, και ενίσχυση των μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

-Στην Ελλάδα οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία των ασθενών είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, οδηγώντας σε ανισότητες στην πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα η ιδιωτική δαπάνη για το 2023 εκτιμάται σε 434 εκατ. ευρώ και αποτελεί τμήμα μόνο της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για φάρμακα που για το 2023 υπολογίζεται σε 1,8 δις και είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (Εκτίμηση ΙΟΒΕ: Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα & Στοιχεία 2023).

-Η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος να εκτιμήσει και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών.

-Η υψηλή ιδιωτική δαπάνη δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, οδηγώντας τους τελικά σε καταστροφικές δαπάνες για την υγεία.

-Η σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, ιδίως για τις θεραπείες χρόνιων παθήσεων, θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική δαπάνη και να βελτιώσει την πρόσβαση.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι χρειάζεται να τεθούν οι αρχές και το σκεπτικό μιας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, η οποία θα προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια θα πρέπει να είναι η φαρμακευτική δαπάνη που θα καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. Χαιρετίζει ως εκ τούτου την πρόθεση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα μνημόνιο συνεργασίας που να θέτει μακροχρόνιο και δεσμευτικό πλαίσιο στη φαρμακευτική πολιτική με στόχο τη δημιουργία ενός προβλέψιμου, σταθερού και βιώσιμου περιβάλλοντος, την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις θεραπείες που έχουν ανάγκη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη