allnews-epirus

Έρχεται η ομάδα ΔΕΟΣ για να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή - Ποια τα ...όπλα της

«Η φοροδιαφυγή είναι η μόνη πνευματική αναζήτηση που αμείβεται» είχε πει κάποτε ο Κέινς. Και φυσικά στην πορεία των χρόνων σε όλον τον πλανήτη, μη εξαιρουμένης της Ελλάδας, αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχε.

Την αμοιβή σε αυτή την… πνευματική αναζήτηση έχει βάλει στόχο η ΑΑΔΕ να «κόψει μαχαίρι», με κάθε τρόπο και μέσο, καθώς ζημιώνει, όχι μόνο τα δημόσια έσοδα, αλλά και την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό και προχωρά στην υιοθέτηση νέων εργαλείων που θα τεθούν σε λειτουργία το 2025 για την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα, που θα συμβάλει στην εξασφάλιση, τουλάχιστον, 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων από ΦΠΑ και άλλους φόρους ως το 2027.

Ειδικά, στο λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», τον ΦΠΑ δηλαδή που χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής, το πρόβλημα μπορεί να έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με αυτό που υπήρχε το 2017, όμως κεντρικός στόχος είναι να περιοριστεί στο 9% το 2027.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό τα νέα «όπλα» που ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ και τα βήματα που θα ακολουθήσει από τις αρχές του 2025 είναι τα εξής:

Πρώτον, η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από την 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
Δεύτερον, η καθολική λειτουργία του Ψηφιακού Πελατολογίου το 2025. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο έχει ξεκινήσει ήδη από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
Τρίτον, η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.
Τέταρτον, η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του δεύτερου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Μονάδα ΔΕΟΣ

Η ΑΑΔΕ επίσης ενεργοποιεί και τη νέα μονάδα ελέγχου με την επωνυμία Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ), με στόχο την ενδυνάμωση των μηχανισμών για την αντιμετώπιση, στο πεδίο, μεγάλων και σύνθετων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Η νέα αυτή δύναμη θα συγκροτηθεί από τελωνειακούς και εφοριακούς, οι οποίοι θα χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με στόχο, βέβαια, την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων με απώτερο σκοπό την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία ΔΕΟΣ θα λειτουργεί συντονισμένα με τις υπάρχουσες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα στο «οπλοστάσιό» της σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα θα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους, όπως ανάλυση δεδομένων, για τη διενέργεια ελέγχων σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου.

Συνδυαστικά, με τη συσσωρευμένη εμπειρία, που υπάρχει στη φορολογική διοίκηση, και τη δύναμη της τεχνολογίας, οι νέες Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών θα στοχεύσουν στη διαχείριση της «μεγάλης φοροδιαφυγής», αφού η λεγόμενη «μικρή φοροδιαφυγή», με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ, περιορίζεται δραστικά.

naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη