allnews-epirus

Πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ η παράνομη δραστηριότητα του μεγάλου εγκληματικού δικτύου ληστειών και κλοπών



Σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η παράνομη δραστηριότητα των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων τις οποίες εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ οι ληστείες και οι κλοπές που έχουν διαπράξει τα μέλη του εγκληματικού αυτού δικτύου ξεπερνούν συνολικά τις 3.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, όπως τόνισε ο διοικητής της Δ.Α.Α, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή παρουσίαση της συνεχιζόμενης έρευνας για τη δράση των συγκεκριμένων οργανώσεων.

«Από την περασμένη Παρασκευή βρίσκονται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ πάνω από 700 κιλά χρυσαφικά και κοσμήματα, καθώς και άλλα τιμαλφή και κειμήλια, όπως πολύτιμοι λίθοι, συλλεκτικά νομίσματα, θρησκευτικές εικόνες και άλλα αντικείμενα, τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 10.000.000 ευρώ και προέρχονται από τη δράση του γνωστού εγκληματικού δικτύου», υπογράμμισε ο κ. Παπαζαφείρης, ενώ πρόσθεσε πως το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι τα αντικείμενα αυτά θα επιστρέψουν και πάλι στα χέρια των ιδιοκτητών και των κατόχων τους.
 
«Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει χειριστεί διαχρονικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Είχα τονίσει, κατά την εξάρθρωσή της τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η αποδόμηση των οργανώσεων αυτών συνιστά ένα αποφασιστικό, ένα καίριο «χτύπημα» στο πλέον δομημένο και άρτια οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον τομέα των ληστειών και των διαρρήξεων», ανέφερε ο διοικητής της Δ.Α.Α, ενώ σημείωσε:

 «Σε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, με πάνω από χίλιους αστυνομικούς και τριάντα επτά δικαστικούς λειτουργούς, συλλάβαμε 41 μέλη του εγκληματικού δικτύου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, πραγματοποιήσαμε δεκάδες έρευνες και κατασχέσαμε πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών - κοσμημάτων μεγάλης αξίας και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα. 

Παράλληλα, συνδέσαμε προανακριτικά περισσότερες από τριακόσιες υποθέσεις με τη δράση του εγκληματικού αυτού δικτύου».
 
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, η αστυνομία, όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαζαφείρης, πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άνοιξε συγκεκριμένες θυρίδες σε τραπεζικά καταστήματα. Μάλιστα, σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα βρέθηκε θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε 120.010 ευρώ, ποσό το οποίο κατασχέθηκε.
 
Πρόσφατα η αστυνομία προχώρησε σε 7 ακόμη ταυτοποιήσεις μελών του εγκληματικού δικτύου, σε δεκάδες καινούργιες εξιχνιάσεις, με αφαιρεθέντα αντικείμενα αξίας άνω των 6.000.000 ευρώ, αλλά και σε έρευνες που απέφεραν κατασχέσεις κλοπιμαίων, η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.
 
Είχε προηγηθεί, στις 16 Ιούνιου 2017, η σύλληψη ενός 43χρονου και μιας 40χρονης, οι οποίοι, μέσω νομιμοφανών ενεχυροδανειστηρίων, διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονταν από τη δράση του εγκληματικού δικτύου αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου.
 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες σε χώρους και σε τριώροφο κτίσμα στο Πάτημα Χαλανδρίου, που συνδέεται με τον 43χρονο συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 700 και πλέον κιλά χρυσαφικά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: πετράδια συνολικής αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 105.000 ευρώ, ρολόγια επώνυμων εταιρειών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες, συλλεκτικά νομίσματα σε διάφορες μορφές, μεγάλος αριθμός πλακών καθαρού ασημιού και άλλων χρυσών και ασημένιων αντικειμένων, καθώς και χριστιανικές εικόνες διαφόρων επεξεργασιών και μεγεθών.
 
Όπως τόνισε ακόμη ο κ. Παπαζαφείρης, η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή των ερευνών, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά και για άλλες παράνομες δραστηριότητες, αλλά και διασυνδέσεις του εγκληματικού δικτύου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

 
Σημειώνεται, ότι στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις μεγάλες επιτυχίες της αστυνομίας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη