allnews-epirus

ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ - ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 5,5 R ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ -

Επαναφέρουν οι σεισμολόγοι την ισχύ του σεισμού στα Γιάννινα στα 5,5 R , όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, μετά μάλιστα και την επίσημη καταγραφή απο διεθνή σεισμολογικά κέντρα. Όπως δήλωσε σήμερα ο Δ/ντης Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας σεισμολόγος Γερασίμος Παπαδόπουλος, η δόνηση ήταν 5,5R  και η καταγραφή αυτή έγινε και απο Γερμανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο που θεωρείται το πλέον αξιόπιστο διεθνώς.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε οτι το ρήγμα που προκάλεσε τον προχθεσινό σεισμό, δεν είναι νέο. Το ίδιο στις 13 Οκτωβρίου 1969 προκάλεσε σεισμό 5,8 R με επίκεντρο ακριβώς το ίδιο με τον προχθεσινό σεισμό. Το κοντινότερο σημείο αυτού του ρήγματος, είναι στα 10 χλμ ΒΔ απο τα Γιάννινα και με μήκος 10-12 χλμ. επεκτείνεται προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα. 
"Πολύ καλή ένδειξη " χαρακτήρισε ο κ. Παπαδόπουλος την πλούσια μετασεισμική ακολουθία, κάτι που ενισχύει την εκδοχή ο ισχυρός σεισμός του Σαββάτου να ήταν ο κύριος.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον σεισμό του 1969 από το ίδιο ρήγμα , όταν άλλοι σεισμολόγοι υποστηρίζουν οτι, το εν λόγω ρήγμα έχει να δώσει αντίστοιχο σεισμό από το 19ο αιώνα, αλλά η ενεργοποίησή του είχε σαν αποτέλεσμα και την ενεργοποίηση μιας σειράς άλλων μικρότερων ρηγμάτων που βρίσκονται σε βάθη από 8 ως 15 χιλιόμετρα και τα οποία ως τώρα ήταν «αόρατα» στους επιστήμονες.
Το εν λόγω ρήγμα κινείται παράλληλα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Το βουνό  Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος. 
ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ
Σύμφωνα με τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο σεισμός είχε σαν συνέπεια να μετακινηθεί το βουνό, Μιτσικέλι, το οποίο ανήκει στην Πίνδο, προς τα Δυτικά. Μια κίνηση ελάχιστη μεν (δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως πόσο) ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε τόσο στην περίπτωση του σεισμού της Πάρνηθα στην Αθήνα, όσο και στον σεισμό της Λευκάδας, δυο σεισμούς με θύματα. Ευτυχώς στην περίπτωση των Ιωαννίνων θύματα δεν υπήρξαν, ωστόσο η μετακίνηση του βουνού δείχνει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό το οποίο χρειάζεται παρακολούθηση.
Ο Κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

-Κατά τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο το ρήγμα είναι “ανάστροφο”. Η πλάκα της Ανατολικής Ελλάδας ανεβαίνει πάνω σε αυτή της Δυτικής με κέντρο τη Ζίτσα. 
Για την περιοχή αυτή υπάρχουν ιστορικές καταγραφές για μεγάλους σεισμούς σχεδόν μια φορά κάθε εκατό χρόνια. 
Έχουν καταγραφεί σεισμοί τον 17ο τον 18ο αιώνα, αλλά και το 1898 με εκτιμώμενο μέγεθος στα 6,3 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός είχε προκαλέσει ζημιές στα Γιάννινα.

Μάλιστα όπως είπε ο Κώστας Παπαζάχος οι επιστήμονες γνώριζαν τη δυναμική του ρήγματος που είχε να δώσει σημαντικό σεισμό τουλάχιστον 115 χρόνια και τις πρώτες ώρες μετά τα 5,3 Ρίχτερ υπήρχε μια ανησυχία ότι μπορεί να ακολουθήσει και σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ.
Αυτή τη στιγμή ήδη η κατάσταση εκτυλίσσεται καλύτερα, λέει ο Κώστας Παπαζάχος, από το απόγευμα προς αύριο μάλλον θα αρχίσει να εξομαλύνεται ακόμη περισσότερο.
Η ακολουθία των μετασεισμών δείχνει μια μια εκτόνωση και ως προς τα μεγέθη και ως προς την πυκνότητα, εξήγησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Ο Ε. ΛΕΚΚΑΣ

"Δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε, αλλά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ήταν ο κύριος σεισμός", λέει ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ο σεισμός αυτός κατά τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, είχε μια φοβερή ιδιομορφία.
Μετά τον σεισμό των 5,3 βαθμών είχαμε έναν καταιγισμό σεισμών μικρότερου μεγέθους, (225 σεισμοί σε 24 ώρες).
Αυτό έχει προσδώσει στο σεισμό αυτό μια ιδιαιτερότητα. Δεν υπήρξε σταδιακό “άδειασμα” της ενέργειας αλλά απότομο και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας έβαλε τους επιστήμονες σε υποψίες πως αυτό το απότομο “άδειασμα” μπορεί να μεταδώσει τις δυνάμεις κάπου αλλού με πιθανότητα ενεργοποίησης άλλους ρήγματος.
Αυτή η ιδιομορφία της πρώτης ημέρας άρχισε, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα να αποκαθίσταται σταδιακά ήδη από χθες το βράδυ με λιγότερες δονήσεις.
Ως προς το ίδιο το ρήγμα ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουν με ακρίβεια οι επιστήμονες. Είναι γνωστή η ύπαρξή του από παλιά, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ χρειάζεται ωστόσο ακόμη μελέτη πριν τα πρώτα συμπεράσματα.
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, αν και μικρή, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενεργοποίησης ενός άλλου ρήγματος. Τα δεδομένα ωστόσο όπως τόνισε είναι πολύ λίγα.



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη