allnews-epirus

Spiegel: Σημίτης, ο εκσυγχρονιστής

Η συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, η στενή σχέση με τη Γερμανία, η συμβολή για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της πολιτικής πορείας του Κώστα Σημίτη στον Τύπο.

Ο Κώστας Σημίτης το 2019 στη Θεσσαλονίκη

Πολλές οι αναφορές στον γερμανικό Τύπο στον θάνατο του Κώστα Σημίτη, του δύο φορές πρωθυπουργού που συνέδεσε το ονόμά του με μία έννοια περισσότερο από κάθε άλλη: τον «εκσυγχρονισμό».
Το Spiegel επισημαίνει την ιστορική φράση του: «Ο εκσυχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης» αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι του πιστώνουν «τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τη μείωση της γραφειογραφίας». Αλλά και ότι «το κράτος επένδυσε σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

Βέβαια η σπουδαιότερη συμβολή του Σημίτη, διαδεχομένος τον «θρυλικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου», είναι σύμφωνα με το Spiegel, ότι κατά τη θητεία του «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Ελάδας στην ευρωζώνη το 2001. Η χώρα κατάφερε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις με μια δραστική μείωση του πληθωρισμού και του κρατικού ελλείμματος. Αργότερα ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση αμφισβήτησε τα στοιχεία, κάνοντας λόγο για υψηλότερα ελλείμματα αλλά και υπέρογκες αμυντικές δαπάνες που οδήγησαν στη δραματική κρίση χρέους από το 2010 και μετά. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες διαφθοράς σε βάρος και των δύο μεγάλων κομμάτων. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερευνήθηκε για δωροδοκία στην υπόθεση Siemens. Tην περίοδο εκείνη το ΠΑΣΟΚ κινδύνευσε να βυθιστεί στην ασημαντότητα».
                    Με τον τότε Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, Καγκελαρία Βερολίνο, 13.06.2003

Το Spiegel κάνει αναφορά και στη βιογραφία του Κώστα Σημίτη, τις σπουδές στα Νομικά στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ και στο Λονδίνο καθώς και στην ακαδημαϊκή παρουσία του σε γερμανικά πανεπιστήμια. Ειδική μνεία όμως κάνει και στον αδερφό του, Σπύρο Σημίτη, επιφανή καθηγητή Νομικής στη Γερμανία.

«Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, ο Κώσρας Σημίτης ήταν στην αντίσταση. Διέφυγε στη Γερμανία με πλαστό διαβατήριο. Ο αδερφός του Σπύρος Σημίτης, που πέθανε το 2023, συνέβαλε στη διαμόρφωση του γερμανικού νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων αλλά και στον νομικό προσδιορισμό της έννοιας της παιδικής ευημερίας ως καθηγητής Νομικής στην Έσση, ενώ ήταν επίσης και επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας επί σειρά ετών».

«Προσηλωμένος σε αρχές, πεισματάρης, ευέλικτος»
                                  Το 2001 σε Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στην Γάνδη του Βελγίου

«Προσηλωμένος σε αρχές, πεισματάρης, ευέλικτος»: έτσι περιγράφει στη δική της νεκρολογία η FAZ τον Κώστα Σημίτη. «Με κίνδυνο να εμποδίσει τη διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς, κατάφερε να διασφαλίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Μέσα από μια διαμάχη με την Ορθόδοξη Εκκλησία, κατάφερε να διασφαλίσει ότι η θρησκευτική πίστη δεν θα αναγράφεται στις ελληνικές ταυτότητες. Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το 1999 τη Σερβία, σε αντίθεση με το ευρύτερο κλίμα στην Ελλάδα, ο Σημίτης έμεινε πιστός στη Συμμαχία, επιτρέποντας να γίνει χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο».

Και συνεχίζει: «Με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου επεδίωξαν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, κάτι που έχει έκτοτε επιτευχθεί. Στο εσωτερικό, απέτυχε να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, χάνοντας τη στήριξη του κόμματός του. Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ δεν είδε ποτέ με θέρμη τον ψυχρό πραγματιστή που είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος μετά τον λαοφιλή Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Σημίτης οδήγησε την Ελλάδα στο ευρώ. Αργότερα ήρθε στην επιφάνεια ότι η ένταξη στην ευρωζώνη έγινε με τη συστηματική παραποίηση στοιχείων του προϋπολογισμού. Ο Σημίτης πάντα το αρνιόταν. "Ο χρόνος", είχε πει σε συνέντευξή του στην FAZ το 2006, "θα τον δικαιώσει"».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη